CURS VALUTAR: BNR va vinde lei dacă se va aprecia moneda naţională

BNR poate reacţiona la vârfurile tendinţei de apreciere a leului, prin vânzări de monedă naţională pe piaţă. O apreciere prea mare a leului va afecta valoarea exporturilor, companiile încasând mai puţini lei.
Alina Costache
15 apr. 2015, 07:44
CURS VALUTAR: BNR va vinde lei dacă se va aprecia moneda naţională

CURS BNR. Francul scade până la 4,25 lei, de la 4,27 lei, cât a fost cursul anunţat de BNR. Moneda elveţiană a crescut ieri semnificativ până la 4,27 lei şi a atins un nou maxim al ultimelor două luni şi jumătate. Francul nu a mai ajuns la o valoare atât de ridicată în faţa leului din 29 ianuarie 2015 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,2748 lei.

Dolarul scade şi el până la 4,14 lei, faţă de 4,17 lei, cursul oficial anunţat ieri de banca centrală. Moneda americană a atins ieri maximul ultimei luni Dolarul nu a mai atins o valoare atât de ridicată la cursul oficial din 18 martie 2015 când BNR a anunţat o referinţă de 4,1848 lei/dolar.

Euro rămâne la 4,41 lei, foarte aproape de cursul de referinţă anunţat ieri de BNR. Joia trecută, moneda europeană a atins minimul ultimelor şapte luni şi jumătate: 4,3965 lei. Leul nu mai atinsese o valoare atât de ridicată în faţa euro din 27 august 2014 când banca centrală a anunţat un curs de referinţă de 4,3941 lei pentru un euro.

CURS BNR. Analiştii de la Erste Group Research îşi menţin prognoza conform căreia Banca Naţională a României (BNR) îşi va lăsa neschimbată la 2% rata dobânzii cheie pentru tot restul anului 2015.

„BNR nu va reacţiona la şocul inflaţionist provocat de tăierea TVA la alimente şi nici la creşterea ratei cheie a dobânzii de către FED (Federal Reserve, banca centrală a SUA, n.r.), spun analiştii Erste Group Research, în cel mai recent raport primit la redacţia economica.net 

Creşterea dobânzii la dolari de către FED  pare să fi fost amânată şi astfel se amână şi scumpirea finanţării, în proporţii mai mari sau mai mici în lumea întreagă. Problema este că, în vreme ce în SUA, companiile se finanţează mai mult de la bursă şi în general de pe piaţa de capital, 90% din finanţărtile companiilor europene vin din credite bancare.

„Dacă persistă presiunile de apreciere a leului, este probabil ca BNR să-şi menţină prezenţa în piaţa valutară, pentru a ameliora volatilităţile extreme”, se mai spune în raportul citat.

Cursul leului faţă de euro a coborât sub pragul de 4,40 de lei / euro, aşa cum au prevăzut analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET, iar ţinta este de 4,38 de lei.

Marţi, euro a rămas la 4,41 lei, după ce, joi, moneda europeană a atins minimul ultimelor şapte luni şi jumătate: 4,3965 lei. Leul nu mai atinsese o valoare atât de ridicată în faţa euro din 27 august 2014, când banca centrală a anunţat un curs de referinţă de 4,3941 lei pentru un euro.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini sau pisici
Playtech.ro
„Circ mediatic”! Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce a câștigat procesul cu Anamaria Prodan: Are de primit zeci de mii de lei
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Stațiunea care face furori. Este la un pas de Brașov și e de vis
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru proprietarii de terenuri. UE a cedat în fața României: „Rezolvat 100%”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!