CURS BNR 5 IANUARIE: Analiştii anticipează pentru 2015 un curs de schimb mediu de circa 4,4 lei/ euro, în jurul acestui nivel plasându-se şi majoritatea estimărilor pentru cursul de la sfârşitul anului. Iar evoluţia cursului pe parcursul anului va fi relativ stabilă, după cum indică estimările. Intrările de fonduri structurale ar putea accelera având în vedere că 2015 este ultimul an pentru absorbţia fondurilor alocate în perioada 2007-2013, iar dezintermedierea din sistemul financiar poate încetini. Volatilitatea fluxurilor de capital, situaţia geopolitică din regiune, evoluţia pe plan politic, precum şi deciziile principalelor bănci centrale vor influenţa evoluţia monedei locale. Până acum volatilitatea fluxurilor de capital nu a fost accentuată în pofida episoadelor de aversiune la risc de pe pieţele internaţionale generate de conflictul dintre Ucraina şi Rusia. Cursul de schimb rămâne un subiect delicat pentru români având în vedere că aproximativ 60% din împrumuturile contractate de populaţie şi companii sunt în euro.
Curs BNR 30 decembrie 2014 : 1 EURO: 4,4834, 1 Franc elvetian 3,7268, 1 Dolar american – 3,6885.
Banca Naţională României a anunţat pentru luni un curs de 4,4834 pentru 1 euro, față de miercuri, când 1 euro a fost cotat la valoarea de 4,4744 lei. Pe de altă parte, cursul de referinţă stabilit pentru 1 dolar este de 3,6885 lei, față de 3.6650 lei/dolar în ședința anterioară.
Banca Naţională României a anunţat pentru ultima zi a anului 2014 un curs de 4.4821 pentru 1 euro, față de ziua anterioară, când 1 euro a fost cotat la valoarea de 4,4834 lei. Pe de altă parte, cursul de referinţă stabilit pentru 1 dolar este de 3.6868 lei, față de 3,6885 lei/dolar în ședința anterioară.
Francul elveţian a fost cotat luni de BNR la 3,7273 , față de 3,7268 lei/franc, în ședința anterioară. Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Curs BNR 5 ianuarie 2015 – Curs valutar oferit de Vocea Transilvaniei.ro este valabil din data de 31.12.2014. Cursul valutar este actualizat zilnic (de luni pana vineri) in jurul orei 13:00.
Curs BNR 5 ianuarie 2015 – În ultimele 12 luni cursul leu-euro a cunoscut o depreciere de la o medie de circa 4,53 lei în septembrie 2012 la 4,46 lei în septembrie 2013, adică de 0,07 lei (7 bani). Faţă de nivelul anului 2005, cursul leu- euro este cu circa 23% mai mare, în timp ce dolarul a crescut în aceeaşi perioadă cu 13%, până la un curs mediu de 3,3 lei.
Curs BNR 5 ianuarie 2015 – În septembrie 2013, cursul leu/euro a atins un maxim de 4,48 lei (12 septembrie) şi un minim de 4,42 (2 septembrie), iar cursul s-a întors spre sfârşitul lunii spre 4,45 de lei, în condiţiile în care intrările de valută au fost substanţiale ca urmare a împrumuturilor pe care le-a făcut statul român pe pieţele internaţionale.
CURS VALUTAR: Euro s-a depreciat luni față de dolar aproape de cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, investitorii estimând că Banca Central Europeană va adopta măsuri de relaxare cantitativă (QE), transmit AP și Reuters.
Euro a scăzut la 1,18605 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din mai 2006. Vineri, euro s-a tranzacționat la 1,1955 dolari.
Într-un interviu acordat cotidianului financiar german ‘Handelsblatt’, președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că în prezent riscul ca Banca Central Europeană să nu-și îndeplinească obiectivul de menținere a stabilității prețurilor în zona euro este mai ridicat decât în urmă cu șase luni.
‘Piețele financiare au înțeles din această declarație că Mario Draghi este pregătit să adopte măsuri de relaxare cantitativă’, a explicat analistul Shin Kadota, de la Barclays în Tokyo. Economiștii se așteaptă ca datele ce vor fi publicate miercuri să arate că rata anuală a inflației în zona euro a încetinit la 0,1% în decembrie, pe fondul scăderii prețurilor la energie, mult sub ținta de inflație a BCE fixată la sub 2%. Ar fi pentru prima dată din 2009 când se ajunge la acest nivel scăzut.
Aceste date ar putea determina BCE să adopte măsuri de relaxare cantitativă la prima reuniune de politică monetară din acest an, în 22 ianuarie. De asemenea BCE va fi sub presiune pentru a implementa mai multe măsuri de politică monetară, după ce studiile recente arată o încetinire a creșterii activității economice în Europa și Asia.
Prețul țițeiului, care a scăzut cu peste 50% față de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a scăzut luni la 55,86 dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani și jumătate.
Luna trecută, guvernatorul Bundesbank, Jens Weidmann, a avertizat că măsurile de relaxare cantitativă ar putea să nu funcționeze în Europa. ‘Nu poți aplica pur și simplu aceeași formulă care s-a bucurat de succes în SUA sau în Japonia’, a afirmat Weidmann la o conferință desfășurată în Frankfurt, comentând perspectiva adoptării unor noi stimulente monetare, cum ar fi achiziționarea de obligațiuni guvernamentale.
‘În SUA, există un stat centralizat care emite obligațiuni sigure, garantate. Nu avem aici un astfel de stat centralizat’, a declarat guvernatorul Bundesbank, care a avertizat că unele state ar putea fi descurajate să mai adopte reforme dacă ar obține împrumuturi prea ieftine.