CURS BNR: Cursul de schimb al francului elvețian a atins luni cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, în raport cu dolarul și moneda euro, pe fondul speculațiilor privind implicarea Băncii Naționale a Elveției pentru a slăbi valoarea francului prin țintirea unui nou interval de variație, transmite Reuters.
Decizia neașteptată din data de 15 ianuarie a Băncii Naționale a Elveției, de a renunța la pragul de 1,20 franci pentru un euro, a provocat o undă de șoc pe piețele valutare în condițiile în care francul s-a apreciat cu 30% în raport cu moneda euro.
Citând surse din interiorul SNB, cotidianul Schweiz am Sonntag a informat că în mod neoficial Banca Națională a Elveției vrea să mențină cursul de schimb al euro între 1,05—1,10 franci, fiind pregătită să înregistreze pierderi de până la 10 miliarde de franci pentru a păstra acest interval. De asemenea, datele publicate luni arată că depozitele la SNB au crescut săptămâna trecută, ceea ce a alimentat speculațiile potrivit cărora Banca Națională a Elveției a intervenit pentru a ține sub control francul.
Luni însă moneda euro a crescut cu două procente în raport cu francul până la maximul ultimelor două săptămâni de 1,0591 franci în timp ce dolarul s-a apreciat și el cu 1,5% până la 0,9345 franci.
CURS BNR. Banca Națională a anunțat luni, 2 februarie un curs de 4.4109 lei pentru un euro, francul elveţian a fost cotat la 4,1766 lei pentru un franc , iar dolarul american la 3.8885 lei pentru un dolar.
CURS BNR. Banca Națională a anunțat vineri, 30 ianuarie un curs de 4,4424 lei pentru un euro, sub cursul de joi de 4.4451 lei.
CURS BNR. Francul elveţian a fost cotat la 4,2438 lei, în scădere semnificativă față de 4,2748 lei de joi. Francul elvețian a revenit astfel sub nivelul surpriză înregistrat pe data de 15 ianuarie când a explodat peste noapte la valoarea de 4.3287 lei, după decizia șoc a Băncii Elveției.
Banca Naţională ar putea reduce în şedinţa de miercuri a Consiliului de Administraţie dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,25%, urmând să coboare la 2% până la finele anului, iar rezervele minime obligatorii vor fi menţinute în februarie, la 10% pentru lei şi 14% la valută.
„Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 2,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie de miercuri, 4 februarie 2015. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii ar putea fi menţinute constante în luna februarie, atât la pasivele în lei cât şi la cele în valută”, se arată într-un comunicat al AAFBR.
Analiştii apreciază că dobânda cheie ar urma să mai coboare până la sfârşitul anului, la 2%, iar ratele rezervelor minime obligatorii să ajungă la 8% pentru pasivele în lei, iar cele în valută la 10%.