Verdict în cazul de corupţie al lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam: pedepse foarte mici pentru foştii lideri PSD

Curtea de Apel Brașov a dat joi o primă decizie în dosarul în care foștii grei ai PSD Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc și Ioan Adam sunt judecați pentru fapte de mare corupție privind retrocedarea pretins nelegală a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Brașov.
Filip Stan
22 iul. 2021, 15:30
Verdict în cazul de corupţie al lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam: pedepse foarte mici pentru foştii lideri PSD
UPDATE

Cei doi au fost condamnați și anterior la instanța supremă la aceleași pedepse ca și cele stabilite acum de CA Brașov.

Cea mai mare pedeapsă din dosar a fost „încasată„ de fostul judecător care a dictat retrocedare, Ordog Loran, respectiv șapte ani de închsioare cu executare.

Fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat, joi, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru implicarea sa în afacerea judiciară pusă pe roate de Paltin Sturdza privind retrocedarea neleagală a peste 43.000 de hectare de pădure.

Alte condamnări în dosar aplicate de Curtea de Apel Braşov:

* Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – 7 ani cu executare;

* Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – 3 ani cu executare;

* Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), (fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) – 2 ani de închisoare cu suspendare.

Totodată, Adam Crăciunescu (fostul director general al Romsilva) a fost achitat.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Ştirea iniţială

Mai întâi, dosarul în care este implicat şi Hrebenciuc a fost judecat la Curtea Supremă, care a dictat și pedepse. Dar verdictul a fost anulat ca urmare unei decizii a CCR ce viza componența completelor de judecată. Așadar, cazul a fost rejudecat, iar la data de 18 iunie, magistrații au ascultat pledoariile finale. Și au fixat un termen pentru data de 22 iulie.

Curtea de Apel Brașov rejudecă pe fond dosarul retrocedării ilegale a celor 43.227 hectare împădurite, drept efect al Curții Constituționale. Începând cu februarie 2020 s-au readministrat o serie de probe și au fost reaudiați o serie de martori, s-a efectuat o expertiză criminalistică, s-au audiat înregistrări, s-au luat declarații unor inculpați, dar au fost declarate nule, pe baza unei alte decizii ale Curții Constituționale a României, interceptările convorbirilor, mesaje sau înregistrări ambientale obținute de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

Ion Rădoi contestă controlul judiciar. Instanţa a amânat pronunţarea pentru vineri
Dosarul de corupție a ajuns la Curtea de Apel Brașov, ca urmare a faptului că inculpații, printre care şi Hrebenciuc, cu înalte funcții de demnitari publici au renunțat la acestea, pentru a nu mai fi judecați de către Înalta Curte de Casație si Justiție.

Menționăm că juriștii Direcției Silvice Bacău și ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, deși au formulat cerere de constituire ca parte civilă, au fost scoși în afara cadrului procesual, în iunie 2020, ca de altfel și procurorii DNA.

„Deși cererea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a Direcției Silvice Bacău de constituire ca parte civilă în dosar a fost respinsă de Curtea de Apel Brașov în data de 26 iunie 2020 motivat de faptul că statul este reprezentat de Ministerul Finanțelor, sperăm într-o judecată corectă, în care probele existente în cele 63 (LXIII) de dosare anexate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov să fie analizate obiectiv, inclusiv probele propuse prin termenul Ministerul Finanțelor Publice la termenul din 24 iulie 2020”, arată instituția în comunicat.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva își exprimă speranța că acest proces reprezintă o șansă pentru menținerea în patrimoniul statului a celor 43.227 hectare păduri de stat și mizează pe profesionalismul reprezentanților Ministerului Public și cei ai Ministerului Finanțelor Publice care, în urma scoaterii juriștilor instituției noastre din cadrul procesual, au apărat interesele și patrimoniul statului român în fața Curții de Apel Brașov.

Viorel Hrebenciuc era numit, în limbaj codificat, „Spitalul”

Numele de cod pe care inculpații din dosarul retrocedărilor ilegale îl foloseau cand vorbeau despre Viorel Hrebenciuc era „Spitalul”, la dosare se referau cu termenul de „plăcinte”, instanțele sau complete de judecată erau „clinici” iar aranjamentele judiciare erau denumite „internări”, potrivit documentelor DNA.

Anchetatorii DNA aratau, într-un document recent transmis instanței supreme, că „din declarația inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe și din cuprinsul agendelor personale ale acestuia, rezultă că membrii grupului infracțional aveau un limbaj codificat și îi spuneau lui Hrebenciuc Viorel, SPITALUL”, potrivit Stiripesurse.

În plus, arată anchetatorii, Roxana Adam a indicat că nici solicitarea unei audiențe la nivelul conducerii Tribunalului Sibiu nu ar avea efectul scontat, întrucât în luna februarie 2014 nu se mai pot acorda termene, respectiv „nu se mai fac internări”:

„ADAM ANCA-ROXANA: M-am trezit cu o plăcintă.

ADAM IOAN: Vai de mine! No asta-i de pomină, păi ziceai că-i tocma vara.

ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu are zi.

ADAM IOAN: Păi da… A, credeam că e pă strada… ta..

ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu-i stabilită ziua de plecare.

ADAM IOAN: Păi nu aia… păi asta era ideea că așteaptă cu nerăbdare să vadă când se duce, când îl programează la spital, la operație. Era… era cu sufletu’ la gură.

ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27 martie.

ADAM IOAN: Mă așa… mă rog era cu sufletu’ la gură că… că el vrea să facă reprogramare după aia să se ducă la directorul spitalului sau să se ducă la cine dracu…

ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu, nu atuncea… nu. Nu pentru că…

ADAM IOAN: Și spitalu’ nu-l poate programa mai repede, măcar mai repede un pic?

ADAM ANCA-ROXANA: Nu poate pentru că dacă-i stabilește regim preferențial te-a făcut praf

ADAM IOAN: Păi nu-i vorba de regim, da dă-l dracu de director.

ADAM ANCA-ROXANA: N-ai, n-ai, n-ai cum, n-ai cum că te face praf, te cântă până la minister.

ADAM IOAN: Nu mă da nu-i nimic…

ADAM ANCA-ROXANA: Tocmai că nu este, nu există nici o urgență, dacă omu’ trebuia operat era altă poveste, da nu e urgență la așa ceva. În condițiile în care…

ADAM IOAN: Poate totuși…

ADAM ANCA-ROXANA: … țara-i în foamete.

ADAM IOAN: … poate găsește domnu’ director ăsta, medicu’ ăsta, directoru’ ăsta, poate găsește o soluție să dea măcar mai repede un pic mă cu vreo săptămână, două dracului.

ADAM ANCA-ROXANA: Mai repede cu o săptămână, două înseamnă decapitarea directorului.

ADAM IOAN: Asta-i de toată pomina, țara asta nu mai are leac mă, să mor eu. 20 ai zis?

ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27.

ADAM IOAN: 20 … 27 …. Doamne ferește. 20 martie, na ce dracu să… Na, hai treaba lui ce să-i fac să… și n-are nici o șansă să se ducă cu… în audiență cu cerere de… să-l pună mai în față.

ADAM ANCA-ROXANA: Păi nu are cum, nu are cum pentru că în luna februarie nu se pot face internări.

ADAM IOAN: Doamne ferește-mă.”.

Citeşte şi: Ion Rădoi contestă controlul judiciar. Dacă primeşte o decizie favorabilă, ar putea lua legătura cu martorii şi chiar ar putea părăsi ţara

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Bărbat arestat la Capitoliu cu manifest și echipament inflamabil
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate