Cum vrea un politician să salveze Cascada Bigăr. Lucian Varo spune că a găsit cea mai bună soluţie pentru restaurarea Cascadei Bigăr din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa.
„Chiar cred că se poate aşeza înapoi, nu lipi aşa cum ţi-ai imaginat, la baza pietrei se face o fundaţie mare de beton care să susţină piatra. Piatra s-a prăbuşit deoarece cascada (apa) a săpat la baza ei şi a erodat până când a rămas fărp ,fundaţie doar ,,lipită” în lateral. Din punctul meu de vedere se poate aşeza la loc cu o fundaţie care să fie mai retrasă decât peretele exterior, o fundaţie care nu ar mai fi erodată de viituri! Eu nu am luat de bună ştirea cum că volumul mic de apă rezultat din devierea pârâului la o hidrocentrală a dus la prăbuşirea bucăţii de piatră!”, a spus Lucian Varo, potrivit Turdanews.
Cascada Bigăr s-a prăbuşit luni, 7 iunie, în jurul orei 18.00, din cauze naturale.
„Avem, din păcate, și o veste neplăcută Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale. ℹ️ Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate. Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini”, anunța, luni, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.
Cascada Bigăr din Valea Minișului, județul Caraș Severin, a ajuns de câțiva ani unul dintre locurile cele mai vizitate de turiștii români și nu numai, după ce un site de turism a introus-o într-un top al celor mai spectaculoase cascade din lume. Mai mulți investitori locali au reușit să atragă fonduri europene pentru diverse proiecte turistice care și-au pierdut, în aceste circumstanțe, obiectul principal de interes.
Citeşte şi Cum arăta cascada Bigăr acum 100 de ani. GALERIE FOTO