Magistraţii constituţionali au argumentat că referendumul consultativ iniţiat de preşedintele moldovean nu corespunde Legii Supreme. ”Preşedintele Republicii Moldova nu dispune de dreptul de a modifica Constituţia, iar iniţiativa sa depăşeşte împuternicirile şefului statului”, se arată în decizia Curţii Constituţionale.
De asemenea, magistraţii au subliniat că este contrar spiritului şi literei Constituţiei ca preşedintele, sub acoperirea sintagmei ”probleme de interes naţional”, să poată iniţia un referendum care implică modificarea legii fundamentale sau chestiuni ce ţin de aprecierea ştiinţifică a mediului academic din Republica Moldova.
Preşedintele Dodon chiar a încălcat prevederile constituţionale, atunci când a emis decretul pentru organizarea unui referendum la stânga Prutului. Curtea Constituţională a declarat neconstituţional atât decretul cu privire la organizarea referendumului, precum şi prevederile Codului Electoral, potrivit cărora preşedintele poate iniţia orice tip de referendum republican în Moldova, potrivit deschide.md.
Citeşte şi Republica Moldova: Preşedintele Igor Dodon vrea să scoată partidele unioniste în afara legii
Decizia magistraţilor constituţionali vine după ce liberalii moldoveni au contestat la 3 aprilie decretul preşedintelui cu privire la organizarea unui referendum republican consultativ, care includea patru subiecte, printre care se numără: abrogarea legii miliardului, acordarea preşedintelui de drepturi suplimentare pentru dizolvarea legislativului şi organizarea de alegeri anticipate, reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71 şi studierea în instituţiile de învăţământ a ”Istoriei Moldovei”.
Liberalii au atras atenţia asupra faptului că Dodon nu a respectat procedura prealabilă de consultare a Parlamentului. De asemenea, liberalii au argumentat că preşedintele vrea instituirea unui stat autoritar prin acordarea de împuterniciri suplimentare şefului statului din Republica Moldova.