Curiozități necunoscute despre gutui. Eva ar fi mușcat de fapt din acest fruct, cultivat inițial în Asia Mică

Gutuile sunt fructe extrem de aromate cu miez moale și suculent, care au fost cultivate pentru prima dată în Asia Mică, iar în Evul Mediu erau servite numai la banchete regale.
Ruxandra Rădulescu
13 dec. 2021, 11:09
Curiozități necunoscute despre gutui. Eva ar fi mușcat de fapt din acest fruct, cultivat inițial în Asia Mică

Gutuile sunt fructe delicioase, apreciate de majoritatea românilor și cultivate pe tot cuprinsul țării noastre, însă puțini știu că acestea provin dintr-o zonă exotică, mai exact Asia Mică.

Gutuile sunt fructe cu un parfum aromat care ne duce cu gândul la zilele de toamnă. Aceste fructe sunt bune de cules atunci când puful se desprinde ușor de coajă, iar culoarea este de un galben auriu.

Această categorie de români trebuie să evite consumul de banane. Pot suferi probleme grave dacă vor consuma fructele aromate!
Un aspect extrem de important în ceea ce privșete culesu guttuilor este să nu rupi niciodată vârul ramurilor, deoarece acolo se află mugurii care vor înflori anul următor și riști să compromiți recolta.

Gutuile, ca și merele de altfel, pot fi păstrate peste iarnă pentru a te bucura de fructe proaspete chiar și în zilele friguroase. Le poți depozita fără griji într-o cămară răcoroasă și umedă, învelite individual în hârtie cerată, vreme de două, trei luni.

Este important de știut că gutuile rezistă la temperaturu scăzute până în lunile ianuarie, februarie, însă dacă observi mici pete cafenii pe coaja fructului, atunci trebuie să cureți și să le prepari termic.

Un alt element esențial când vine vorba de depozitarea gutuilor este că nu trebuie să le așezi lângă mere, deoarece din cauza substanței numite etilenă conținută de mere, gutuile se pot strica foarte ușor.

Datorită gutuilor avem cuvântul „marmeladă”, deoarece inițial marmelada se prepara numai din gutui, întrucât aceste fructe conțineau pectină și gelifianți naturali care permitea formarea unei consistențe gelatinoase, fără adăugarea altor ingrediente.

Antioxidantul-minune care combate cancerul și infecțiile. Legumele și fructele care îl conțin sunt în toate bucătăriile gospodinelor
Gutuile au o istorie inedită, ele ar fi fost cultivate înaintea merelor. Se spune că în vremuri biblice, merele nici măcar nu existau, astfel că Eva ar fi mușcat de fapt dintr-o gutuie foarte parfumată, fiind tentată de aroma acestui fruct.

Din punct de vedere istoric, gutuile au cultivate pentru prima dată în câmpiile din Asia Mică, iar mulți specialiști consideră că merele nu existau în Antichitate. În sprijinul acestei teorii stă faptul că în în Antichitatea elenă, gutuile erau considerate fructe ale dragostei și fertilității și se ofereau drept dar la nuntă mireselor.