Proiectele de modificare a Legii Educaţiei, lansate în dezbatere publică. Cîmpeanu: Sunt două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală, sistemul de educaţie

Ministrul Educaţiei a lansat în dezbatere publică cele două proiecte de modificare a Legii Educaţiei. "Sunt două legi care doresc să reformeze într-o manieră radicală, în egală măsură, necesară şi aşteptată sistemul de educaţie din România", a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Alina Andrei
13 iul. 2022, 15:12
Proiectele de modificare a Legii Educaţiei, lansate în dezbatere publică. Cîmpeanu: Sunt două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală, sistemul de educaţie

„Este înt-adevăr o zi importantă, astăzi, 13 iulie, când lansăm în consultare publică pentru o perioadă de o lună şi jumătate, până pe data de 24 august, proiectele celor două legi ale Educaţiei – legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului superior.

Sunt două legi care doresc să reformeze într-o manieră radicală, în egală măsură, necesară şi aşteptată sistemul de educaţie din România”, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Ce ar schimba fostul ministru Daniel Funeriu în Educaţie: Profesori mai buni, prelungirea anului şcolar, rute educaţionale diferite în funcţie de vocaţie. Singura soluţie în sistemul actual – meditaţii

Proiectul Legii învățământului preuniversitar

Proiectul Legii învățământului superior

Cîmpeanu a precizat că „România Educată” este un proiect la realizarea căruia au contribuit peste 10.000 de specialişti într-o lungă perioadă de timp, un proiect care a beneficiat de consultarea cu Comisia Europeană şi OECD, un proiect care a reunit toate aşteptările societăţii româneşti în raport cu educaţia.

„Cred că este important să mă refer la legea învăţământului preuniversitar în domeniul curricumului, planurilor şi reformelor cadru în domeniul evaluărilor pentru că este pe bună dreptate numărul foarte mare acelor elevi, părinţi, profesori care vor să cunoască cum se vor derula lucrurile.

După data de 24 august, moment în care se vor încheia consultările, aş vrea să reţineţi că sunt doar două proiecte de lege care se doresc a fi îmbunătăţite prin propunerile pe care le puteţi trimite încă din acest moment pe adresa de mail: [email protected]

Mizăm pe propuneri constructive în aşa fel încât la finalul perioadei de consultare publică de aproape o lună şi jumătate să avem o formă îmbunătăţită a acestor proiecte de lege.

Mai apoi, la începutul lunii septembrie, să poată intra în procedura parlamentară de adoptare. Reiterez faptul că în 27 septembrie 2021, Comisia Europeană a aprobat prima reformă din PNRR, reforma nr 1 care înseamnă elaborarea şi adoptarea pachetului legislativ pentru implementarea proiectului „România Educată””, a declarat Sorin Cîmpeanu, la finalul şedinţei de Guvern.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că în septembrie 2023, în paralel cu grupurile de lucru deja constituite pentru elaborarea planurilor cadru de liceu şi pentru revizuirea planurilor cadru pentru gimnaziu şi învăţământ primar, „vom avea un curriculum nou, planuri-cadru noi şi vom avea instituţii pregătite de o adevărată reformă în Educaţie”.

Citeşte şi: Modificări la BACALAUREAT: Ce probe vor susţine elevii şi de când intră în vigoare noile reguli

Ministrul Educaţiei a anunţat că una dintre modificări vizează revenirea la examenul de admitere la liceu.

„Elevii care vor începe în acest an clasa a VII-a, în septembrie 2023, vor începe clasa a VIII-a. Vor fi prima generaţie de elevi care vor avea şansa, dacă doresc, să susţină un examen de admitere organizat de către colegiile naţionale.

Colegiile naţionale au până în acest moment un set de criterii pe baza cărora pot căpăta acest statut. Printre aceste criterii, unul singur se referă la vechime – 75 de ani pentru colegii naţionale, 50 de ani pentru colegii simple.

Acest element ce ţine de vechime va fi înlăturat şi se vor păstra criteriile ce ţin de calitatea actului educaţional.

Acele colegii care vor dori să aibă şansa organizării de examene proprii de admitere vor avea până la acel moment şansa de a-şi consolida statutul”, a mai spus Cîmpeanu.

 

Examenul de admitere la liceu, organizat înainte de Evaluarea Naţională

„Aşa cum am precizat în proiectul de lege, acest examen de admitere la nivel de liceu sau preadmitere urmează să se încheie înainte de începerea Evaluării Naţionale.

De asemenea, minimum 10% din locurile pentru clasa a IX-a în colegiile naţionale vor fi ocupate prin Evaluarea Naţională. Aceasta este propunerea la nivelul proiectului de lege.

N-aş vrea să existe îngrijorări excesive pentru că sunt soluţii. Subiectele pot fi elaborare, spre exemplu, cu sprijinul Societăţii Române de Matematică sau cu sprijinul Institutului de Lingvistică, sau pot fi elaborate de experţi externi sau pot fi elaborate pentru un grup de colegii naţionale. Sunt soluţii.

În acelaşi timp, susţinem echitatea pentru că toţi cei care nu vor fi reuşit să promoveze acest examen de admitere organizat la nivelul unui colegiu naţional vor avea şansa ca şi până acum să promoveze examenul de Evaluare Naţională”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

 

Mediile din gimnaziu, scoase din calcul la admiterea la liceu

„Pentru examenul de Evaluare Naţională, aşa cum am promis, va fi eliminată orice pondere a mediilor din gimnaziu. Va fi examen organizat. O precizare importantă! Nu se schimbă disciplinele. Vor rămâne aceleaşi. Şi discipline pentru concurs propriu de admitere şi disciplinele pentru Evaluarea Naţională.

Cei care sunt clasa a VII-a acum vor trebui să dea examen la aceleaşi discipline”, a mai explicat ministrul Educaţiei.

O altă modificare importantă la nivel de planuri cadru curriculum este eliminarea calificativelor de la 1 la 10 pentru disciplinele aria curiculară arte şi educaţie fizică şi sport. Se adaugă, de asemenea, calificativ, admis – respins pentru toate disciplinele care vor fi integrate în ceea ce am definit la nivelu legii educaţie pentru viaţa, o disciplină în trunchiul comun, care va fi urmată de către toţi elevii, în care se vor regăsi module pentru educaţie pentru mediu, educaţie juridică, educaţie pentur sănătate, educaţie financiară, rutieră, pentru alimentaţie sănătoasă, educaţie civică, pentru cetăţenie democratică, partea de gândire critică.

„Toate aceste module vor fi integrate la nivelul acestor planuri cadru.

Calificativele pentru aceste discipline vor fi admis – respins şi nu note de la 1 la 10. În acest fel, putem să ne atingem scopul de a elimina o presiune inutilă. Presiunile utile nu ţinem neapărat să le eliminăm.

Eliminăm o presiune inutilă de pe elevi în aşa fel încât obiectivul de a face şcoala mai prietenoasă şi mai atractivă să poată fi transpus în realitate.

Toate evaluările vor fi standardizate. Miniterul Educaţiei va avea o proprie platformă pentru evaluări standardizate. S-a început deja lucrul la standardele de evaluare”, a mai anunţat Cîmpeanu.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Dispare o facultate de top din România. Ce se va întâmpla cu studenții deja înscriși
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Ce este interzis să faci pe locul de parcare. Nici să schimbi uleiul nu e permis
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Se schimbă legislația rutieră! Noile reglementări au fost deja anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Donald Trump, lovitură pentru Putin! Liderul SUA a anunțat după bombardarea Kievului
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”