CURS BNR 20 IANUARIE: Ce se întâmplă cu FRANCUL ELVEŢIAN. UPDATE

CURS BNR 20 IANUARIE: Explozia cursului francului elveţian a forţat românii să meargă la casele de schimb valutar, astfel că tranzacţiile cu moneda elveţiană au crescut semnificativ faţă de perioada anterioară, operaţiunile ajungând la unele case chiar să se tripleze, potrivit unui reportaj ZF realizat în centrul Capitalei.
Alina Costache
20 ian. 2015, 06:48
CURS BNR 20 IANUARIE: Ce se întâmplă cu FRANCUL ELVEŢIAN. UPDATE

UPDATE: BNR a afişat un curs de referinţă de 4,4354 lei/franc elveţian, prima scădere după trei zile consecutive de creşteri.

CURS BNR: Francul elveţian a deschis marţi aproape la egalitate cu euro, nivel la care s-a stabilizat începând din a doua parte a zilei de joi, în timp ce leul s-a menţinut în raport cu euro uşor peste pragul de 4,5 lei/euro, în contextul unei activităţi foarte restrânse în piaţa interbancară locală.

CURS BNR: Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri la 3,8815 lei.

 În jurul orei 10:00, euro era cotat în piaţa interbancară locală la 4,5040 – 4,5050 lei, faţă de 4,5033 lei în tranzacţiile de pe finalul şedinţei de luni.

Pe pieţele externe, francul elveţian era cotat la aceeaşi oră la 1,0175 franci/euro, după ce spre sfârşitul zilei de luni schimburile se perfectau la 1,0102 franci/euro.

„Pe cursul euro/leu nu s-a întâmplat nimic. Zona a deschis depreciată de aseară, iar în această dimineaţă au început să recupereze. Noi nu ne-am mişcat. Este posibil ca jucătorii de afară să nu se uite foarte mult pe leu, în timp ce pe zlot şi forint este un pic de agitaţie. Euro şi-a mai revenit un pic pe pieţele externe în comparaţie cu francul şi se tranzacţionează uşor sub pragul de 1,02 franci/euro”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.


CURS BNR 20 IANUARIE: „Avem mult mai multe tran­zacţii cu franci decât înain­te, în special cum­părări. Aş putea spune că acestea s-au triplat“, a co­mentat un operator de la o casă de schimb din Piaţa Romană.

Aceeaşi tendinţă a fost observată de mai mulţi operatori ai caselor de schimb, care povestesc, în general, că vânzările pe care le fac sunt duble sau chiar triple.

Oamenii care au cumpărat franci înain­te de ascensiunea-surpriză a acestuia se grăbesc să îi vândă, profitând de cursul mult mai mare faţă de momentul cum­părării. Cumpărările au crescut şi ele, iar mulţi clienţi consideră că este un moment opor­tun pentru a investi în moneda el­veţiană:  „Sunt mult mai multe cumpărări decât înainte de aprecierea francului, oa­me­nii se aşteaptă ca francul să mai crească“, spune un alt operator. Unii români pot să cum­pere franci pentru a-şi achita ratele la împru­mu­turile de la bancă, chiar în avans, de teamă să nu crească cursul de schimb mai mult.

Cei de la ghişeele caselor de schimb spun că tranzacţiile pe franci erau destul de rare până acum, fiind în general făcute de clienţi cu credite în această monedă: „Sunt mult mai multe tranzacţii cu franci elveţieni decât până acum. Până acum aceste tran­zac­ţii erau aproape inexistente“, spune Alina, care lucrează la o casă de schimb valutar în zona Piaţa Romană.

Citeşte mai multe despre tranzacţiile cu franci elveţieni pe www.zf.ro.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Ce a putut să pățească o familie de români aflați în vacanță în Grecia. Au promis că nu se mai întorc vreodată aici: ”Dezamăgitor și regretabil”
Capital.ro
Se confiscă pe loc. Ilegal să transporți cu mașina în România. Legea nu se discută
Playtech.ro
Cine transmite la TV finala lui David Popovici de la Jocurile Olimpice de la Paris. Proba de înot poate fi văzută pe două posturi
DailyBusiness
Impozit MAI MIC pentru o categorie de români. Pentru cine se pregătește oferta din 2025?
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
România se revoltă. Cu asta se ocupa, de fapt, BĂSESCU...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
CJUE: Justiția din Franța a greșit în cazul mandatului de arestare al lui Paul-Philippe al României
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!