UPDATE: BNR a afişat un curs de referinţă de 4,4354 lei/franc elveţian, prima scădere după trei zile consecutive de creşteri.
CURS BNR: Francul elveţian a deschis marţi aproape la egalitate cu euro, nivel la care s-a stabilizat începând din a doua parte a zilei de joi, în timp ce leul s-a menţinut în raport cu euro uşor peste pragul de 4,5 lei/euro, în contextul unei activităţi foarte restrânse în piaţa interbancară locală.
CURS BNR: Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri la 3,8815 lei.
În jurul orei 10:00, euro era cotat în piaţa interbancară locală la 4,5040 – 4,5050 lei, faţă de 4,5033 lei în tranzacţiile de pe finalul şedinţei de luni.
Pe pieţele externe, francul elveţian era cotat la aceeaşi oră la 1,0175 franci/euro, după ce spre sfârşitul zilei de luni schimburile se perfectau la 1,0102 franci/euro.
„Pe cursul euro/leu nu s-a întâmplat nimic. Zona a deschis depreciată de aseară, iar în această dimineaţă au început să recupereze. Noi nu ne-am mişcat. Este posibil ca jucătorii de afară să nu se uite foarte mult pe leu, în timp ce pe zlot şi forint este un pic de agitaţie. Euro şi-a mai revenit un pic pe pieţele externe în comparaţie cu francul şi se tranzacţionează uşor sub pragul de 1,02 franci/euro”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.
CURS BNR 20 IANUARIE: „Avem mult mai multe tranzacţii cu franci decât înainte, în special cumpărări. Aş putea spune că acestea s-au triplat“, a comentat un operator de la o casă de schimb din Piaţa Romană.
Aceeaşi tendinţă a fost observată de mai mulţi operatori ai caselor de schimb, care povestesc, în general, că vânzările pe care le fac sunt duble sau chiar triple.
Oamenii care au cumpărat franci înainte de ascensiunea-surpriză a acestuia se grăbesc să îi vândă, profitând de cursul mult mai mare faţă de momentul cumpărării. Cumpărările au crescut şi ele, iar mulţi clienţi consideră că este un moment oportun pentru a investi în moneda elveţiană: „Sunt mult mai multe cumpărări decât înainte de aprecierea francului, oamenii se aşteaptă ca francul să mai crească“, spune un alt operator. Unii români pot să cumpere franci pentru a-şi achita ratele la împrumuturile de la bancă, chiar în avans, de teamă să nu crească cursul de schimb mai mult.
Cei de la ghişeele caselor de schimb spun că tranzacţiile pe franci erau destul de rare până acum, fiind în general făcute de clienţi cu credite în această monedă: „Sunt mult mai multe tranzacţii cu franci elveţieni decât până acum. Până acum aceste tranzacţii erau aproape inexistente“, spune Alina, care lucrează la o casă de schimb valutar în zona Piaţa Romană.
Citeşte mai multe despre tranzacţiile cu franci elveţieni pe www.zf.ro.