EXCLUSIV Cupolă de foc peste România. Elena Mateescu anunţă 45 de grade Celsius la umbră în zonele urbane: „Nopţi tropicale, disconfort termic ridicat”

"Cupolă de căldură" este blocată deasupra Europei Centrale și de Est. Temperaturile vor sări de 40 de grade Celsius, anunţă Elena Mateescu în exclusivitate la România TV.
Filip Stan
08 iul. 2024, 20:46
EXCLUSIV Cupolă de foc peste România. Elena Mateescu anunţă 45 de grade Celsius la umbră în zonele urbane:

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit în exclusivitate la România TV prognoza meteo pentru următoarele zile, care se anunță caniculare.

„Ne aşteptăm să înregistrăm un val de căldură de lungă durată, mai intens, mai persistent şi din punctul de vedere al ariei şi al valorilor de temperaturi. O vreme caniculă şi cu temperaturi în creştere de la o zi la alta. Vom avea un nou val de caniculă, pe o perioadă mai îndelungată, şi cu indice de confort termic ridicat. Deja temperaturile au trecut de 36-37 de grade, pragul critic ITU a trecut de 80 de unităţi. Nopţile vor fi tropicale, temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade Celsius.

Mai ales în partea de vest şi sud, valorile au atins, la umbră, 36 – 37 de grade, cu temperaturi resimţite de 39 – 40 de grade. Și indicele temperatură – umezeală de asemenea a atins şi a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, practic în zonele în care se află sub incidenţa Codului Galben şi mă refer, aici, la Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea Continentală şi jumătatea sudică a Moldovei”, spune Elena Mateescu, care a precizat că în zonele de aglomerări urbane se ajunge la 45 de grade Celsius.

Elena Mateescu: „Nu excludem să avem primele valori de 40 de grade la umbră”

„Mâine, vorbim de extinderea ariei judeţelor sub incidenţa Codului Galben, dar şi de o intensificare a valorilor de temperaturi – de la 35 – 37 de grade, posibil local în partea de sud a ţării valori de 38 – 39 de grade la umbră – nopţi tropicale, pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade. Este posibil să consemnăm, la nivelul valorilor de temperaturi, chiar valori minime de până la 23 – 24 de grade, semn că valul de căldură va fi unul deosebit de intens şi disconfortul termic, de asemenea, deosebit de accentuat.

De la mijlocul săptămânii, chiar spre finalul acesteia, mai ales începând de joi, aşa cum arată informaţiile la acest moment, nu excludem să avem primele valori de 40 de grade din această vară, la umbră”, a spus Elena Mateescu, în exclusivitate la România TV.

Elena Mateescu anunţă că pârjolul va dura mai multe zile

Temperaturile situate cu mult peste media perioadei revin în jumătatea de est și de sud a Europei și vor ține până la jumătatea lunii iulie.

Acest nou val de căldură vine cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în anumite zone și se va intensifica la începutul acestei săptămâni, persistând timp de 7-10 zile, conform severe-weather.eu.

De asemenea, cele mai mari temperaturi sunt așteptate în Europa de Est și Peninsula Balcanică, unde valorile vor fi peste 40 de grade urmând să se extindă și în unele părți din Italia.

Zona de blocaj din regiunea mediteraneană în Europa Centrală și de Est va persista până la mijlocul lui iulie. În acest caz, meteorologii o numesc „cupolă de căldură” și este așezată peste estul Europei. De asemenea, tot meteorologii mai arată că, după valurile de vreme severă de la începutul lui iulie, domul termic mare de peste Europa de Est va crește începând de joi, 11 iulie, și va crește semnificativ temperaturile continentale.

Acest contrast puternic va favoriza valori mult sub media în vestul și sud-vestul Europei vineri, 12 iulie, în timp ce valul de căldură va atinge cote maxime în zona de est în zilele de vineri, 12 iulie, și sâmbătă, 13 iulie.

Începând de miercuri, 10 iulie, până vineri, 12 iulie, meteorologii anunță vârfuri caniculare în Italia, țările din Peninsula Balcanică, Polonia, Slovacia, Ucraina, Belarus și regiunea baltică.

Prăpăd după cupola de foc, a fost emis COD ROŞU. ANM anunţă furtuni cu aspect de uragan în următoarele ore

Valorile termice vor fi cu multe peste media mijlocului lunii iulie, local chiar cu peste 12 grade Celsius.

De asemenea, contrastul de temperatură între vestul și centrul Europei va crea niște vânturi puternice ce se vor manifesta din Franța spre regiunea munților Alpi și până în Polonia.

În ziua de vineri, 12 iulie se vor înregistra cele mai ridicate temperaturi pentru acest nou val de căldură.

Valorile termice maxime vor fi între 38 și 42 de grade Celsius în sudul Italiei, în nordul Peninsulei Baltice, în nordul Serbiei, în estul Croației și în nordul Ungariei.

Apoi, temperaturi de până la 40 de grade sunt anunțate și în România, Bulgaria și Grecia.

În zilele de vineri, 12 iulie și sâmbătă, 13 iulie, valorile termice se vor apropia de acest prag și în Republica Moldova, dar și în sud-vestul Ucrainei.

O nouă cupolă de căldură. Meteorologii anunță un vârf de caniculă weekendul viitor, cu cele mai ridicate temperaturi din vara asta

„Vârful îl vom atinge weekendul următor”

Mihai Timu, meteorolog: „Încă stăm bine, pe litoral și în vest temperaturile au coborât sub 20 de grade. Iulie a adus temperaturi mult sub norme, însă de azi intrăm sub influența unui aer tropical care ține toată săptămâna și se va extinde de la o zi la alta.

Citește și: Fenomenul meteo care va pârjoli Europa. Heat Dome va ridica în scurt timp temperaturile până la 40 de grade

Azi, în Banat și Crișana vor fi temperaturi caniculare și disconfort termic. Până spre mijlocul săptămânii, acest val se va extinde. Zilele următoare se așteaptă temperaturi ridicate în vest, sud și sud-est, cu maxime 38-39 grade Celsius. Va fi disconfort termic accentuat, iar nopțile vor fi tropicale.

Vârful îl vom atinge weekendul următor, când va fi caniculă în toată țara, În vest și sud sunt mari șanse să depășim 40 de grade, cele mai ridicate valori din vara asta.

Sâmbătă, duminică și luni – acesta ar fi vârful acestui val de căldură, vorbim de temperaturi la umbră. Cu siguranță, în marile orele mai punem 5-10 grade.”

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai periculoasă substanță de pe pământ. Poate ucide un om pe loc dacă nu e folosită așa cum trebuie
Capital.ro
Românii primesc banii înapoi. Guvernul a dat ordin. Premiera anunțată chiar acum în România
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
25.000 de lei de la stat GRATIS pentru români! Anunțul Guvernului
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Calendarul majorării și livrării pensiilor. Cine are prioritateCalendarul majorării pensiilor. Ce urmează pentru pensionari
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Pensiile se măresc din nou, de la 1 ianuarie! Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat câți bani vor lua pensionarii începând cu anul 2025
Capital.ro
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Pompierii români intervin în Grecia pentru a stinge incendiile din localitatea Kropia
MediaFlux
DECIZIE BOMBĂ pentru KAMALA HARRIS! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?