Cunoscutul medic Monica Pop a vorbit, recent, despre câteva lucruri de care românii ar trebui să țină cont atunci când vine vorba de sănătatea ochilor. Specialistul a dezvăluit cât de periculos este să stăm cu ochii în ecrane și ce ar trebui să facem în cazul în care petrecem prea mult ore pe dispozitive.
Dispozitivele mobile au devenit indispensabile în viețile noastre, iar statul cu ochii în telefon, tabletă, laptop sau televizor ne poate afecta serios vederea. Totuși, medicul specialist Monica Pop are o altă opinie, dezvăluind ce ar trebui să facem atunci când stăm cu ochii lipiți de ecrane.
Oftalmologul susține că nu există anumite reguli pe care ar trebui să le respectăm. Acesta recomandă consultul oftalmologic cel puțin o dată pe an, mai ales dacă s-a trecut de vârsta de 40 de ani. De asemenea, părinții sunt sfătuiți să îi ducă pe cei mici la oftalmolog, deoarece problemele de vedere nu se mai pot remedia după vârsta de șase ani.
„Nu doar pe timpul iernii trebuie să ținem cont de niște reguli, e vorba de atitudinea generală față de vederea noastră. De peste 25 de ani spun peste tot ca după vârsta de 40 de ani, dacă nu a avut nimic înainte, orice persoană trebuie să meargă o dată pe an la consult oftalmologic. Sunt niște boli care nu dau simptome, iar când dau e prea târziu. Oamenii nu prea înțeleg. Cu privire la copii, orice copil din această lume, cât ar părea el de sănătos oftalmologic trebuie dus la un consult de pe la 3 sau 4 ani. Sunt copii care nu văd cu un ochi și n-ai de unde să știi. Niciun simptom nu determină că acel copil nu vede cu un ochi.
Recuperarea vederii se poate face exclusiv până la 6 ani . Dacă nu se descoperă problemele la timp, acel copil rămâne cu handicap vizual definitiv. E mare păcat lucrul ăsta. La policlinicile teritoriale, consultațiile sunt gratuite pentru orice fel de copil.
Încă ceva, acolo unde există boli oftalmologice în familie, aproape toate se moștenesc și se poate aștepta oricine să moștenească patologia bunicilor, a părinților. Ar trebui să asculte toată lumea aceste sfaturi. De obicei, nu se întâmplă așa. Oamenii vin, de obicei, în ultimă fază când nu se mai poate face nimic. Ajung aici din neglijență”, a spus medicul pentru Fanatik.
Întrebată ce efect au picăturile din farmacii pentru curățarea ochilor, medicul a spus că acestea trebuie utilizate doar dacă sunt recomandate de medic. Cei care petrec multe ore în fața ecranelor trebuie să aibă la ei ser fiziologic.
„În niciun caz! Picături pentru ce? Picăturile sunt pentru o boală, nu se pun picături, absolut deloc. Apropo, la lucrul la calculator, nu e adevărat că strică vederea. E o mare prostie. Însă, trebuie să știe toată lumea că un om normal clipește de 15 ori pe minut. Dacă stai concentrat la calculator sau la telefon, clipitul nu se mai face. Atunci există sindromul de ochi uscat.
Pentru aceste persoane, oricâte ore lucrează la calculator și nu strică nimic, trebuie să poarte ochelarii pe care îi are. Să aibă întotdeauna o sticluță cu ser fiziologic, nimic altceva. Nu picături de nu știu ce! Atunci când simt nevoia, să își picure în ochi. Gândește-te la câți IT-iști sunt. Nu sunt toți bolnavi de ochi”, a mai spus medicul.
Citește și: Tânără operată de urgență, după ce a folosit un truc de pe Tik Tok: „Am ajuns să merg la doi oftalmologi”