Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5631 lei/euro, aproape identic cu nivelul din şedinţa precedentă, în condiţiile în care leul este afectat de politica fiscală şi salarială a Guvernului şi de conjunctura externă, marcată de aversiune la risc, potrivit analiştilor.
Cursul de schimb afişat de Banca Naţională a României (BNR) în data de 22 martie 2017.
Marţi, BNR a afişat un curs de 4,5634 lei/euro.
Leul a dat uşoare semne de revenire marţi după-amiază, dar a revenit miercuri la cotaţiile din zilele precedente, apropiate de nivelul maxim din octombrie 2012 pentru euro.
Analiştii şi investitorii sunt tot mai atenţi la politicile guvernului în materie fiscală şi salarială, în condiţiile în care economiştii independenţi şi instituţiile internaţionale consideră că deficitul bugetar al României ar putea creşte la niveluri nesustenabile încă din acest an.
În plus, analiştii nu au detectat prezenţa BNR în piaţă în sprijinul leului.
„În contextul aversiunii fata de risc la nivel global, câştigurile leului ar putea fi mici. Ne vom uita astăzi la şedinţa săptămânală de guvern pentru orice informaţii care ar putea avea vreun impact asupra perspectivei fiscale (suntem cu atât mai atenţi la proiectul generoasei legi a salarizării în mediul public)”, arată un raport al ING Bank, publicat miercuri.
Euro rămâne puternic în faţa dolarului american, fiind cotat pe pieţele internaţionale aproape de pragul de 1,08 dolari marţi la ora 13.10, ora României.
În raport cu leul, dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,2254 lei la 4,2286 lei.
Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.
Totodată, cursul francului elveţian a crescut la 4,2568 lei, de la 4,2421 lei.