Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere patru contestații. În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibile contestațiile formulate, întrucât acestea nu îndeplineau condițiile procedurale prevăzute de lege.
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
„În ședința din data de 8 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere patru contestații.
În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibile contestațiile formulate, întrucât acestea nu îndeplineau condițiile procedurale prevăzute de lege. Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central”, a transmis CCR.
Legea prevede că toate contestațiile depuse înainte de decizia BEC sunt considerate inadmisibile la CCR și nu au obiect, fiind tratate ca petiții, potrivit unor surse Observator. Conform procedurii legale, contestațiile referitoare la candidaturi pot fi depuse doar după ce BEC ia o decizie privind validarea sau invalidarea candidaturii.
Concret, BEC are un termen de 48 de ore pentru a valida sau invalida candidatura unui candidat, iar ulterior se acordă un termen de 24 de ore pentru depunerea contestațiilor la CCR. După înregistrarea contestației, CCR trebuie să ia o decizie în maximum două zile.
Asta înseamnă că CCR va lua o decizie finală abia săptămâna viitoare, după momentul în care BEC va admite sau va respinge candidatura lui Calin Georgescu. Deocamdată, fără o pronunțare a BEC asupra candidaturii lui Călin Georgescu, CCR nu poate interveni în acest caz.