Iată câteva recomandări făcute de nutriţionistul Şerban Damian în ceea ce priveşte curele de slabire.
Una dintre greșelile clasice și frecvent întâlnite atunci când vine vorba de scădere în greutate este înfometarea. Mulți gândesc că dacă își restricționează drastic alimentația timp de câteva zile, sau mai mult, vor pierde rapid kilogramele în plus, și astfel se rezolvă problema. Din păcate se înșeală.
A te înfometa este o mare capcană și ar trebui evitată cu orice preț. Odată intrat în această capcană îți reduci drastic șansele de a reveni la greutatea normală. Organismul nostru este adaptat să reacționeze prompt la înfometare, acesta fiind unul dintre mecanismele noastre esențiale pentru supraviețuire.
Dacă ne hazardăm să îi transmitem organismului mesajul fals că există un deficit de hrană, el va face tot ce îi stă în putință pentru a se proteja și pentru a-și menține resursele de energie pe termen lung. Mai exact își va limita „arderile” și va stimula depozitarea grăsimii. Adică exact ceea ce nu ne dormim.
Iată câteva argumente fiziologice pentru a vă convinge să evitați dietele cu restricție calorică mare, prin aceasta înțelegând un aport caloric mai mic de 800 kcal/zi:
Dietele cu restricție calorică mare produc iniţial rezultate bune, însă acestea sunt de scurtă durată. După acest răspuns inițial bun, în organism se declanșează o cascadă de mecanisme de protecție, care blochează scăderea în greutate.
Dietele cu restricție calorică mare încetinesc rata metabolismului. După pierderea în greutate iniţială, urmatorul lucru care apare în cazul uni deficit energetic sever este reducerea ratei metabolismului, cu 20-30% sau chiar până la 45%. Acesta este motivul pentru care după o dietă de lungă durată pacienții ajung să mănânce foarte puțin și totuși să nu scadă în greutate.
Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro