În Europa abia s-au terminat Preliminariile Euro 2024. În Africa și în America de Sud, calificările la turneul final al Cupei Mondiale din 2026 sunt în plină desfășurare, iar microbiștii pot paria pe meciuri la Mozzartbet sau la orice altă agenție licențiată.
Argentina a învins-o în deplasare pe Brazilia (1-0) și și-a consolidat poziția de lider în clasamentul CONMEBOL. În schimb, brazilienii au căzut pe locul al 6-lea și, dacă va continua în acest fel, ar putea avea emoții în ceea ce privește calificarea la turneul final găzduit de SUA, Canada și Mexic.
CM 2026 va fi primul din istorie la care vor participa 48 de echipe. Precedentul turneu final care a adus modificări în formatul competiției a fost cel din 1998, când s-a trecut de la 24 la 32 de echipe.
Cele 48 de echipe vor fi împărțite în 12 grupe de câte 4 echipe. Asta înseamnă că vom avea 36 de partide numai în faza grupelor, numărul total de meciuri depășind 100, în 32 de zile. La turneul final al CM 2022 s-au jucat 64 de meciuri!
Asia, Africa și America Centrală primesc mai multe locuri
Asia, Africa și America Centrală sunt marile beneficiare ale schimbării formatului, semn că orice vot este important la alegerile pentru președinția FIFA, indiferent de „colțul de lume” de unde vine. Confederația asiatică a primit 8 locuri față de 4, câte a avut pentru CM 2022, cea africană a primit 9, față de 5, iar cea nord și central americană a primit 6 față de 3. Europa are numai trei locuri în plus, America de Sud are două, iar Oceania are și ea garantată o națională la turneul final, fără baraj.
Concret, iată cum sunt repartizate cele 48 de locuri disponibile pentru competiția din anul 2026:
Țintarul va fi completat cu două echipe care vor câștiga Playoff-urile intercontinentale.
Diferența de fus orar, principala provocare
Ca urmare a creșterii numărului de echipe, să va mări considerabil și numărul de jocuri. În vara lui 2026, se vor disputa un total de 104 meciuri, pe parcursul a 39 de zile, cu peste o săptămână mai mult decât până acum. La precedentele ediții, se disputau 64 de meciuri.
FIFA se gândește să realizeze unele ”zone”, pentru a limita pe cât posibil lungimea deplasărilor. „Vorbim de zboruri uneori de șase ore, de schimbări de fus orar. Pentru mulți jucători veniți din toate colțurile lumii, va fi fundamental să schimbăm competiția, deci această idee de a regrupa pe regiuni are sens”, a declarat Alexi Lalas, fostul internațional american.
Diferențele climatice și altitudinea la care se vor juca meciurile în Mexic reprezintă alte probleme de care organizatorii trebuie să țină cont.
Dintre cele 16 orașe gazdă, 11 sunt din Statele Unite ale Americii: Seattle, San Francisco, Los Angeles, Kansas City, Dallas, Atlanta, Houston, Boston, Philadelphia, Miami și New York/New Jersey. Mexico City, Guadalajara și Monterrey sunt orașele mexicane care vor găzduit jocuri, iar Vancouver și Toronto sunt cele din Canada. Iată lista completă a arenelor pregătite pentru Cupa Mondială 2026:
Fondul de premiere al CM 2026 este de 896 de milioane de dolari. Veniturile generate de turneul final din SUA, Canada și Mexic sunt estimate la aproximativ 4,3 miliarde de dolari, cu aproape un miliard mai mult decât încasările făcute cu ocazia Cupei Mondiale din Qatar.