Noi reguli pentru cei care vor să cumpere vechime în muncă în 2023. Persoanele care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face și în 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.
Potrivit OUG 163/2020, până la data de 1 septembrie 2023, ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Persoanele care vor să cumpere vechim în muncă vor încheia un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii competentă, în funcție de reședință.
La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:
a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
b) nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;
c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.
Citește și: Salariul minim de 3000 de lei, capcană pentru angajaţi şi patroni, mană cerească pentru stat
Pentru că de la 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară se va majora la 3.000 de lei, față de 2.550 de lei, cât a fost în decembrie 2022, și nivelul minim al venitului lunar asigurat, dar și sumele minime ce trebuie plătite lunar se vor majora de la începutul anului viitor. În cazul contractelor noi încheiate în 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat, care este, de fapt, salariul minim brut pe țară, va fi de 3.000 de lei.
În ceea ce privește sumele care trebuie plătite efectiv pentru vechimea în muncă, cota de CAS (25%) ce trebuie plătită se aplică la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa. Astfel, suma ce va trebui plătită pentru fiecare lună din anul viitor va fi de 750 de lei, potrivit avocatnet.ro.
În cazul contractelor de asigurare socială care au fost încheiate în baza OUG nr. 163/2020 până la data de 1 ianuarie 2023, venitul minim lunar asigurat nu se va modifica.
Actualele reguli pentru plata retroactivă la pensii ar trebui să se aplice până la 1 septembrie 2023, iar ulterior, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), doar că aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată din nou și se va aplica abia din ianuarie 2024.