Curtea Consituțională dă undă verde legii PSD de plafonare a dobânzilor nesimțite de 800%. Inițiatorul legii, senatorul Daniel Zamfir: S-a sfârșit calvarul!

Legea propusă de PSD prin care au fost plafonate dobânzile practicate de instituţiile financiare nonbancare a fost declarată constituțională. Astfel, românii vor fi protejați de dobânzi și de 7-800% practicată de IFN-uri. Potrivit proiectului inițiat de PSD, în cazul creditelor de consum in valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzând aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită.
Alina Costache
12 iul. 2024, 12:07
Curtea Consituțională dă undă verde legii PSD de plafonare a dobânzilor nesimțite de 800%. Inițiatorul legii, senatorul Daniel Zamfir: S-a sfârșit calvarul!

Sesizarea la CCR a fost făcută de parlamentarii USR, iar judecătorii Curții Constituționale au respins, în unanimitate, ca neîntemeiată această contestație. Astfel, proiectul merge spre promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

”S-a sfârşit calvarul. Dobânzile aberante ale IFN-urilor au devenit istorie! CCR a respins contestaţia USR”, a scris senatorul PSD, Daniel Zamfir, pe Facebook.

Potrivit proiectului PSD, noile reglementări se vor aplica pentru: creditele ipotecare, unde rata dobânzii anuale efective (DAE) nu poate depăși dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) plus 2%, pentru creditele de consum, unde DAE-ul nu va fi mai mare decât dobânda de referință a BNR plus 15%, precum și pentru creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, suma totală de rambursat ce nu va putea depăși dublul sumei împrumutate.

”În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzând orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silita. În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzand aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită”, spune Daniel Zamfir.

De asemenea, dacă nivelul DAE este mai ridicat decât plafoanele stabilite pe baza dobânzii de referință a BNR, acest nivel va fi redus, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească.

”În cazul creditelor de consum acordate de IFN in valoare maxima de 15.000 de lei, valoarea totala platibilă de catre consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului. În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să efectueze în scris în termen de 45 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, a adaugat senatorul PSD, Daniel Zamfir.

 

PSD a susținut ca legea să fie aplicată și creditelor în derulare

Legea propusă de PSD se va aplica și pentru creditele în derulare, dacă acestea nu se încadrează în noile limite impuse. Spre exemplu, dacă dobânda percepută de creditor depășește plafonul prevăzut în proiect, clientul trebuie să inițieze o cerere de revizuire, iar creditorul are obligația de a răspunde în termen de 30 de zile.

În cazul în care divergențele nu sunt soluționate pe cale amiabilă, consumatorul poate solicita intervenția instanței. Efectele contractului asupra consumatorului sunt suspendate începând cu data depunerii cererii de ajustare judiciară, doar dacă depășirea limitelor este confirmată printr-o decizie a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

”Propunerea de revizuire a contractului va conține reducerea sau ștergerea parțială a unor obligații ale consumatorului, reeșalonarea sau refinanțarea acestora ori, după caz, darea în plată a imobilului ipotecat, cu respectarea prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu modificările și completările ulterioare”, mai spus Zamfir.

În consecință, clienții nu vor plăti mai mult de dublul sumei împrumutate, iar agențiile de recuperare nu pot cere mai mult decât valoarea creanței. Concret, în urma proiectului susținut de PSD, va exista o reducere semnificativă a dobânzilor practicate de instituțiile financiare nebancare pentru creditele de consum.

 

Asociațiile în domeniu cer promulgarea cât mai rapidă

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) cere președintelui Iohannis să promulge cât mai rapid această lege.

“Aproape trei luni și jumătate au avut de așteptat românii cu credite la IFN-uri până când Curtea Constituțională a României a permis legii, după o amplă analiză, să avanseze în forma în care a fost aprobată de Parlamentul României, pentru a fi promulgată de președintele României. Facem un apel de suflet către președintele României să o promulge în cel mai scurt timp posibil, pentru a curma coșmarul cu care se confruntă un număr foarte mare de români, cei mai mulți dintre ei cu venituri mici și cu un grad redus de educație financiară”, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

 

Spynews
Nuntă după nuntă pentru Adrian Minune! După Adriana Simionescu, încă o cununie religioasă are loc în familia lăutarului iubit de toată lumea
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Țara adorată de români unde rămâi fără permis de conducere instant. Cum acționează poliția rutieră aici
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Spynews
Bianca Drăgușanu, întâlnire de taină cu Gabi Bădălău! Au fost tare apropiați / Video
Evz.ro
Breaking News. Anunțul premierului Marcel Ciolacu despre creșterea taxelor în 2025
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Apar noi burse pentru elevii olimpici: Care sunt criteriile de acordare a burselor de merit și ce valoare au
Capital.ro
Mașini interzise peste tot în România. Decizia a intrat deja în vigoare azi, la ora 11:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Marcel Ciolacu deschis la ideea ca Iohannis să fie premier după alegeri
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?