Cupola de foc se extinde spre România. Ce spune Florinela Georgescu (ANM) despre tornade şi furtunile cu grindină din august

Canicula se întoarece în România, luna august se anunţă la fel de călduroasă, dar Florinela Georgescu avertizează că temperaturile extreme pot aduce şi furtuni violente, inclusiv tornade.
Irina Dumitrescu
31 iul. 2024, 10:41
Cupola de foc se extinde spre România. Ce spune Florinela Georgescu (ANM) despre tornade şi furtunile cu grindină din august

Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a oferit ultimele informații despre vreme în cel mai cald an de când se fac măsurători. „Ne îndreptăm spre a încheia cel mai cald an de când se fac măsurători, pentru că înainte să vorbim despre cum stăm cu vara, o să vă spun cum stăm cu anul.

Astfel, cu o singură excepție, respectiv în luna mai, restul lunilor au fost cu temperaturi peste media ultimelor decenii. Astfel că, din februarie încoace, toate lunile au fost în top 3. Respectiv, februarie a fost cea mai caldă lună februarie din ultimele decenii, martie — a treia cea mai caldă lună martie din ultimele decenii, aprilie — a doua, iunie — cea mai caldă lună iunie din ultimele decenii, iar iulie… mai sunt două zile din această lună, dar cu siguranță va fi și ea în fruntea clasamentului, pentru că abaterea pe care o înregistrăm acum este una încă foarte mare și nu au ce să mai schimbe aceste două ultime zile”, a spus Florinela Georgescu, director executiv al ANM pentru DC News.

Alertă meteo. Canicula loveşte sudul ţării, iar de vineri se extinde în toată ţara. Indicele de confort termic va fi depăşit

Director executiv al ANM: Estimări meteorologice pentru luna august

„Estimările pe care le avem pentru luna august — estimările pentru următoarele patru săptămâni așadar —, arată că în fiecare săptămână a acestei luni, temperaturile pot fi peste media ultimelor decenii. Deci, este foarte posibil ca și luna august să se încheie și ea în topul celor mai calde luni august. Săptămâna care urmează pare a avea chiar o abatere importantă, ceea ce înseamnă că începem un nou val de căldură.

Chiar dacă vor exista, apreciem acum, unele diferențe față de valurile de căldură anterioare, din nou se vor înregistra temperaturi de 38-39 grade, poate izolat chiar mai mult, în special în partea de sud a țării, nu ar fi excluse de data aceasta temperaturi foarte ridicate și în partea de vest a teritoriului, pentru că masa de aer foarte caldă, de această dată, are o componentă și dinspre Europa Centrală. De ce vă spunem că sunt unele diferențe pe care le așteptăm?

Odată intrați în luna august, ne vom îndrepta, desigur, spre sfârșitul verii, spre faptul că zilele vor avea tendința să fie din ce în ce mai scurte și nopțile din ce în ce mai lungi, iar în aceste condiții este mai puțin probabil să mai avem acel șir foarte lung cu nopți cu caracteristici tropicale, adică cu temperaturi foarte ridicate. Deci ne așteptăm ca zilele să fie foarte calde și nopțile la limita nopților tropicale, sau ne așteptăm ca temperaturile să fie în jurul a 20 de grade noaptea — mai puține decât au fost în timpul valurilor de căldură din iunie și iulie”, a mai spus Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

Tornade în România? Florinela Georgescu (ANM), despre fenomenul meteo extrem

Florinela Georgescu, director executiv al ANM, vine la DC News cu ultimele informații despre vreme. S-au înregistrat tornade în țara noastră anul acesta? Care au fost perioadele de instabilitate ale acestei perioade?

„Este adevărat (n.r., anul acesta n-am înregistrat decât un singur semnal privind o posibilă tornadă). Sigur, tornada este un fenomen cu adevărat extrem în țara noastră. Și cred că, poate, mai puține raportări au fost în acest sezon cald, cel puțin deocamdată, pentru că am avut o vară destul de secetoasă”, a spus Florinela Georgescu, director executiv al ANM pentru DC News.

„În unele zone ale țării, vremea a fost chiar foarte secetoasă. Și, lipsind sau nefiind atât de numeroase episoadele cu instabilitate, sigur că au fost mai puțin numeroase condițiile pentru instabilitatea extremă, acelea care favorizează formarea tornadelor”, a subliniat Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

„Chiar dacă au lipsit tornadele, cred că altă caracteristică putem remarca pentru episoadele de instabilitate în acest sezon cald, anume faptul că am avut foarte multe episoade cu grindină.

Cod roşu de caniculă în Europa. Aerul tropical se îndreaptă spre România, temperaturile vor ajunge la 42 grade Celsius

Am avut grindină de mari dimensiuni, grindină pe arii extinse și, bineînțeles, pagubele asociate. Iarăși, am avut destul de multe episoade cu vijelie.

Deci, chiar dacă nu am avut tornade, am avut episoade cu vânt, cu viteze mari la rafală și cu aspectul de vijelie care, de multe ori, sunt generatoare de pagube poate la fel de importante ca și cele ale unei tornade mai micuțe, așa cum se întâmplă la noi în țară.

Deci, până la urmă, când vom face sumarul acestei veri, cu siguranță că, pe lângă valurile de căldură, vor fi analizate și episoadele de instabilitate, mai ales pentru că, pe arii restrânse, aceste episoade au adus și cantități importante de precipitații care au provocat, în unele zone, inundații rapide. De altfel, toate avertizările noastre referitoare la fenomenele de instabilitate au fost însoțite de mesaje de avertizare de la colegii hidrologi.

Și, din păcate, unele dintre aceste mesaje de avertizare s-au concretizat prin inundații rapide și pagube materiale”, a mai declarat Florinela Georgescu (ANM).

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, afirmă că, după ce anul 2023 a fost şi în România, şi la nivel mondial anul cu cele mai ridicate temperaturi din istorie, meteorologii nu exclud ca vara acestui an să depăşească recordul. Mateescu arată că temperatura medie a intervalului ianuarie-iunie din acest an este cu două grade mai ridicată faţă de perioada similară a anului anterior.

”2023 rămâne, până la acest moment, cel mai cald an din istorie în ţara noastră, dar şi la nivel mondial şi comparând temperatura medie a intervalului ianuarie-iunie din acest an cu perioada similară a anului anterior, avem mai mult de două grade faţă de anul 2023. Şi cu siguranţă, în condiţiile în care luna iunie a fost cea mai caldă lună iunie, luna iulie de asemenea are o şansă, mâine e ultima zi, ne aflăm deja cu abaterea cea mai mare, vara 2024 e posibil să înscrie un nou record”, a afirmat şi directorul ANM, Elena Mateescu, marţi seară.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Afacerea cu care doi frați din Bihor au dat lovitura. Un litru poate costa și 200 de lei
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Cum faci pereții lună în câteva minute. Soluția o faci în casă, costă cât o bere
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Pensia cu care trăiește Nelu Vlad! Solistul piesei „Se mărită Mona mea” are o carieră de peste 4 decenii
Capital.ro
Adio, maestre! Legendarul cântăreţ s-a stins din viaţă: Vei intra în istorie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Ungaria Blochează Declarația UE privind Alegerile Controversate din Venezuela
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?