Cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească va fi predat şi în Franţa. Anunţ făcut de Ambasada României la Paris

Franţa devine, începând din acest an, a şaptea ţară din Europa în care va fi predat cursul opţional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească. Acest lucru este posibil după demersurile întreprinse de Institutul Limbii Române şi de Ambasada României în Franţa, cu sprijinul oferit de Primăria localităţii Le Blanc-Mesnil, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
Filip Stan
25 aug. 2020, 12:20
Cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească va fi predat şi în Franţa. Anunţ făcut de Ambasada României la Paris

Sunt bucuros că acest demers prinde viaţă! Avem o relaţie excelentă cu Thierry Meignen, primarul oraşului Blanc-Mesnil, de lângă Paris, unde trăiesc aproximativ 2.000 de români. A primit cu multă deschidere propunerea ambasadei, care a fost imediat sprijinită de către Institutul Limbii Române şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România. Directorul general al ILR, doamna Daiana-Theodora Cuibus, a fost, de altfel, la Paris şi au fost selectaţi şi profesorii care vor susţine cursurile. Astfel că, din această toamnă, în trei şcoli din Blanc-Mesnil încep cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru elevi români şi nu numai. Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franţa şi sunt convins că vor urma şi altele„, a declarat ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu.

Cele trei şcoli vor găzdui, pentru început, 9 grupe de elevi. Cursul este deschis tuturor celor interesaţi, nu doar elevilor de origine română. Numărul de cursanţi este estimat la 150.

Protocolul pentru desfăşurarea acestui curs în oraşul Le Blanc-Mesnil a fost semnat în luna iulie, iar la finalul săptămânii trecute, Institutul Limbii Române a încheiat procedura de selecţie a personalului didactic care îl va susţine.

Franţa se alătură, astfel, celorlalte 6 ţări în care se derulează programul LCCR (Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), însumând 128 de colaboratori, 446 de unităţi şcolare, 849 de grupe de elevi şi aproximativ 13.200 de cursanţi.

Citeşte şi Noul director general al Renault a făcut prima vizită externă în România. „Dacia e un miracol, trebuie să înflorească ca brand”

Cursul opţional este predat de cadre calificate, selectate prin concurs din rândul comunităţii româneşti, într-un format de două ore pe săptămână, în regim gratuit.

Pe lângă orele de curs, profesorii şi elevii sunt implicaţi în activităţi culturale, de promovare a culturii şi civilizaţiei româneşti în mediile educaţionale şi în comunităţile de care aparţin.

În Belgia, limba română a fost preluată şi în programa şcolară, prin cursurile de multiculturalism susţinute tot de colaboratorii Institutului Limbii Române.

Obiectivele principale ale cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (lansat, iniţial, în Italia şi Spania, în anul şcolar 2007-2008): integrarea elevilor de origine română în ţările de adopţie, odată cu păstrarea valorilor fundamentale ale identităţii naţionale – limbă şi cultură, facilitarea reintegrării în învăţământul preuniversitar şi universitar românesc a elevilor români din diaspora, în momentul reîntoarcerii în ţară, facilitarea parcursului şcolar al elevilor de origine română în ţările de adopţie (în Irlanda şi Franţa, aceştia pot susţine o probă de Bacalaureat la disciplina Limba română), promovarea limbii şi a culturii româneşti în ţările în care se predă cursul (având în vedere că acest curs este deschis şi elevilor din aceste ţări, grupele putând fi mixte).

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Cinci zodii au parte de schimbări radicale și noroc major. Din 15 iulie primesc tot ce își doresc, bogății, relații noi și succes garantat
Capital.ro
Rusia a luat decizia astăzi, 3 Iulie. Au suspendat totul. Anunțul venit de la Kremlin
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Când intră banii în luna iulie
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Vreme uluitoare în România. Ninge în plină vară!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci persoane! Tahograful vehiculului care a produs tragedia a fost manipulat
Capital.ro
Maghiarii ne salvează. Moment ISTORIC. Ajutor nesperat din partea Ungariei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
România, la jumătatea mediei europene în privința polițelor de asigurare
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?