Cum vrea USL să-l schimbe pe Blaga de la şefia Senatului

Puterea şi opoziţia pot aduce fiecare argumente juridice în favoarea sau împotriva posibilităţii revocării din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga. USL poate invoca că a pierdut în mod nejustificat şefia acestei Camere în urma revocării lui Mircea Geoană, în timp ce PDL se poate apăra prin faptul că nu grupul democrat-liberal a cerut înlocuirea lui Vasile Blaga.
Romania TV
03 iul. 2012, 09:36
Cum vrea USL să-l schimbe pe Blaga de la şefia Senatului

USL intenţionează, conform unor surse România TV, să se prevaleze de prevederile Regulamentului Senatului referitoare la revocarea preşedintelui acestui for. Astfel, articolul 30 prevede că „revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea unei treimi din numărul total al senatorilor, în cel puţin una din următoarele împrejurări: a) încalcă prevederile Constituţiei; b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau al Regulamentului şedinţelor comune„. Cererea se aprobă de plen cu jumătate plus unu din numărul senatorilor, iar o asemenea cerere poate fi depusă o singură dat într-o sesiune.

Pasul următor este ca Biroul Permanent să decidă punerea pe ordinea de zi a plenului a cererii. „Preşedintele Senatului nu poate conduce şedinţa Biroului Permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa„, stipulează articolul 31, articol pe care USL doreşte să îl invoce pentru a-l înlătura pe Blaga.

Pe de altă parte, şi PDL poate invoca argumente de ordin juridic pentru a bloca cererea USL. În 2005, când Alianţa D.A. încerca să-l înlocuiască pe Nicolae Văcăroiu de la şefia Senatului, Curtea Constituţională a fost invitată să arbitreze conflictul, iar ca urmare a apărut Decizia 601 a CCR în care se spunea explicit că cererea de revocare nu poate fi depusă decât de grupul care l-a desemnat pe preşedintele Senatului.

Votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau, în cazul unei revocări ca sancţiune, când acest grup sau o altă componentă a Camerei solicită înlocuirea din funcţie a preşedintelui pentru săvârşirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică„, se arată în decizie.

USL poate contracara afirmând că tocmai această Decizie 601 nu a fost respectată atunci când a fost schimbat Mircea Geoană pentru că, deşi Geoană a fost propunerea USL, succesorul său, adică Vasile Blaga, a fost desemnat din tabăra PDL. „Curtea Constituţională reţine că revocarea din funcţie înainte de expirarea mandatului produce întotdeauna efecte numai asupra mandatului celui revocat, iar nu şi asupra dreptului grupului parlamentar care a propus numirea lui, de a fi reprezentat în Biroul permanent şi, în consecinţă, de a propune alegerea unui alt senator în locul devenit vacant. Neobservarea principiului menţionat şi instituirea posibilităţii alegerii unui nou preşedinte dintr-un alt grup parlamentar ar avea drept consecinţă ca sancţiunea aplicată preşedintelui Senatului, revocat din funcţie, să se extindă asupra grupului parlamentar care a propus alegerea lui. Or, Constituţia României nu permite aplicarea unei asemenea sancţiuni cu caracter colectiv”, se spunea în aceeaşi Decizie 601.

Pe de altă parte, PDL poate invoca faptul că, în 20 decembrie 2011, o altă hotărâre a Curţii Constituţionale a validat alegerea ca preşedinte a lui Vasile Blaga. În plus, Blaga poate invoca faptul că propunerea de revocare nu este făcută de grupul PDL pentru a refuza să supună dezbaterii în Biroul Permanent acest document.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei