Consumatorii sunt încă reticenți să se întoarcă la cumpărături, deoarece își fac griji atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea economică, pe fondul creșterii șomajului în China. Ţara a resimţit din plin şocul provocat după închiderea parţială a economiei, iar vânzările cu amănuntul au scăzut cu o cincime atât în luna ianuarie cât și în februarie.
În aceste condiţii, autoritățile și oamenii de afaceri caută modalități creative de a-i stimula pe cumpărători şi chiar oficialii Partidului Comunist s-au decis să dea un exemplu, mergând la cumpărături și luând masa în oraş.
Suning, un grup important de vânzare cu amănuntul, care vinde produse electronice, îmbrăcăminte și produse alimentare, a distribuit vouchere în valoare de 600 de milioane de yuani (78 milioane de euro) în timp ce giganții web chinezi Tencent au lansat o facilitate de credit „Cumpărați acum, plătiți mai târziu” în aplicația sa de mesagerie WeChat.
„Modul de recuperare a consumatorilor chinezi aruncă o lumină asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în restul lumii. Există semne clare de recuperare pe segmente, deși ritmul normalizării este oarecum lent. Trebuie să vedem mai multă încredere din partea consumatorilor pentru ca lucrurile să se îmbunătățească„, a spune Ned Salter, directorul Fidelity International, companie care oferă servicii de administrare a investițiilor.