Partidele au început să facă noi calcule politice pentru alegerile locale din 2016, odată cu arestarea lui Sorin Oprescu.
În presă au început să se vehiculeze deja mai multe nume pentru cea mai râvnită poziţie de primar. Deşi se speculează că arestarea lui Sorin Oprescu va duce inevitabil la ieşirea lui de pe scena politică, analistul politic Radu Alexandru consideră că problemele sale cu justiţia nu i-ar compromite candidatura pentru un nou mandat la primăria Capitalei.
Citeşte şi: BĂTAIE pe locul lui Oprescu. Ce CANDIDAŢI ar arunca partidele în cursa pentru Primăria Capitalei
„Nu sunt convins de faptul că Sorin Oprescu se îndreaptă spre un final de carieră politică din două motive. Întâi de toate, s-a văzut, s-a demonstrat sociologic şi electoral că un primar, un ales local, care este certat cu legea are şanse mari să candideze, să fie ales din nou.
Am avut multe astfel de situaţii în trecut, astfel că putem prognoza că se va întâmpla şi în viitor. În al doilea rând, şi în cazul lui Oprescu nici nu-l împiedică legea, nefiind condamnat definitiv, şi nici percepţia populară în acest sens. Sorin Oprescu rămâne un actor important pentru primărie, fie şi prin faptul că în acest moment se discută despre posibila lui retragere”, a precizat Radu Alexandru pentru RomaniaTV.net.
Analistul politic menţionează faptul că problemele din justiţie ale actualului edil obligă partidele politice să-şi regândească strategiile.
„Nici PSD, nici PNL, nu numai că nu au anunţat, dar nici nu au în portofoliul lor un astfel de candidat. Sigur, atât teoria cât şi practica electorală ne arată că într-un termen de 6-9 luni se poate construi un candidat redutabil dacă are în spate susţinerea unui partid important.
Acţiunea DNA împotriva lui Oprescu este atipică în sensul că de data aceasta obligă partidele să-şi reactualizeze strategiile. Le oferă şansa unei reconstrucţii electorale, ceea ce nu este specific acţiunilor DNA. Până acum vedem că DNA este împotriva partidelor, politicienilor. Prin aceste semnal de alarmă pe care îl trage în cazul lui Oprescu, de fapt, obligă actorii politici să-şi regândească jocul„, a declarat Radu Alexandru.
Analistul politic spune că, în acest moment, se poate vorbi de două ipoteze în privinţa alegerilor pentru primăria Capitalei de anul viitor.
„Sunt două posibilităţi: ori Sorin Oprescu rămâne în cărţi şi este susţinut de PSD şi coaliţie, în condiţiile în care am văzut o astfel de strategie, în condiţiile în care se pune la îndoială veridicitatea flagrantului, a acuzaţiilor, în condiţiile în care s-ar merge pe ideea unui dosar politic.
A doua soluţie este un nou candidat. Înseamnă că PNL şi PSD ajung în situaţia din vara anului 2014, când era vorba despre alegerile prezidenţiale. Ne amintim indecizia lui Victor Ponta, presiunea pe Victor Ponta, oscilaţia PNL, dispariţia lui Crin Antonescu şi apariţia lui Klaus Iohannis. Cred că nu numai că nu este pusă în discuţie cariera lui Oprescu, dar văd în această întâmplare un start pentru regândirea campaniei electorale”, a precizat acesta.
Radu Alexandru susţine însă că situaţia lui Oprescu generează un „ricoşeu”. „O acuzaţie îndreptată împotriva lui Oprescu ricoşează în curtea PSD. Totuşi, acest ricoşeu nu este atât de ascuţit pe cât ni-l imaginăm pentru că Sorin Oprescu a fost candidatul USL. O campanie electorală PNL împotriva lui Oprescu ar fi soluţia pozitivă, de dorit, dar greu de pus în practică din partea partidului care l-a susţinut. Ar avea o şansă redusă de credibilitate.
Situaţia lui Oprescu este o bilă neagră pentru PSD. Ar trebui să se joace electoral această vină, în curtea cui este aruncată. Atât PNL cât şi PSD trebuie să gândească campania electorală prin raportare la Sorin Oprescu, dar şi la un nou candidat pe care să-l propună”, a adăugat analistul politic pentru RomaniaTV.net.
Acesta a mai spus că şansele lui Oprescu, dacă va candida pentru un nou mandat, cresc dacă sunt mai mulţi candidaţi la primărie.
„Să ne imaginăm că Sorin Oprescu nu va fi condamnat, este foarte greu de crezut că în 9 luni se va fi şi încheiat procesul, să spunem că nu va avea o condamnare definitivă. Deci juridic poate candida fără niciun fel de probleme, are o cotă de încredere importantă, conform sondajelor, şi atunci în condiţiile legii electorale, prima şansă îi aparţine candidatului în funcţie. Această primă şansă sporeşte cu cât sunt mai mulţi candidaţi pentru postul respectiv. Altfel spus, dacă sunt 10 competitori, şansele lui Oprescu cresc, dacă sunt trei, şansele lui Oprescu sunt mai mici”, a precizat analistul politic.
Potrivit lui Radu Alexandru, structurile interne ale PSD vor cere ca formaţiunea să vină cu un candidat propriu pentru ca imaginea de partid puternic să nu fie ştirbită:
„Decizia aparţine baronilor politici, şefilor de filială şi într-un astfel de partid a nu avea un candidat pentru Primăria Capitalei ar echivala cu arătarea unei slăbiciuni. Cu siguranţă că structurile interne ale partidului vor presa pentru un candidat propriu, cum a fost şi în alegerile prezidenţiale. Aceşti oameni cred că dacă partidul lor nu are un candidat propriu nu are imaginea unui partid puternic”.
Radu Alexandru consideră că UNPR ar putea profita de pe urma situaţiei lui Oprescu şi l-ar putea împinge în linia întâi pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Dacă acesta ar beneficia şi de sprijinul celorlalte partide din coaliţie, cum este PSD, analistul politic consideră că Piedone este o combinaţie câştigătoare.
„Există un actor care poate modifica raportul din PSD şi PNL: UNPR, Făt-Frumosul politicii româneşti. Dispariţia lui Sorin Oprescu poate avantaja formaţiunea şi poate duce până la câştigarea alegerilor cu un candidat de tipul primarului de la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, de curând intrat în partid. Are notorietate, are votanţii săi importanţi şi într-o variantă de susţinere chiar din partea PSD, ar fi certamente câştigătoare. (…)
De ce nu ne putem gândi la o contrapartidă, la o înţelegere în oglindă cu privire la susţinerea unui astfel de candidat, care nu este departe de spaţiul social-democrat al stângii, Piedone, fiind în aceeaşi barcă, politic vorbind?! Piedone ar fi ca şi Sorin Oprescu. Şi din afară şi din interiorul partidului. Şi Oprescu era independent, dar ştim că provine din PSD. Legăturile sale cu PSD, aripa aceea de stânga a lui Iliescu, sunt în continuare puternice”, a precizat Radu Alexandru.
Radu Alexandru consideră că un candidat de tipul lui Ludovic Orban ar avea şanse reale la primăria Bucureştiului:
„PNL este obligat să vină cu un alt candidat, încercând să arunce vina în curtea PSD. Ar fi ilogic să facă un gest de susţinere pentru Oprescu.
În opinia mea, şanse mai mari ar avea din partea PNL un candidat de tipul lui Ludovic Orban, dacă avem în vedere tipologia primarului de până acum din Bucureşti. Şi Băsescu şi Oprescu au fost oameni mai populari, dintr-o bucată, cu un anume tip de limbaj.
Desigur, Oprescu era intelectual, profesor universitar doctor, comportamentul său era mai apropiat de comportamentul mediu al bucureşteanului, nici foarte educat, dar nici foarte needucat, undeva la mijloc”.
Potrivit analistului politic, candidatura anunţată în cursa din interiorul PNL a europarlamentarului Cristian Buşoi ar avea şanse mici de reuşită însă ar putea compensa cu „forţa electorală” a partidului care îl susţine.
„Tânărul Buşoi nu pare să îndeplinească aceste criterii tipologice. Din această perspectivă, şansele lui ar fi mai mici decât ale unui candidat de tipul lui Orban.
Este foarte important să ai susţinerea unui partid mare. PNL este în această postură şi lipsa de carismă pe care ar avea candidatul este suplinită de forţa electorală a partidului respectiv. Contexul politic al Bucureştiului poate evolua într-o direcţie favorabilă PNL. Din trei şanse, două sunt favorabile”, a spus Radu Alexandru pentru RomaniaTV.net.
În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi doi liberali intraţi în cursa internă a PNL, Radu Alexandru consideră că „sunt nume «exotice», care apar în astfel de situaţii, fie lansate din interiorul partidului, fie din surse externe. Astfel de nominalizări sunt specifice perioadei preelectorale. Cu siguranţă, nu din aceste persoane va fi nominalizat candidatul”.
În privinţa unei posibile candidaturi a Alinei Gorghiu, analistul politic declară că copreşedintele PNL va candida „cu siguranţă” pentru un mandat de parlamentar. „Evident şeful unui partid nu poate candida. Fie şi el un şef numit cum e Alina Gorghiu, sau în formula aceasta bicefală în care conduce PNL, nu poate candida pentru astfel de poziţie şi, având în vedere că în acelaşi an au loc alegeri parlamentare, cu siguranţă va încerca pentru un nou mandat”.
PMP ar putea veni cu propriul candidat în persoana lui Traian Băsescu, care deşi a negat o astfel de ipoteză a făcut o precizare: „În acest moment”. „În acest moment nu mă interesează să mă întorc la primăria Capitalei„, a spus Băsescu.
Citeşte şi: Băsescu: Nu mă interesează să mă întorc la Primăria Capitalei în acest moment
Radu Alexandru consideră că „Băsescu ar fi un candidat interesant, cu priză la public, dar fără suport electoral semnificativ pentru că susţinătorii săi sunt în proporţie minoră, de aproximativ 10%. Şi în lipsa susţinerii unui partid puternic candidatura lui nu poate fi una de succes”.
Analistul politic adaugă că, dacă Băsescu ar candida, „ar da culoare competiţiei, ar pune presiune pe ceilalţi competitori, dar nimic mai mult. Cred că nu o va face până la urmă. Un fost preşedinte greu acceptă să candideze pentru o funcţie, fie şi ea de primar al Capitalei.”
Președintele Grupului de Inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, a anunţat marți că dorește să candideze, din nou, pentru fotoliul de primar general la alegerile locale din 2016.
„În condiţiile unei competiţii cu încărcătură politică lipsa unui partid mare care să mobilizeze, orice candidatură din partea unui independent, candidat minor, nu are şanse reale”, a conchis Radu Alexandru despre candidatura lui Nicuşor Dan.
Citeşte şi: Remus Cernea vrea să candideze pentru funcţia de primar general