Proiectele de modificare a Legii Educaţiei, lansate în dezbatere publică. Cîmpeanu: Sunt două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală, sistemul de educaţie

Ministrul Educaţiei a lansat în dezbatere publică cele două proiecte de modificare a Legii Educaţiei. "Sunt două legi care doresc să reformeze într-o manieră radicală, în egală măsură, necesară şi aşteptată sistemul de educaţie din România", a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Alina Andrei
13 iul. 2022, 15:12
Proiectele de modificare a Legii Educaţiei, lansate în dezbatere publică. Cîmpeanu: Sunt două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală, sistemul de educaţie

„Este înt-adevăr o zi importantă, astăzi, 13 iulie, când lansăm în consultare publică pentru o perioadă de o lună şi jumătate, până pe data de 24 august, proiectele celor două legi ale Educaţiei – legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului superior.

Sunt două legi care doresc să reformeze într-o manieră radicală, în egală măsură, necesară şi aşteptată sistemul de educaţie din România”, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Ce ar schimba fostul ministru Daniel Funeriu în Educaţie: Profesori mai buni, prelungirea anului şcolar, rute educaţionale diferite în funcţie de vocaţie. Singura soluţie în sistemul actual – meditaţii

Proiectul Legii învățământului preuniversitar

Proiectul Legii învățământului superior

Cîmpeanu a precizat că „România Educată” este un proiect la realizarea căruia au contribuit peste 10.000 de specialişti într-o lungă perioadă de timp, un proiect care a beneficiat de consultarea cu Comisia Europeană şi OECD, un proiect care a reunit toate aşteptările societăţii româneşti în raport cu educaţia.

„Cred că este important să mă refer la legea învăţământului preuniversitar în domeniul curricumului, planurilor şi reformelor cadru în domeniul evaluărilor pentru că este pe bună dreptate numărul foarte mare acelor elevi, părinţi, profesori care vor să cunoască cum se vor derula lucrurile.

După data de 24 august, moment în care se vor încheia consultările, aş vrea să reţineţi că sunt doar două proiecte de lege care se doresc a fi îmbunătăţite prin propunerile pe care le puteţi trimite încă din acest moment pe adresa de mail: [email protected]

Mizăm pe propuneri constructive în aşa fel încât la finalul perioadei de consultare publică de aproape o lună şi jumătate să avem o formă îmbunătăţită a acestor proiecte de lege.

Mai apoi, la începutul lunii septembrie, să poată intra în procedura parlamentară de adoptare. Reiterez faptul că în 27 septembrie 2021, Comisia Europeană a aprobat prima reformă din PNRR, reforma nr 1 care înseamnă elaborarea şi adoptarea pachetului legislativ pentru implementarea proiectului „România Educată””, a declarat Sorin Cîmpeanu, la finalul şedinţei de Guvern.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că în septembrie 2023, în paralel cu grupurile de lucru deja constituite pentru elaborarea planurilor cadru de liceu şi pentru revizuirea planurilor cadru pentru gimnaziu şi învăţământ primar, „vom avea un curriculum nou, planuri-cadru noi şi vom avea instituţii pregătite de o adevărată reformă în Educaţie”.

Citeşte şi: Modificări la BACALAUREAT: Ce probe vor susţine elevii şi de când intră în vigoare noile reguli

Ministrul Educaţiei a anunţat că una dintre modificări vizează revenirea la examenul de admitere la liceu.

„Elevii care vor începe în acest an clasa a VII-a, în septembrie 2023, vor începe clasa a VIII-a. Vor fi prima generaţie de elevi care vor avea şansa, dacă doresc, să susţină un examen de admitere organizat de către colegiile naţionale.

Colegiile naţionale au până în acest moment un set de criterii pe baza cărora pot căpăta acest statut. Printre aceste criterii, unul singur se referă la vechime – 75 de ani pentru colegii naţionale, 50 de ani pentru colegii simple.

Acest element ce ţine de vechime va fi înlăturat şi se vor păstra criteriile ce ţin de calitatea actului educaţional.

Acele colegii care vor dori să aibă şansa organizării de examene proprii de admitere vor avea până la acel moment şansa de a-şi consolida statutul”, a mai spus Cîmpeanu.

 

Examenul de admitere la liceu, organizat înainte de Evaluarea Naţională

„Aşa cum am precizat în proiectul de lege, acest examen de admitere la nivel de liceu sau preadmitere urmează să se încheie înainte de începerea Evaluării Naţionale.

De asemenea, minimum 10% din locurile pentru clasa a IX-a în colegiile naţionale vor fi ocupate prin Evaluarea Naţională. Aceasta este propunerea la nivelul proiectului de lege.

N-aş vrea să existe îngrijorări excesive pentru că sunt soluţii. Subiectele pot fi elaborare, spre exemplu, cu sprijinul Societăţii Române de Matematică sau cu sprijinul Institutului de Lingvistică, sau pot fi elaborate de experţi externi sau pot fi elaborate pentru un grup de colegii naţionale. Sunt soluţii.

În acelaşi timp, susţinem echitatea pentru că toţi cei care nu vor fi reuşit să promoveze acest examen de admitere organizat la nivelul unui colegiu naţional vor avea şansa ca şi până acum să promoveze examenul de Evaluare Naţională”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

 

Mediile din gimnaziu, scoase din calcul la admiterea la liceu

„Pentru examenul de Evaluare Naţională, aşa cum am promis, va fi eliminată orice pondere a mediilor din gimnaziu. Va fi examen organizat. O precizare importantă! Nu se schimbă disciplinele. Vor rămâne aceleaşi. Şi discipline pentru concurs propriu de admitere şi disciplinele pentru Evaluarea Naţională.

Cei care sunt clasa a VII-a acum vor trebui să dea examen la aceleaşi discipline”, a mai explicat ministrul Educaţiei.

O altă modificare importantă la nivel de planuri cadru curriculum este eliminarea calificativelor de la 1 la 10 pentru disciplinele aria curiculară arte şi educaţie fizică şi sport. Se adaugă, de asemenea, calificativ, admis – respins pentru toate disciplinele care vor fi integrate în ceea ce am definit la nivelu legii educaţie pentru viaţa, o disciplină în trunchiul comun, care va fi urmată de către toţi elevii, în care se vor regăsi module pentru educaţie pentru mediu, educaţie juridică, educaţie pentur sănătate, educaţie financiară, rutieră, pentru alimentaţie sănătoasă, educaţie civică, pentru cetăţenie democratică, partea de gândire critică.

„Toate aceste module vor fi integrate la nivelul acestor planuri cadru.

Calificativele pentru aceste discipline vor fi admis – respins şi nu note de la 1 la 10. În acest fel, putem să ne atingem scopul de a elimina o presiune inutilă. Presiunile utile nu ţinem neapărat să le eliminăm.

Eliminăm o presiune inutilă de pe elevi în aşa fel încât obiectivul de a face şcoala mai prietenoasă şi mai atractivă să poată fi transpus în realitate.

Toate evaluările vor fi standardizate. Miniterul Educaţiei va avea o proprie platformă pentru evaluări standardizate. S-a început deja lucrul la standardele de evaluare”, a mai anunţat Cîmpeanu.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Șase zodii au norocul scris în frunte în următoarele 12 luni. Vor avea cel mai mare succes și o viață îmbelșugată
Capital.ro
Adio permis de conducere. Nu se mai folosește din 7 mai 2025. Cu ce va fi înlocuit
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Tortul Doboș și povestea creatorului său.
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
China extinde schema de schimb pentru aparate casnice și alocă subvenții pentru a stimula consumul
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România