CURS BNR 27 septembrie 2022. BNR a anunţat, marți, 27 septembrie 2022, un curs de referinţă de 4,9437 lei/euro, 5,1379 lei/dolar, 5,5513 lei/liră sterlină, 5,1954 lei/franc elveţian. Este cea mai mare valoare a dolarului la cursul BNR, în faţa leului şi a cincea zi consecutivă în care se înregistrează un astfel de record. Moneda americană rămâne peste nivelul euro, la cursul Băncii Naţionale. Francul elveţian creşte şi atinge, din nou, cea mai mare valoare din istorie în faţa leului, la cursul BNR.
Morgan Stanley: Aprecierea recentă a dolarului american ar putea provoca o criză financiară sau economică
Aprecierea recentă a dolarului american creează ”o situaţie nesustenabilă” pentru activele mai riscante, care s-ar putea solda cu o criză financiară sau economică, au avertizat luni analişti ai băncii Morgan Stanley, într-o notă adresată clienţilor, transmite Reuters.
Indicele dolarului a atins luni un nou maxim al ultimelor două decenii, în timp ce lira sterlină a coborât la un minim istoric în raport cu moneda americană.
Oscilaţiile mari ale monedelor reprezintă o altă presiune asupra economiei globale şi a câştigurilor corporative, care ar urma să scadă pe măsură ce majorările agresive ale dobânzii de referinţă ale Rezervei Federale (Fed) americane din timpul verii încep să afecteze cheltuielile companiilor.
Minimele acţiunilor şi maximele randamentelor obligaţiunilor vor fi probabil determinate de traiectoria de creştere a profiturilor şi a economiei, mai degrabă decât de inflaţie sau de Fed”, au scris analiştii, inclusiv Michael Wilson de la Morgan Stanley.
Facturile la energie vor avea un nou mod de calcul. Ce decizie a luat coaliţia de guvernare şi cât vor plăti românii
Presiunile exercitate de întărirea dolarului vor contribui la împingerea S&P 500 la o nouă scădere, până la începutul anului 2023, potrivit băncii americane.
Rate mai mari începând cu luna viitoare – IRCC recuperează teren față de ROBOR
Aproape 500.000 de români vor avea ratele mai mari începând cu luna octombrie. Este vorba despre cei care au credite ipotecare, cu dobândă variabilă corelată la IRCC. Acest indice va crește de la 1 octombrie la peste 4%, de la 2,65% cât este în prezent. „În consecință, de la 1 octombrie, ratele vor crește cam cu 17%. De la 1 ianuarie, creșterea va fi și mai mare, cu 37% mai mare față de nivelul de acum”, explică, la RFI, Irina Chițu, director comparator bancar la finzoom.ro. Cei care se confruntă cu probleme în plata ratelor pot solicita de la propria bancă sau de la o altă instituție financiară trecerea la un împrumut cu dobândă fixă. Nu este, însă, singura soluție la care pot apela persoanele cu credite ipotecare.