Curentul de meteori Perseide va înregistra un maxim în noaptea de 12 spre 13 august

Curentul de meteori Perseide va înregistra un maxim în noaptea de 12 spre 13 august, perioada de activitate a acestuia fiind începută pe 17 iulie şi urmând să se încheie pe 24 august, informează site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
Filip Stan
11 aug. 2017, 14:08
Curentul de meteori Perseide va înregistra un maxim în noaptea de 12 spre 13 august

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ şi un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare.

În perioada de activitate a Perseidelor, între 17 iulie şi 24 august, se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

Din România nu se va vedea maximul, pentru că va fi zi în acel interval. Însă, se va putea observa panta ascendentă şi cea descendentă a maximului, în nopţile de 11 spre 12 august şi 12 spre 13 august.

Puteţi observa perseide şi cu o noapte înainte şi cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic. Cea mai bună perioadă de observare este dupa miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o «perseidă». Din păcate Luna va fi la câteva zile după faza de Lună Plină, răsărind la ora 23. Lumina acesteia strică observaţiile, însă tot se vor vedea câteva zeci de stele căzătoare pe oră, pe întregul cer„, au anunţat reprezentanţii Observatorului Astronomic, pe site-ul acestuia.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite, motiv pentru care din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Persoanele care vor observa Perseidele din zonele cu cer curat pot vedea până la 100 de meteori pe oră, spre deosebire de persoanele aflate în oraşe, care vor putea observa 10-20 de meteori pe oră.

Meteorii pot fi observaţi şi fără un instrument astronomic, urmărind bolta cerească.

Urmărind bolta cerească veţi vedea stelele şi Calea Lactee. Uneori o dâră luminoasă, ce va dura mai puţin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de «stea căzătoare». Desigur că stelele nu au cum să cadă, de fapt aţi observat o particulă foarte mică, sub un milimetru diametru, ce a intrat în atmosfera Pământului şi la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare)„, arată site-ul Astronomic.

Curentul de meteori Perseide apare ca de obicei, în luna august. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi care se manifestă în fiecare an. Perseidele sunt cunoscute pentru că se manifestă într-o perioadă a concediilor şi a vacanţelor, în care oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă cu un diametru de sub un milimetru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă, acest fenomen, denumit de astronomi „meteor”, este vizibil de la sol. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar rocile din spaţiu care cad uneori pe Pământ se numesc „meteoriţi”, precizează astro-urseanu.ro.

Toate aceste particule de praf provin din cometa Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează, iar praful cosmic prins în nucleul ei îngheţat este eliberat în spaţiu.

Totuşi, Perseidele nu reprezintă o ploaie de stele – eveniment foarte rar, în timpul căruia se pot observa câteva mii de meteori pe oră.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Pensionarii să stea acasă să semneze. Șeful Casei de Pensii i-a avertizat: Se înmânează strict personal
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
STATUL ȘI BĂNCILE SE ÎNTREC ÎN OFERTE. Ce trebuie să știi dacă vrei să investești
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Niciun șofer nu scapă. Sunt împânzite în toată țara
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
BREAKING | Mihai, un român de 33 de ani, a murit după ce a făcut infarct în avion
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
La ce gest a recurs principalul suspect în cazul triplei crime din Capitală după teribila faptă: „Nu avea cum să le lase în viață”. Motivul pentru care bărbatul a refuzat să-i deschidă ușa fratelui geamăn
Capital.ro
Îți ridică mașina pe loc. Plătești amendă, plus taxă pentru fiecare zi. Legea n-are milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Aterizare forțată a unui planor deasupra unui câmp de lucernă: Un tânăr pilot, rănit
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!