CURS BNR: Cum evoluează FRANCUL ELVETIAN pe 21 ianuarie. Cotaţii CURS VALUTAR

CURS BNR: Cursul pentru franc anunţat de BNR a crescut miercuri cu 1,6% şi a atins un nou maxim, de 4,5054 lei/franc, după ce marţi a scăzut pentru prima dată în urma a trei şedinţe succesive de valori record, în timp ce euro a urcat cu 0,73 bani, la 4,511 lei, iar dolarul a atins un nou record, la 3,8989 lei.
Alina Costache
21 ian. 2015, 08:55
CURS BNR: Cum evoluează FRANCUL ELVETIAN pe 21 ianuarie. Cotaţii CURS VALUTAR

CURS BNR OFICIAL: Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,5110 lei/euro, 3,8989 lei/dolar şi 4,5054 lei/franc elveţian.

CURS BNR 21 IANUARIE: Raiffeisen Bank a decis să reducă vineri dobânda pentru clienţii instituţiei bancare cu credite în franci elveţieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii masive a monedei elveţiene. Noua dobânda intră în vigoare de vineri, 23 ianuarie. Operaţiunea de resetare a dobânzilor trebuia făcută abia la sfârşitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale.

„Am hotărât să scădem dobânda la aceste credite acum, deşi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare să nu fie atât de afectat de majorarea cursului CHF (franc elveţian). Este încă o modalitate a noastră de a susţine clienţii în această perioadă dificilă. Cea mai eficientă modalitate de a sprijini clienţii care au dificultăţi de plată a ratelor rămâne însă restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, încă din 2009”, a declarat, într-un comunicat Vladimir Kalinov, vicepreşedinte retail banking, Raiffeisen Bank.

CURS BNR: Francul elveţian şi-a reluat aprecierea faţă de euro pe pieţele externe în partea a doua a zilei, după ce în jurul orei 13:00 înregistra un uşor declin în raport cu moneda europeană, care a determinat şi scăderea referinţei franc/leu anunţate de BNR după trei şedinţe succesive de cotaţii record.

În jurul orei 16:30, tranzacţiile dintre băncile comerciale aveau loc în piaţa locală la un curs de 4,5125 lei/euro, în creştere de la 4,5033 lei la finalul şedinţei de luni.

La aceeaşi oră, cursul euro/franc se situa pe pieţele externe la 1,0092 franci/euro, aproape de minimul zilei, de 1,008 franci pe euro. Cel mai ridicat curs de marţi a fost înregistrat la 1,0225 franci/euro.

Francul s-ar situa astfel la un curs de 4,4713 lei, calculat prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu, foarte aproape de referinţa record anunţată luni de Banca Naţională a României (BNR).

Volumele de tranzacţionare din piaţa locală s-au situat uşor sub media zilnică de anul trecut, fiind concentrate în partea a doua a zilei. Schimburile au avut loc între un curs minim de 4,45030 lei/euro înregistrat în deschidere şi un maxim de 4,5130 lei/euro pe finalul zilei.

„Partea a doua a zilei a fost mai animată. Au apărut cumpărători şi din România, şi din Londra. Regiunea nu înregistrează variaţii semnificative faţă de dimineaţă, în timp ce pe leu este o uşoară presiune pe final. S-ar putea să fie un ordin comercial mai mare executat de o bancă, dar ar putea fi şi acţiuni speculative”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

În regiune, forintul s-a apreciat cu 0,6% faţă de euro, raportat la închiderea din ziua anterioară, în timp ce zlotul a stagnat.

Cursul francului elveţian anunţat de BNR a scăzut marţi cu 0,8%, la 4,4354 lei, după ce a înregistrat recorduri succesive în ultimele trei şedinţe, în timp ce dolarul american a coborât cu 0,35 bani, la 3,878 lei, iar euro a urcat cu 0,19 bani, la 4,5037 lei.

Cursul francului elveţian a atins niveluri record joi, vineri şi luni, ca urmare a eliminării joi a plafonului minim impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Luni, cursul francului a urcat cu 1,1%, la 4,4716 lei, după un avans de 2,2% vineri, la 4,4228 lei, şi de 15,7% joi, când a crescut la 4,3287 lei. Miercurea trecută, BNR a anunţat un curs de 3,7415 lei pentru franc.

Comparativ cu nivelul de miercuri, ultimul anunţat de BNR anterior deciziei Băncii Elveţiei, francul înregistrează la cursul de 4,4354 lei o apreciere de 18,5% în raport cu leul.

Aproape de momentul anunţării referinţei de către BNR, euro era cotat pe pieţele externe la 1,015 franci, în timp ce luni în acelaşi moment al zilei cursul era de 1,0067 franci/euro.

Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei, în timp ce dolarul a consemnat maximul istoric vineri, când moneda americană a fost cotată la 3,8863 lei. Evoluţia dolarului în raport cu leul este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Francul a crescut puternic joi pe pieţele externe imeidiat după anunţul Băncii Eleveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda eleveţiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află marţi la 0,05% – 0,41% pe an, comparativ cu 05% – 0,42% pe an luni.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,11% – 0,59% pe an, faţă de 0,11% – 0,6% pe an în zua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât uşor, la 1,59% pe an, de la 1,6% pe an luni.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Test Tesla Model 3. Ce s-a întâmplat cu celebra mașină electrică la -5 grade. Capacitatea bateriei a scăzut șocant, câți kilometri ”a dus”, de fapt, după cei 702 declarați oficial
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Vladimir Ciorbă confirmă că a denunțat primarul din Sinaia, Vlad Oprea, la DNA
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin