CURS BNR: Euro a început ziua la 4,48 lei, aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Miercuri a fost a doua şedinţă când referinţa de la Banca Naţională a fost de 4,48 lei pentru un euro. Marţi, moneda europeană a ajuns la maximul ultimelor cinci luni la cursul BNR: 4,4894 lei.
Instabilitatea politică internă, dar mai ales perspectiva tot mai ameninţătoare a falimentului Greciei sunt argumentele cu care marii speculatori valutari pariază contra leului. Analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET văd drum liber pentru cursul euro până dincolo de 4,5 lei/euro. Piaţa va înregistra însă mari variaţii. Astfel, specialiştii se aşteaptă şi la coborâri mai jos de 4,45 lei/euro.
Dolarul a scăzut până la 3,94 lei în această dimineaţă, faţă de 3,97 lei, cât a fost ieri cursul anunţat de banca centrală. Ulterior, moneda americană a ajuns la 3,95 lei.
Francul a crescut în primele ore ale dimineţii, până la 4,29 lei, faţă de 4,28 lei, cursul oficial anunţat ieri de Banca Naţională. A fost a treia şedinţă când referinţa de la BNR a fost de 4,28 lei pentru moneda elveţiană. Ulterior, moneda elveţiană a revenit la 4,28 lei.
Date valabile pentru ora 9.20, 18 iunie 2015.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4844 lei/euro, 4,2888 lei/franc elveţian şi 3,9785 lei/dolar.
Analiştii de la Erste Group Research au urcat ţinta de depreciere a leului până la 4,5 lei/euro. Într-un raport emis luni, ei au invocat instabilitatea politică din România (şi nu numai), dar şi slăbiciunea tot mai mare a monedei europene faţă de dolar. Exporturile româneşti sunt plătite în euro în majoritatea lor. Alţi analişti invocă intrarea iminentă a Greciei în încetare de plăţi.
„Este foarte posibil ca, până la sfârşitul anului să vedem cursul EUR/RON atât sub, cât şi peste 4,45 lei. Cuvântul de ordine pentru următoarea perioadă este tot volatilitatea”, răspunde, la rândul lui, Dragoş Manolescu, director de investiţii la OTP Asset Management, la întrebările ECONOMICA.NET.
Ţinta de 4,5 lei pentru un euro nu este o surpriză nici pentru Mihai Nichişoiu de la casa de brokeraj Tradeville. Pe de altă parte, euro ar putea ajunge şi la 4,7 lei, chiar dacă apoi s-ar întoarce spre 4,40 lei, potrivit lui Claudiu Cazacu, analist şef la casa de brokeraj XTB România.
„Am fost aproape de 4,5 azi (marţi, 4,4935 pe piaţa interbancară, n.r.), şi lucrurile se pot descrie relativ simplu: Grecia pare pregatită să intre în default, şi să părăsească apoi zona Euro. Dacă aşa se petrec lucrurile, am putea vorbi de EUR/RON sensibil mai sus de 4,5, evident în etape, 4,6 şi apoi spre 4,7. Aspectele politice interne se adaugă presiunii de depreciere a leului, însă nu sunt factorul principal”, în opinia lui Claudiu Cazacu.
Mai multe detalii pe economica.net