Curtea de Apel: Alegerile locale vor fi într-un singur tur de scrutin. PNL face recurs la Înalta Curte

Curtea de Apel București a respins vineri cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern privind organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, anunţă România TV. Decizia nu este definitivă. Vasile Blaga a anunţat că PNL va ataca decizia.
Filip Stan
15 apr. 2016, 13:38
Curtea de Apel: Alegerile locale vor fi într-un singur tur de scrutin. PNL face recurs la Înalta Curte

UPDATE PNL a anunţat că va ataca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia Curţii de Apel de respingere a plângerii împotriva organizării alegerilor locale într-un singur tur de scrutin.

 

„Sperăm ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor în două tururi de scrutin să fie atins cât mai curând și să ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societății românești. Actuala normă, pe care o apreciem nedreaptă, trebuie corectată cât mai curând de actualul Parlament sau în viitorul mandat legislativ”, susțin liberalii într-un comunicat de presă.

 

Potrivit sursei citate, demersul PNL a vizat obținerea unui răspuns clar din partea singurei instituții din stat care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constituțională, cu privire la situația permisă în acest moment de legea electorală.

 

„Un primar poate obține mandatul cu votul unei minorități și să-l exercite în pofida neîncrederii exprimate, prin vot, de o majoritate a celor care și-au exprimat opțiunea. Astfel, situația în care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiază de sprijinul a mai puțin de jumătate plus unu dintre alegătorii care s-au prezentat la urne ridică semne de întrebare îndreptățite asupra legitimității și reprezentativității acelui primar. Din acest punct de vedere, ne exprimăm regretul cu privire la imposibilitatea de a obține un răspuns îndreptățit asupra constituționalității ori a neconstituționalității modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie rămâne o urmă de îndoială justificată”, se arată în comunicatul PNL.

 

PNL menționează că a avut la bază atât argumentele constituționale menționate, dar și cele procedurale folosite și cu alte ocazii similare, cum a fost cazul sesizării adresate Curții Constituționale privitoare la o ordonanță de modificare a Legii alegerilor prezidențiale. Cu acel prilej, sesizarea PNL a ajuns pe masa judecătorilor Curții Constituționale.

 

Liberalii susțin că PNL este singurul actor politic de calibru care se contrapune cu șanse PSD, iar orice vot irosit pentru un terț candidat este un vot favorabil în mod indirect PSD.


UPDATE Vasile Blaga a declarat vineri că liberalii vor ataca decizia instanţei, dacă există o cale de atac, afirmând că PNL este pregătit şi pentru alegeri într-un singur tur.

„Nu am comentat niciodată o decizie a unei instanţe. Ţinem cont de ea. O să vedem dacă mai avem vreo cale de atac. O să discutăm cu juriştii noştri şi o să vedem ce este de făcut. Dacă există o cale de atac (luăm în calcul atacarea deciziei-n.r.)”, a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga, citat de Mediafax.

Vasile Blaga a mai spus că liberalii sunt pregătiţi şi pentru alegeri locale într-un singur tur, afirmând că liberalii au făcut acest demers pentru a creşte reprezentativitatea aleşilor locali.

„Noi suntem pregătiţi şi pentru alegeri într-un singur tur. Am făcut acest demers ţinând cont de reprezentativitatea celor aleşi pentru că pot şi aleşi cu un procent mic, fiind o participare scăzută la vot şi asta le-ar da o reprezentativitate mică vizavi de ansamblul cetăţenilor din localităţile pe care urmează să le gestioneze”, a mai spus Vasile Blaga.


UPDATE Instanța a respins solicitarea PNL de sesizare a Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, însă decizi nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

„Respinge cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 101 alin. 2 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, ca inadmisibilă. Respinge cererea în anularea HG nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016 ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunțare, în ceea ce privește soluția data cererii de sesizare a Curții Constituționale, respectiv în termen de 15 zile de la comunicare, în ceea ce privește soluția dată fondului cauzei, cererea de exercitare a căii de atac urmând a fi depusă la prezenta instanță, Curtea de Apel București — Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal”, se arată în decizia instanței.

 

În cadrul procesului desfășurat vineri la Curtea de Apel București, un avocat care reprezintă PNL a solicitat ca dosarul să fie trimis la Curtea Constituțională, în vederea discutării excepției de neconstituționalitate a art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 care prevede: „Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”. În opinia sa, acest articol are legătură cu HG 51/2016, care stipulează că data desfășurării alegerilor locale se stabilește în ziua de 5 iunie 2016.

În opinia PNL, HG 51/2016 se întemeiază pe dispoziții legale care nu sunt constituționale.

De asemenea, reprezentantul PNL a cerut anularea HG 51/2016, susținând că acest act normativ favorizează primarii care sunt acum în funcție și candidează pentru nou mandat, deoarece aceștia au cele mai mari șanse de a câștiga alegerile dacă se menține prevederea privind un singur tur de scrutin.

Conform PNL, dacă HG 51/2016 rămâne în vigoare, atunci primarul care câștigă alegerile va fi ales de către de o minoritate dintre cetățeni, întrucât el va primi mai puține voturi decât ceilalți candidați la un loc.

De cealaltă parte, reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne și Autorității Electorale Permanente au cerut judecătorilor să respingă atât cererea de anulare a HG 51/2016, cât și solicitarea de sesizare a CCR, arătând că PNL critică doar elemente pur administrative de natură electorală, iar sesizarea nu este suficient motivată.

Pe 3 aprilie, copreședintele PNL Alina Gorghiu afirma că încă speră în organizarea de alegeri locale în două tururi. Potrivit acesteia, și în cazul unei decizii cu câteva zile înainte de data alegerilor (5 iunie), acestea se pot amâna două săptămâni.

„Eu nu cred că timpul ar trebui să blocheze un demers care duce la ideea de democrație în România și la legitimitatea primarilor. E timp suficient. Și dacă se pronunță cu câteva zile înainte, avem tot timpul din lume să organizăm, peste două săptămâni, după data de 5 iunie, alegeri. (…) Încă toată lumea știe în acest moment de un tur de alegeri. Dar dacă vă uitați pe orice analiză sociologică făcută pe acest subiect (…), o să vedeți că apetența pentru două tururi de alegeri e foarte mare. A fost una dintre solicitările celor care au protestat anul trecut după Colectiv”, a precizat Gorghiu.

PNL a depus pe 12 februarie o plângere prealabilă la Secretariatul General al Guvernului prin care a înştiinţat că va ataca Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale.

Demersul PNL este singura cale procedurală pe care partidul o mai avea la dispoziţie pentru a pune în discuţie legea alegerilor locale, respectiv organizarea acestora într-un singur tur de scrutin. Legea este în viogare şi nu poate fi atacată la CCR decât în cadrul unui proces pe rolul instanţelor sau, direct, de Avocatul Poporului.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Vestea momentului despre Facebook. Se întâmplă doar în UE
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Interdicție pe STRĂZILE din România. Șoferii sunt ARESTAȚI pentru 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden, diagnosticat cu Covid, își întrerupe campania electorală
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'