UPDATE Traian Băsescu și-a văzut dosarul de la CNSAS cu câteva zile înainte alegerilor europene și ar fi recunoscut că notele informative olografe îi aparțin, scrie Europa Liberă, citând surse din instituție.
Dosarul a fost înregistrat miercuri la Curtea de Apel București.
Anterior, Colegiul CNSAS a aprobat Nota de constatare. Aceasta conține, potrivit informațiilor Europa Liberă, descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Traian Băsescu, copii ale notelor informative, atât olografe, cât și cele redactate de ofițerul de Securitate în urma discuțiilor cu ”sursa”, istoricul dosarului și corespondența dintre diverse instituții.
UPDATE Traian Băsescu a declarat miercuri că îşi doreşte ca dosarul privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţi în cazul său să se judece cât mai repede, fără să se ajungă la un ”circ mediatic”.
Fostul preşedinte a menţionat că în timpul campaniei electorale au apărut informaţii legate de descoperirea unor documente de la fosta securitate.
„Documentele au fost din 2006 (…). Am verificat pe ECRIS, nu au apărut încă înregistrate, o să văd şi o să mă pronunţ. Dar până la a mă pronunţa sau nu, trebuie să mă judec cu CNSAS-ul”, a precizat Băsescu, la Colegiul Naţional al PMP.
El a adăugat că nu poate da detalii despre ce cuprinde dosarul pentru că nu l-a văzut.
„Nu vă pot spune ce cuprinde dosarul pentru că nu l-am văzut. Nu am văzut dosarul trimis în instanţă. O să-l văd când e disponibil să fie văzut şi o să mă pronunţ public, deşi nu am de gând să fac un circ mediatic din el, ci am de gând să mă judec cât mai repede, o să vedem ce apare. Dar astăzi a apărut că s-a trimis dosarul, eu am verificat chiar înainte să vin şi nu era înregistrat pe ECRIS, sistemul de evidenţă al Curţii de Apel – Secţia Contencios, de la Bucureşti (…)”, a afirmat Băsescu.
______
Nota de constatare prin care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a găsit elemente noi privind posibila colaborare a lui Traian Băsescu, a primit marți aprobare din partea Colegiului Consiliului pentru a fi trimisă Curții de Apel București, au declarat surse din CNSAS, potrivit România TV.
Traian Băsescu, în prezent senator PMP, a fost ales duminică europarlamentar pe lista aceluiași partid. Înainte de alegeri, el a semnat o declarație pe propria răspundere prin care a negat că ar fi fost colaborator al Securității ca poliție politică.
Fostul preşedinte Tarian Băsescu declară, ca urmare acuzaţiilor de colaborare cu Securitatea, că nu va fi găsit un angajament de colaborator, pentru că niciodată nu a semnat un astfel de document.
Băsescu a precizat la România TV că nu a fost încă citat şi a reluat afirmaţiile conform cărora va merge în instanţă când va fi chemat. El a explicat din nou că are cinci adeverinţe de necolaborare cu Securitatea, emise cu ocazia altor candidaturi ale sale şi că în 2002 a fost invitat la CNSAS să ofere nişte lămuriri, dar că de această dată nu a fost solicitat.
De asemenea, a precizat că nu ştie ce conţine dosarul CNSAS.
„Garantez că niciodată nu va fi găsit un angajament, pentru că niciodată nu am semnat un angajament”, a ţinut să sublinieze fostul preşedinte.
Traian Băsescu a explicat că nu vrea să discute prea mult pe acest subiect pentru a nu prejudicia PMP, partidul al cărui preşedinte onorific este.
CNSAS a făcut vineri precizări legate de procedură, în cazul dosarului privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu, la o zi după ce a decis trimiterea dosarului în instanţă şi după ce în presă au apărut informaţii pe această temă. CNSAS menţionează inclusiv că o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securităţii numai în urma pronunţării, de către instanţa competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate. Joi seară, Traian Băsescu a calificat decizia CNSAS de a-l verifica din nou ca fiind corectă. El a negat că ar fi avut numele conspirativ „Petrov”.
CNSAS i-a eliberat până acum patru adeverințe lui Traian Băsescu potrivit cărora nu a colaborat cu Securitatea. Ultima astfel de adeverință a fost eliberată în februarie 2014, după ce Colegiul a analizat noi documente descoperite în arhivele instituţiei, documente ce nu fuseseră verificate până atunci.
Potrivit Adevărul, CNSAS a mai emis în 2002, 2004 şi 2006 decizii potrivit cărora Traian Băsescu nu a fost agent/ colaborator al Securităţii ca poliţie politică, decizia din 2006 fiind menţinută şi în 2009, ca urmare a verificărilor făcute cu ocazia alegerilor prezidenţiale.