Cum zădărnicesc extrădarea lui Sebastian Ghiţă ilegalităţile procurorilor DNA Ploieşti

Procesul de extrădare a lui Sebastian Ghiţă este pus între paranteze tocmai de cei care-l acuză, în contextul în care Parchetul General a anunţat că procurorii de la DNA Ploieşti, Lucian Onea şi Mircea Negulescu, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare.
Filip Stan
25 mai 2018, 20:37
Cum zădărnicesc extrădarea lui Sebastian Ghiţă ilegalităţile procurorilor DNA Ploieşti

Parchetul General a confirmat joi că procurorii DNA Ploieşti, Lucian Onea şi Mircea Negulescu sunt urmăriţi penal pentru complicitate la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare. Cei doi sunt suspectaţi că „ar fi constrâns o persoană să întocmească în fals o sesizare şi documente care să susţină cele reclamate în conţinutul acesteia”.

Potrivit anchetatorilor documentele falsificate au fost expediate Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti şi folosite drept probe în două dosare, precum şi în susţinerea/motivarea unei cereri de extrădare. Potrivit Mediafax, care citează surse judiciare, documentaţia întocmită de cei doi procurori a vizat solicitarea extrădării fostului deputat Sebastian Ghiţă.

PÎCCJ: Onea şi Negulescu au constrâns o persoană să întocmească în fals o sesizare; documente falsificate, folosite în dosare

În acest context se ridică întrebarea legitimă ce şanse de reuşită mai are procesul de extrădare a lui Sebastian Ghiţă, aflat în Serbia, şi pe numele căruia Curtea Supremă a emis în 10 ianuarie 2017 un mandat european de arestare. „Dacă se constată că actele sunt false, în funcţie de importanţa lor există posibilitatea să fie anulată întreaga procedură de extrădare”, este de părere avocatul Adrian Cuculis. „Însă, chiar şi în condiţiile în care există această anchetă pe rol, magistraţii nu sunt obligaţi să ia vreo măsură de încetare a acestui proces, fiind necesară o hotărâre judecătorească definitivă în acest sens”, a explicat avocatul.

În urmă cu un an de zile, atunci când Sebastian Ghiţă a fost reţinut la Belgrad, acesta a contestat măsura de extrădare în România afirmând că este supus unei „persecuţii politice”. Presa a vorbit la acel moment de o posibilă cerere de azil politic în Serbia, informţie ce nu a fost ulterior confirmată. Însă, după cum consideră specialiştii, în contextul în care se confirmă că autorităţile au trimis probe false pentru extrădarea fostului deputat de Prahova, obţinerea azilului politic în ţara vecină ar putea constitui o alternativă mult mai sigură de a evita extrădarea. „Dacă informaţiile se adeveresc, o cerere ipotetică de azil politic va fi admisă din start”, este de părere avocatul Adrian Cuculis. „Acest dosar, împotriva celor doi procurori ce au instrumentat dosarul lui Sebastian Ghiţă, este un punct clar în favoarea acestuia şi unul foarte greu în defavoarea procurorilor ce urmăresc extrădarea lui Ghiţă”, a completat acesta.

În dosarul în care sunt anchetaţi procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu, joi a depus mărturie şi omul de afaceri Răzvan Alexe, martor în mai multe dosare instrumentate de către cei doi. Acesta le-a povestit procurorilor modul în care a fost audiat de Mircea Negulescu, afirmând că „ne ancheta cu cătuşele pe masă, ne puneau pistolul în piept, ne uda saltelele la arest ca să nu avem unde să dormim”.

Demisia lui Lucian Onea de la conducerea DNA Ploieşti, aprobată de CSM

„În ceea ce priveşte alte dosare în care Sebastian Ghiţă este anchetat, întreaga procedură penală poate fi lovită de nulitate. Cea mai importantă consecinţă a acestei anchete în care sunt vizaţi procurorii de la DNA Ploieşti este că întreaga urmărire penală din dosarele în care este vizat fostul deputat este pusă sub semnul întrebării”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Atât Lucian Onea cât şi Mircea Negulescu au negat acuzaţiile ce li se aduc, susţinând că acestea sunt „total nefondate şi fără corespondent în realitate”. „Nu mi-e teamă. Nu sunt vinovat de nimic. Fiecare o să răspundă pentru faptele pe care le-a făcut. Nu vreau să discut detalii din dosar, urmărirea penală este secretă”, a declarat procurorul Lucian Onea la ieşirea de la audierile de la Parchetul General.

Citeşte şi Sebastian Ghiţă, interviu din Belgrad: O voi întreba pe Kovesi dacă a complotat să îmi facă rău VIDEO

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în nu mai puţin de cinci dosare penale. În primul dintre acestea, fostul deputat este judecat pentru dare de mită şi spălare de bani alături de foşti şefi din Poliţia şi Parchetul din Prahova, iar instanţa urmează să pronunţe sentinţa în data de 31 mai. Procurorii au cerut o pedeapsă cu închisoarea cu executare. Într-un al doilea dosar, în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, dosarul se află în faza de apel la Curtea Supremă, pe fond inculpaţii fiind achitaţi.

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal şi în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

Citeşte şi Ce l-a determinat pe Sebastian Ghiţă să plece din ţară: Toţi de la petrecerea de la K2 ştiau că mă arestează

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu în lumea artistică din România. Un cântăreț a murit într-un accident rutier în Marea Britanie
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Ce să presari peste cartofi în aprilie pentru a dubla recolta. Scoţi 3 kilograme dintr-un singur cuib
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scandal uriaș între România și Rusia. Decizie dură de la Moscova
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
UE îi declară război lui Trump! A fost făcut anunțul de ultimă oră
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu