CCR: Legea care elimină 102 taxe este constituţională. Iohannis NU o va promulga. Replica lui Liviu Dragnea

Curtea Constituţională a decis, vineri, că Legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, este constituţională. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va retrimite legea în parlament, iar Liviu Dragnea avertizează că va fi votată în aceeaşi formă.
Filip Stan
16 dec. 2016, 06:08
CCR: Legea care elimină 102 taxe este constituţională. Iohannis NU o va promulga. Replica lui Liviu Dragnea

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat vineri că nu înţelege motivul retrimiterii de către şeful statului a legii de eliminare a 102 taxe nefiscale către Parlament, dar probabil că este o supărare neasimilată după aflarea rezultatului alegerilor parlamentare desfăşurate duminică.

„Legea e aşteptată de toţi românii, indiferent de statut şi de culoarea politică, este o dorinţă comună să nu mai fim umiliţi, ca fiecare să aibă timp mai mult timp pentru viaţă şi muncă. Îmi e greu să înţeleg motivul real pentru care a fost retrimisă legea în Parlament, în condiţiile în care la Curtea Constituţională a fost invocat un motiv, iar la Parlament alt motiv. Sper să nu fie motivul unei supărări neasimilate la rezultatul alegerilor”, a declarat, vineri, Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a dat însă asigurări că legea va intra în vigoare.

„Ce pot spune, legea va intra în vigoare. Am sperat să intre în vigoare azi prin promulgare, dar va intra după ce va trece prin procedurile parlamentare. În proiectul nostru de buget sunt cuprinse aceste eliminări, nu exită impediment ca din 2017 românii să nu mai plăteasca aceste taxe”, a mai spus Dragnea.


UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că va retrimite la Parlament legea care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.

Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu. El a precizat că decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Sesizarea a fost făcută în noiembrie, iar termenul a fost stabilit de la început de judecători pentru 14 decembrie, după alegerile parlamentare, dar decizia a fost amânată pentru vineri.

Iohannis susţine în motivarea deciziei că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

Preşedintele acuză încălcarea atât a normelor constituţionale, a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cât şi a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spune că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor, transmite News.ro.

Klaus Iohannis mai spune în sesizarea de neconstituţionalitate că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care serviciile  publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate în continuare.

Iohannis subliniază că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

Şeful statului vorbeşte în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat, şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.

Iohannis critică şi eliminarea timbrului de mediu, spunând că sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile în lipsa unor măsuri compensatorii, dar ar încălca şi normele UE în materie.

În final, Iohannis avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit, agreeată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Daniel Tudorache, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în „Dosarul diamantelor”
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'