În răspunsul transmis deputatului liberal-democrat Grigore Cobzac, Curtea Constituţională arată că sesizarea a fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea cetăţeniei Republicii Moldova.
Astfel, Curtea a indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova prevede explicit procedura de contestare a decretelor preşedintelui Republicii Moldova în problemele cetăţeniei: „Decretul preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare”.
Prin urmare, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătoreşti, mai arată sursa citată.
În 3 ianuarie, preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte român a reacţionat spunând că decizia lui Igor Dodon este una politică şi a precizat că urmează să se consulte cu avocaţii săi, pentru a decide ce va face în continuare.
Deputatul liberal-democrat din Republica Moldova Grigore Cobzac a contestat la Curtea Constituţională de la Chişinău acest decret al preşedintelui Igor Dodon.
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat, luni, într-o emisiune la Digi 24, că disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, dar estima, pe baza celor spuse de unii experţi, că decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional.
”Din 2014, România este principalul partener comercial al Republicii Moldova – 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem nişte relaţii politice, dar şi la nivel de societate foarte intense, care nu cred că pot fi influenţate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult că, după cum aţi menţionat şi dumneavoastră, unul dintre parlamentarii din Republica Molodva a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea.
Marţi, Igor Dodon a anunţat că va cere Guvernului de la Chişinău revocarea ambasadorului în România, Mihai Gribincea. ”Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocaţi ai unor politicieni din ţara de reşedinţă şi au cam uitat cărui stat servesc”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.