Cupa Mondială Qatar 2022. Bijuteriile de stadioane vor deveni oaze de loisir lângă mall-uri

Campionatul Mondial de Fotbal 2022 începe duminică, 20 noiembrie, cu un meci între țara gazdă, Qatar, și Ecuador. Este pentru prima dată când FIFA World Cup se desfășoară iarna şi în Orientul Mijlociu. Opt stadioane vor găzdui între 21 noiembrie şi 18 decembrie Campionatul Mondial de Fotbal 2022.
Filip Stan
20 nov. 2022, 11:29
Cupa Mondială Qatar 2022. Bijuteriile de stadioane vor deveni oaze de loisir lângă mall-uri

Cupa Mondială Qatar 2022. Pentru a găzdui Campionatul Mondial de fotbal din 2022, care începe duminică, 20 noiembrie, Qatarul a construit şase stadioane şi a renovat alte două. Cu capacităţi cuprinse între 40.000 şi 80.000 de locuri, utilizarea lor după Cupa Mondială reprezintă o adevărată provocare pentru emirat, care a planificat un proiect pentru fiecare dintre ele.

Rentabilizarea unor stadioane cu zeci de mii de locuri, într-o ţară cu doar 3 milioane de locuitori, reprezintă o adevărată provocare pentru Qatar. În calitate de organizator al unei Cupe Mondiale foarte criticate, trebuie să se asigure că stadioanele sale, construite în mijlocul deşertului, vor supravieţui, ştiind bine că întreţinerea lor va avea inevitabil un anumit cost. Pentru ca acestea să nu rămână abandonate, aşa cum s-a întâmplat la precedentele Cupe Mondiale, în Rusia (2018), Brazilia (2014) şi Africa de Sud (2010), emiratul din Golful Persic a conceput pentru fiecare dintre stadioanele sale un proiect prin care se precizează cui rămâne „moştenire”.

În primul rând, aceste stadioane vor fi folosite şi pentru Cupa Asiei 2023, a cărei găzduire Qatarul a primit-o cu întârziere, după retragerea Chinei în octombrie 2022. Însă toate aceste stadioane nu vor mai fi folosite ulterior doar pentru fotbal, multe dintre ele având un plan de reducere a numărului de locuri (170.000 le vor fi oferite ţărilor „care au nevoie de infrastructură sportivă”, dar nu au fost date mai multe detalii).

Iată ce intenţionează să facă Qatarul cu cele opt stadioane ale sale după ce camerele de luat vederi din întreaga lume nu vor mai fi îndreptate către ele:

1. Stadionul Internaţional Khalifa

Stadionul International Khalifa are o capacitate de 40.000 de locuri.

Este cel mai vechi stadion care va fi folosit la Cupa Mondială din Qatar. Construit în 1976, a găzduit deja Jocurile Asiatice, Cupa Asiei la fotbal şi Campionatul Mondial de Atletism din 2019.

Pentru Cupa Mondială din 2022, a fost renovat şi extins, iar reinaugurarea a avut loc în 2017.

Stadionul este „casa” echipei naţionale de fotbal a Qatarului şi va rămâne aşa şi după Cupa Mondială.

2. Stadionul Al Janoub


Stadionul Al Janoub are 40.000 de locuri, dar va rămâne cu 20.000 de locuri după Cupa Mondială.

Inaugurat în 2019, stadionul Al Janoub este „casa” clubului Al Wakrah. Va rămâne aşa şi după Cupa Mondială, dar jumătate din cele 40.000 de locuri vor fi scoase, datorită funcţionalităţii sale modulare.

Cele 20.000 de locuri de la nivelul superior vor fi donate „unor proiecte de dezvoltare dedicate fotbalului în străinătate”, au anunţat organizatorii Cupei Mondiale.

Fabulos! Care este echipa de club cu cei mai mulți fotbaliști la Campionatul Mondial din Qatar 2022

3. Stadionul Education City

Stadionul „Education City” are 40.000 de locuri şi va fi redus la 20.000 de locuri. Inaugurat în 2020, va avea aceeaşi soartă ca şi stadionul Al Janoub în ceea ce priveşte capacitatea. În timpul Cupei Mondiale, acesta va putea găzdui 40.000 de spectatori, iar după turneu, 20.000.

Nivelul său superior va fi demontat, iar 20.000 de locuri vor fi donate „unei ţări care nu dispune de facilităţi sportive”.

Faţada stadionului are triunghiuri ce formează modele geometrice complexe, asemănătoare unor diamante, care par să îşi schimbe culoarea odată cu mişcarea soarelui pe cer.

Ulterior Cupei Mondiale, acesta va deveni stadionul echipei feminine din Qatar şi un „centru sportiv pentru comunitatea locală, studenţi şi educatori”.

Education City este un proiect imobiliar din Al Rayyan. Dezvoltată de Fundaţia Qatar, proprietatea de 12 kilometri pătraţi găzduieşte diverse facilităţi educaţionale, inclusiv campusurile a opt universităţi internaţionale.
Stadionul va include, după transformarea sa ulterioară Cupei Mondiale, o zonă comercială, un centru de conferinţe, un centru de sănătate şi wellness şi două şcoli. Stadionul va fi folosit de locuitorii din Education City, spune Ali Al-Dosari, managerul instalaţiilor stadionului. Aici vor avea loc numeroase evenimente, inclusiv ceremonii de absolvire.

Program complet al meciurilor de la CM Qatar 2022. Unde pot fi urmărite de români în direct la TV

4. Stadionul Ahmad Bin Ali


Stadionul Ahmad Bin Ali are 40.000 de locuri şi va rămâne şi el cu 20.000 de locuri.

Construit în 2003, acesta este unul dintre cele două stadioane renovate pentru Cupa Mondială. Demolat complet pentru eveniment, stadionul a fost reinaugurat în decembrie 2020.

Acest stadion este „casa” clubului Al Rayyan.

Partea sa superioară va fi îndepărtată, iar cele 20.000 de locuri „vor fi reutilizate în structuri sportive din Qatar şi internaţionale”.

Chiar lângă el se află imensul complex comercial „Mall of Qatar”, unde se găsesc mai multe facilităţi sportive (terenuri de crichet şi de fotbal, un teren de joacă pentru copii, săli de sport în aer liber, un centru acvatic, terenuri de tenis, un skate-park şi o pistă de atletism.

5. Stadionul Al Bayt

Are 60.000 de locuri şi va rămâne cu 32.000 de locuri.

Inaugurat în noiembrie 2021, acest stadion va avea partea superioară îndepărtată după Cupa Mondială. La fel ca multe alte stadioane din această competiţie, cele 28.000 de locuri scoase vor fi „reutilizate în structuri sportive qatareze şi internaţionale”.

Stadionul va fi apoi complet modificat: partea superioară, transformată într-un hotel de cinci stele, va avea vedere spre un centru comercial, un food court, o sală de sport şi o sală multifuncţională. De asemenea, va funcţiona aici şi un spital de medicină sportivă.

6. Stadionul Al Thumama

Stadionul Al Thumama are 40.000 de locuri şi va rămâne cu 20.000 de locuri.

Inaugurat în octombrie 2021, şi acest stadion va fi redus la jumătate din capacitate după Cupa Mondială şi va găzdui „evenimente fotbalistice şi alte întruniri sportive”, au spus organizatorii, fără a da alte detalii. De asemenea, partea îndepărtată din stadion va fi donată „ţărilor în curs de dezvoltare”, fără a se preciza, din nou, unde anume va merge.

În locul tribunei superioare se vor deschide o clinică sportivă şi un hotel de lux.

Qatarul intenţionează să facă din el „un centru comunitar dedicat sportului”, prin instalarea de terenuri de handbal, volei şi baschet, piscine, piste de atletism şi piste de ciclism. Evident, vor fi construite şi centre comerciale, aşa cum se întâmplă în alte părţi ale emiratului, pentru a face din această zonă o zonă de activitate economică.

7. Stadionul 974

Stadionul 947 din Doha, inaugurat în noiembrie 2021, este construit din 947 de containere maritime şi va fi dezmembrat în întregime. Deocamdată, nu se ştie exact la ce va fi folosit după Cupa Mondială.

Qatarul spune că „utilizarea sa va fi complet regândită”, întrucât conceptul său permite „reconstruirea în întregime pe un alt amplasament sau construirea mai multor stadioane mai mici, folosind aceleaşi materiale”.

Este singurul stadion fără aer condiţionat de la Cupa Mondială.

Structura sa de oţel poate fi reciclată şi refolosită după încheierea competiţiei, în funcţie de alegerile care se fac. Va rămâne o parte din ea în Qatar? Va fi mutat întregul stadion în străinătate, în una sau în mai multe părţi? Deocamdată, încă nu se ştie.

8. Stadionul Lusail

Stadionul Lusail are 80.000 locuri şi este cel mai mare stadion din Qatar, cel care va găzdui şi finala Cupei Mondiale.

După competiţie, va fi aproape complet reproiectat. Va fi transformat „într-un centru comunitar cu facilităţi municipale, inclusiv locuinţe, magazine, şcoli, cafenele, facilităţi sportive şi clinici medicale”, potrivit organizatorilor.

Partea superioară a stadionului va fi folosită pentru terase în aer liber ale noilor locuinţe.

Toate materialele îndepărtate vor fi donate „ţărilor care au nevoie de facilităţi sportive”.

Cupa Mondială Qatar 2022 se desfăşoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie 2022. Va fi prima Cupă Mondială organizată vreodată în lumea arabă şi a doua Cupă Mondială organizată în întregime în Asia, după turneul din 2002 din Coreea de Sud şi Japonia. În plus, turneul este ultimul la care vor participa 32 de echipe. Pentru turneul din 2026 găzduit de Statele Unite, Mexic şi Canada se preconizează să ia parte 48 de echipe .

Citeşte şi: Suma fabuloasă pe care TVR o plăteşte pentru transmiterea Cupei Mondiale din Qatar. În premieră, toate meciurile vor fi comentate de la faţa locului

Din cauza căldurii şi a umidităţii intense din Qatar din timpul verii, această Cupă Mondială se va desfăşura de la sfârşitul lunii noiembrie până la mijlocul lunii decembrie, fiind primul turneu care nu se va desfăşura în lunile mai, iunie sau iulie. Va avea loc în timp ce în emisfera nordică este sfârşitul toamnei.

Cupa Mondială Qatar 2022. Meciul de deschidere se va disputa între naţionala gazdă, Qatar, şi Ecuador pe stadionul Al Bayt din Al Khor, de la ora 20:00, ora României.

Finala ar urma să aibă loc la 18 decembrie 2022, zi care este, de asemenea, Ziua Naţională a Qatarului.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Când vine Moș Crăciun în 2024? Seara în care se pun darurile sub brad
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Criza politică din România: alegerile prezidențiale anulate și ascensiunea controversată a lui Călin Georgescu
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!