UPDATE: Sesizările depuse de PSD la Curtea Constituţională a României (CCR) privind proiectul de lege care prorogă unele termene din justiţie şi privind proiectul de lege care abrogă OUG 51 vor fi dezbătute în 29 ianuarie. Cele două proiecte au fost asumate de Guvern.
Reprezentanţii CCR au anunţat, marţi, că sesizarea referitoare la proiectul de lege care prorogă unele termene din justiţie şi cea referitoare la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane au primit termen de judecată în 29 ianuarie.
UPDATE: PSD a depus, luni, la Curtea Constituţională sesizarea de neconstituţionalitate pe proiectul pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea.
În sesizare se arată că proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 51/2019 care se referă la acelaşi domeniu se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Acest proiect propune eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşura în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.
Prin proiectul de act normativ pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea se propune abrogarea prevederilor din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019, astfel încât transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel judeţean să intre în sfera serviciilor publice.
„Raportat la situaţia conflictuală de natură constituţională între procedura legislativă parlamentară în derulare şi iniţiativa legislativă recunoscută Guvernului pe cale de excepţie de a promova acte normative, menţionăm următoarele: Potrivit art. 61 din Constituţia României, republicată, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”. Prin angajarea răspunderii, Guvernul a încălcat prevederile constituţionale privind unica autoritate legiuitoare reprezentată de Parlament şi deciziile Curţii Constituţionale. Astfel, în condiţiile în care, în cadrul dezbaterilor parlamentare există proiecte de lege sau iniţiative legislative care urmează să reglementeze diferite aspecte ale vieţii politice sau sociale, Guvernului are obligaţia de a se prezenta la dezbaterile parlamentare, a susţine puncte de vedere şi posibilitatea de a formula amendamente”, se mai susţine în sesizare.
PSD mai consideră că „atunci când guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui proiect de lege, acesta prin obiectul reglementării trebuie să conţină prevederi ce se circumscriu clar, doar asupra unui singur domeniu”.
„Folosirea acestui mijloc constituţional nu îngăduie să se aducă, prin acelaşi proiect de lege, modificări sau completări mai multor legi în vigoare care, în esenţa lor, au fost adoptate de Parlament în mod distinct, având în vedere relaţiile sociale diferite pe care le reglementează, precum şi natura legilor (organică sau ordinară), chiar dacă acestea s-ar referi la un domeniu unitar al vieţii social-economice”, se mai arată în sesizare.
UPDATE: PSD a depus, luni, la Curtea Constituţională sesizarea de neconstituţionalitate privind proiectul referitor concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) pentru care Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea în Parlament.
Adoptarea Legii privind unele măsuri aplicabile în anul 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari prin angajarea răspunderii Guvernului încalcă dispoziţiile articolelor 114, 2 al 1 şi 61 al.1 din Constituţie, se arată în sesizare.
„Prin Decizia nr.1557 din 3 noiembrie 2010, Curtea Constituţională a statuat ca la modalitatea simplificată de legiferare prin angajarea răspunderii se poate ajunge in extremis, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obişnuită sau în procedură de urgenţă nu mai este posibilă”, se precizează în document.
„În primul rând vorbim de cele două asumări cu care a venit domnul Orban în Parlament, cea pe legile justiţiei şi una în domeniul transporturilor. Nu vom face sesizări pe fond. În primul rând vom face o sesizare pe formă, luni vor fi depuse aceste sesizări. Un lucru care mi se pare normal din două motive: în primul rând a existat un referendum în România ca niciun guvern să nu mai schimbe legile din domeniul justiţiei prin ordonanţe şi prin asumări, şi primul lucru care l-a făcut Guvernul Orban a venit cu asumări pe domeniul justiţiei, şi nu în ultimul rând atâta timp cât există legi în Parlamentul României, mai ales într-o formă finală de dezbatere, nu poţi să vii tu, Guvern, să-ţi asumi şi să treci peste Parlament. Parlamentul României este instituţia care legiferează în orice stat democratic”, a spus Ciolacu, sâmbătă, la Antena 3, potrivit News.ro.
Citeşte şi: Ludovic Orban: „PSD loveşte în familiile sărace dacă atacă la CCR legile asumate”
Întrebat dacă documentele pe care PSD le va depune la Curtea Constituţională sunt gata, Ciolacu a răspuns afirmativ.
Conducerea colectivă interimară a PSD se reuneşte în şedinţă, luni, de la ora 10.00, iar Marcel Ciolacu a precizat că documentele care urmează să fie depuse la CCR vor fi aprobate. De asemenea, se va stabili strategia PSD pentru perioada următoare, având în vedere. adoptarea Legii bugetului şi abrogarea OUG 114
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirma, joi, că două dintre proictele pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea sunt în procedură parlamentară, ceea ce ar reprezenta un conflict juridic de natură constituţională. PSD va contesta la CCR legea care abrogă OUG 51/ 2019 şi legea care prorogă unele termene din justiţie.