Dolarul a crescut joi la 4,2659 lei, un nou record istoric în faţa leului, faţă de 4,24 lei, cursul BNR de ieri. Precedentul record istoric a fost atins 18 noiembrie când moneda americană a ajuns lacursul BNR la 4,2523 lei. Dolarul s-a apreciat cu aproape 5% (20 bani), după alegerile din SUA.
Potrivit analiştilor din România, pentru perioada următoare este de aşteptat o apreciere şi mai mare a dolarului american, scrie Economica.net. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank România, spune chiar că există premise ca dolarul să ajungă la paritate cu euro.
Creşterea dolarului va avea un impact semnificativ asupra românilor. Nu numai că aceia care încă mai au credite în dolari vor trebui să ducă mai mulţi bani la bancă, însă şi preţuri mai mari la carburanţi, preţul petrolului fiind stabilit în dolari, creşteri de preţuri, în condiţiile în care cheltuielile cu transportul bunurilor vor creşte şi ele, dar şi importuri la costuri mai mari.
„Creşterea dolarului nu are o legătură direct cu alegerea lui Trump, ci este generată de posibila creştere a ratei de politică monetară, ceea ce va atrage resurse de pe întreaga piaţă mondială. Nu doar în România s-a valorizat dolarul, ci şi pe alte pieţe”, a explicat şi analistul economic Ionel Blănculescu, la România TV.
Euro scade la 4,50 lei, faţă de 4,51 lei, cursul anunţat ieri de BNR când a fost a cincea şedinţă consecutivă cu moneda europeană la acest nivel. Euro a atins maximul ultimelor patru luni şi jumătate în faţa monedei naţionale pe 16 noiembrie 2016: 4,5218 lei. Mai precis, leul nu a mai atins o valoare atât de scăzută în faţa euro din 29 iunie 2016 (4,5220 lei).
Francul scade la 4,19 lei, faţă de 4,20 lei, cursul anunţat ieri de BNR. Pe 18 noiembrie, moneda elveţiană a atins maximul ultimelor 15 luni. Mai precis, francul nu a atins o valoare atât de ridicată în faţa leului din 21 iulie 2015 când BNR a anunţat un curs de 4,2249 lei/franc.