CURS BNR OFICIAL UPDATE: reacţia GUVERNULUI
Ponta, despre criza francilor: Să nu vindem iluzii. Nu e ceva ce ţine de un partid, de un Guvern
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că nu există o soluţie a unui partid în privinţa crizei francilor elveţieni şi nu ţine de un Guvern, el făcând apel la ”a nu vinde iluzii şi la a nu crea aşteptări nerealiste”.
”Nu există o soluţie a unui partid. Există doar posibilitatea, în discuţiile cu BNR, cu băncile private, cu grupurile parlamentare, să vedem ce măsuri legislative se pot adopta. Vreau să fac un apel: E vorba de 75.000 de persoane. Cu siguranţă, dacă se poate face ceva pentru sprijinul acestora, s-a discutat, domnul Vâlcov cu BNR, mai multe posibilităţi. Însă vreau, şi eu îmi asum acest lucru, vreau să nu vindem iluzii, vreau să nu creăm aşteptări nerealiste”, a spus Ponta.
El a precizat că punctul de vedere exprimat de prim-vicepreşedintele PNLCătălin Predoiu este unul extrem de demagogic şi care nu se poate aplica într-o societate democratică.
”Ideea e să avem discuţii, să vedem în ce măsură putem sprijini, când apar crize financiare. Nu e ceva care ţine de un partid, de un Guvern. E vorba despre economie de piaţă, despre diverse instituţii publice şi private care au responsabilităţi. Spre deosebire de cei care vor să câştige capital politic prin demagogie, eu cred că asemenea măsuri nu se pot face decât după ce discuţi şi ai opinia specialiştilor că sunt fezabile”, a mai spus Ponta.
CURS BNR: Francul elveţian, MAXIM ISTORIC
Francul eleveţian atinge un nou maxim istoric. Luni, 19 ianuarie, BNR a cotat moneda elveţiană cu 4.4716 lei, daţă de 4.4228 lei de vineri. Euro a fost cotat de BNR cu 4,5018 lei, iar dolarul american cu 3,8815 lei.
CURS BNR: Francul elveţian a ajuns la o cotaţie de 4,53 lei pe piaţa interbancară, în jurul orei 8, depăşind euro care era cotat la 4,5 lei.
La aceeaşi oră, un euro era cotat la 1,0016 franci pe pieţele externe, la acelaşi nivel la care se afla şi pe finalul ultimei şedinţe de săptămâna trecută. Euro a pierdut din nou teren în raport cu francul pe pieţele externe pe timpul nopţii, când au fost mai activi jucătorii din Asia, fiind cotat în acest interval şi la 0,988 euro/franc. Moneda europeană a revenit la egalitate cu francul şi chiar a trecut uşor peste acesta odată cu mutarea activităţii de tranzacţionare în Europa.
„Avem un început foarte liniştit de săptămână. În raport cu francul elveţian, euro a venit a venit de sub pragul de 1 euro/ franc, după ce pe timpul nopţii a fost dus sub acest nivel pe piaţa asiatică. Pentru ziua de luni nu sunt aşteptate ştiri importante din perspectiva impactului pe euro. Statele Unite sunt închise şi când nu operează piaţa americană nu se întâmplă nimic. Ar putea fi ceva mişcare pe est-europene, dar nu vor fi mulţi jucători de afară. Dacă lipseşte SUA, Londra este foarte puţin activă. Totuşi, din cauza situaţiei francului elveţian ar putea ieşi în regiune unii oficiali cu declaraţii cu impact în piaţă”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.
CURS BNR: Volumele din piaţa locală au fost extrem de reduse în prima oră, cu doar două tranzacţii, la 4,5050 lei/euro, respectiv 4,5070 lei/euro.
În regiune, forintul şi zlotul înregistrau o depreciere de 0,4% în deschiderea pieţei. Piaţa bancară din SUA este închisă luni pentru o sărbătoare naţională.
BNR a anunţat vineri un nou curs record, după cel de joi, pentru francul elveţian, la 4,4228 lei/franc.
CURS BNR: Francul s-a apreciat joi foarte repede după anunţul Băncii Eleveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.
Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveţiei în 2011, când francul era cotat foarte aproape de paritate faţă de euro, la fel ca în prezent.
Cursul francului anunţat de BNR a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei, şi a atins un nou maxim, în timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei, iar dolarul a atins şi el un nou record, de 3,8863 lei.
Referinţa francului elveţian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, când a crescut cu 15,7%, în timp ce în piaţa interbancară a trecut de 5 lei la cotaţiile raportate la euro, după ce decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro a determinat o apreciere masivă a monedei elveţiene pe pieţele externe.
Pentru dolar, BNR a anunţat un curs de 3,8863 lei, în urcare cu 3,53 bani (0,92%) faţă de joi, în contextul întăririi monedei americane în raport cu euro pe pieţele externe. Cursul dolarului a depăşit astfel recordul stabilit joi, de 3,851 lei.
Paritatea pentru euro a urcat cu 0,61 bani, la 4,5095 lei. Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.
Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.