„În urmă cu puțin timp am convocat o întâlnire la care au participat membrii Comitetului operativ de la nivelul Ministerului de Interne, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, precum și reprezentanții Direcției Generale de Prevenire și Combatere a terorismului. Scopul a fost evaluarea riscurilor potențiale la adresa cetățenilor români. Vă pot comunicat faptul că în acest moment autoritățile cu responsabilități în domeniu nu au propus modificarea nivelului de alertă teroristă, el rămâne în continuare „albastru precaut”„, a precizat premierul interimar, potrivit AGERPRES.
Citeşte şi Ilie Năstase, după atentatele din Paris: „Trebuie să luptăm împtriva acestor descreieraţi”
El a spus că a dispus măsuri de monitorizare a situației, iar structurile de asigurare a ordinii și liniștii publice vor continua să aplice procedurile standard de operare stabilite pentru acest tip de evenimente, „proceduri care vizează măsuri concrete care se modifică în dinamică în funcție de situația operativă”.
„Există și disponibilitatea Ministerului Sănătății care mi-a fost transmisă, în cazul în care va fi nevoie, având în vedere numărul mare de răniți, de sprijin în preluarea unor pacienți, victime ale atentatului terorist, în măsura în care va fi nevoie”, a spus Cîmpeanu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Premierul interimar a adăugat că înainte de această întâlnire a avut loc o reuniune a Consiliului operativ la nivelul Ministerului de Interne la care au participat, alături de Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări și Direcția pentru Informații și Protecție Internă în care s-a discutat despre modul în care trebuie să se acționeze la frontiere.
„Nu sunt elemente deosebite pe acest palier, dar se menține nivelul de atenție în raport cu problema (frontierelor — n.r.). Am fost informat, cursele aeriene au program normal, nu sunt afectate zborurile”, a subliniat premierul interimar.
Potrivit acestuia, s-a activat în regim de permanență, din această dimineață, Centrul de coordonare operativă antitero.
PRECIZĂRI Aeroportul „Henri Coană”
Cursele aeriene către şi dinspre Franţa se desfăşoară normal, dar se efectuează controale la toate frontierele acestui stat, a declarat, sâmbătă, directorul de comunicare al Aeroportului „Henri Coandă” Bucureşti, Valentin Iordache.
„Zborurile se derulează normal, atât pe relaţia Franţa, în special Paris, pentru că aici este acea situaţie foarte dificilă, cât şi pe celelalte destinaţii operate de pe Aeroportul „Henri Coandă”. În ceea ce priveşte Parisul şi Franţa, şi conform site-ului Ambasadei Franţei, se desfăşoară zorurile normal, aeroporturile sunt deschise. De asemenea, circulaţia aeriană şi feroviară în Franţa este în funcţiunie. În schimb, ca element de noutate, se efectuează controale de frontieră la toate frontierele acestui stat”, a precizat Valentin Iordache, directorul de comunicare al Aeroportului „Henri Coandă”.
Acesta a mai menţionat că nivelul de securitate pe aeroport este oricum unul foarte ridica.
„Până în acest moment nu am primit informaţii că ar fi ridicat nivelul de alertă. Autorităţile statului, îndreptăţite să facă acest lucru vor anunţa, dacă va fi cazul să ridice nivelul de alertă. Deocamdată noi discutăm de Aeroportul „Henri Coandă”, unde totul decurge normal şi unde toate zborurile către şi dinspre Franţa operează normal”, a mai adăugat directorul de comunicare.
Sâmbătă, Air France a anunţat că persoanele care aveau făcute rezervări pentru cursele aeriene ale companiei sunt sfătuite ca, înainte de a merge la aeroport, să verifice informaţiile despre zboruri.
De asemenea, cei care au bilete pentru cursele aeriene din perioada 13-15 noiembrie şi doresc să-şi amâne călătoria, o pot face până pe 22 noiembrie, fără costuri suplimentare şi în aceleaşi condiţii, se arată pe site-ul companiei.
Reprezentanţii Air France mai menţionează că persoanele care doresc să-şi amâne călătoriile după 22 noiembrie, să le anuleze sau să schimbe destinaţia pot beneficia de un voucher valabil timp de un an pentru zoborurile companiei şi cele KLM şi Hop.
Conform unui bilanţ provizoriu, 128 de persoane au murit în atentatele comise vineri seară la Paris, iar 200 sunt rănite, 99 fiind în stare critică.