În 2016, aproximativ 95% dintre câinii fără stăpân ar trebui să dispară de pe străzile capitalei bulgare, conform programului.
Dezbaterile asupra acestei probleme, care persistă de aproximativ 20 de ani, au fost exacerbate de moartea în aprilie a unui profesor, în vârstă de 87 de ani, în urma rănilor produse de căini vagabonzi. Acesta este cel mai grav incident provocat de animale. În majoritatea cazurilor este vorba despre muşcături la nivelul picioarelor şi braţelor. În 2011 s-au înregistrat 445 de asemenea cazuri.
Primăria atribuie această problemă abandonării puilor de către stăpâni, câinilor folosiţi pentru paza şantierelor şi unei lipse de control asupra reproducerii animalelor.
Programul prevede consolidarea măsurilor existente, şi anume castrarea, vaccinarea împotriva turbării şi adoptarea, eutanasierea fiind prevăzută numai pentru „câinii vagabonzi agresivi sau atinşi de boli incurabile”.
Primăria intenţionează, de asemenea, să multiplice refugiile şi să le interzică apărătorilor animalelor să mai hrănească aceşti câini pe stradă.
Organizaţiile nonguvernamentale (ONG) de apărarea animalelor explică eşecul acestor măsuri atât prin corupţia din cadrul societăţii municipale, unde castrările nu ar fi efectuate în mod corect, cât şi prin faptul că autorităţile nu efectuează controale asupra proprietarilor, care ar trebui să înregistreze toţi câinii.
Primăria a lansat, în ultimele săptămâni, controale intense în parcuri, cu scopul de a verifica aplicarea legislaţiei. Proprietarii de câini castraţi sunt scutiţi de plata unei taxe pentru animalul respectiv.
Aproximativ 15.000 de câini ar fi abandonaţi în fiecare an, în capitală, de către locuitori din Sofia şi din localităţi vecine, potrivit ONG-ului Animal Rescue.