UPDATE Republica Moldova va avea un nou preşedinte, ales prin vot universal, până pe 24 mai, scriu portalurile moldoveneşti de ştiri. După ce actualul preşedinte, Nicolae Timofti, ales de parlament, îşi va da demisia, vor fi organizate alegeri prezidenţiale prin vot universal.
„Până pe 24 mai noi trebuie să avem un președinte ales direct de popor. Această hotărâre se va răsfrânge asupra următorului președinte. După ce domnul Timofti își va anunța demisia, Parlamentul va trebui să anunțe declanșarea alegerilor prezidențiale”, a declarat Sergiu Sîrbu, vicepreședintel Partidului Democrat, citat de Unimedia.md.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat vineri neconstituționale mai multe modificări la Legea Supremă, operate în anul 2000, inclusiv cea care prevede ca președintele republicii să fie ales de către parlament, informează Radio Chișinău și Unimedia.
Curtea Constituțională a stabilit ca, după expirarea mandatului actualului președinte, șeful statului să fie ales prin vot direct.
Instanța supremă și-a motivat decizia inclusiv prin faptul că în anul 2000, atunci când Parlamentul a modificat Constituția, au fost operate modificări în textul inițial avizat de Curtea Constituțională. De asemenea, Curtea Constituțională constată că alegerea președintelui de către parlament a provocat crize politice în Republica Moldova.
„În acest context, Curtea a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor.
Curtea a revigorat prevederile privind alegerea Preşedintelui prin vot direct, secret şi liber exprimat, în redacţia anterioară modificării neconstituţionale„, se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.
Anunțul a fost făcut de președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, după ce judecătorii au examinat o sesizare depusă în luna noiembrie de un grup de deputați ai Partidului Liberal Democrat (PLDM), în care erau contestate modificările la Legea Supremă din 2000.
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale acele modificări, iar astfel, Constituția revine la redacția anterioară modificărilor din 2000.
Articolul 78 din Constituția RM va conține următoarele aliniate, scrie Unimedia.md:
„Alegerea Preşedintelui
(1) Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(2) Pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pot candida cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc pe teritoriul ei nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat. Modul de propunere a candidaţilor este stabilit prin lege organică.
(3) Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri.
(4) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.
(5)Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia că numărul acestora e mai mare decît numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.
(6) Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică.”