Cei doi au fost condamnați și anterior la instanța supremă la aceleași pedepse ca și cele stabilite acum de CA Brașov.
Cea mai mare pedeapsă din dosar a fost „încasată„ de fostul judecător care a dictat retrocedare, Ordog Loran, respectiv șapte ani de închsioare cu executare.
Fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat, joi, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru implicarea sa în afacerea judiciară pusă pe roate de Paltin Sturdza privind retrocedarea neleagală a peste 43.000 de hectare de pădure.
Alte condamnări în dosar aplicate de Curtea de Apel Braşov:
* Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – 7 ani cu executare;
* Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – 3 ani cu executare;
* Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), (fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) – 2 ani de închisoare cu suspendare.
Totodată, Adam Crăciunescu (fostul director general al Romsilva) a fost achitat.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Ştirea iniţială
Mai întâi, dosarul în care este implicat şi Hrebenciuc a fost judecat la Curtea Supremă, care a dictat și pedepse. Dar verdictul a fost anulat ca urmare unei decizii a CCR ce viza componența completelor de judecată. Așadar, cazul a fost rejudecat, iar la data de 18 iunie, magistrații au ascultat pledoariile finale. Și au fixat un termen pentru data de 22 iulie.
Curtea de Apel Brașov rejudecă pe fond dosarul retrocedării ilegale a celor 43.227 hectare împădurite, drept efect al Curții Constituționale. Începând cu februarie 2020 s-au readministrat o serie de probe și au fost reaudiați o serie de martori, s-a efectuat o expertiză criminalistică, s-au audiat înregistrări, s-au luat declarații unor inculpați, dar au fost declarate nule, pe baza unei alte decizii ale Curții Constituționale a României, interceptările convorbirilor, mesaje sau înregistrări ambientale obținute de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informații.
Ion Rădoi contestă controlul judiciar. Instanţa a amânat pronunţarea pentru vineri
Dosarul de corupție a ajuns la Curtea de Apel Brașov, ca urmare a faptului că inculpații, printre care şi Hrebenciuc, cu înalte funcții de demnitari publici au renunțat la acestea, pentru a nu mai fi judecați de către Înalta Curte de Casație si Justiție.
Menționăm că juriștii Direcției Silvice Bacău și ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, deși au formulat cerere de constituire ca parte civilă, au fost scoși în afara cadrului procesual, în iunie 2020, ca de altfel și procurorii DNA.
„Deși cererea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a Direcției Silvice Bacău de constituire ca parte civilă în dosar a fost respinsă de Curtea de Apel Brașov în data de 26 iunie 2020 motivat de faptul că statul este reprezentat de Ministerul Finanțelor, sperăm într-o judecată corectă, în care probele existente în cele 63 (LXIII) de dosare anexate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov să fie analizate obiectiv, inclusiv probele propuse prin termenul Ministerul Finanțelor Publice la termenul din 24 iulie 2020”, arată instituția în comunicat.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva își exprimă speranța că acest proces reprezintă o șansă pentru menținerea în patrimoniul statului a celor 43.227 hectare păduri de stat și mizează pe profesionalismul reprezentanților Ministerului Public și cei ai Ministerului Finanțelor Publice care, în urma scoaterii juriștilor instituției noastre din cadrul procesual, au apărat interesele și patrimoniul statului român în fața Curții de Apel Brașov.
Numele de cod pe care inculpații din dosarul retrocedărilor ilegale îl foloseau cand vorbeau despre Viorel Hrebenciuc era „Spitalul”, la dosare se referau cu termenul de „plăcinte”, instanțele sau complete de judecată erau „clinici” iar aranjamentele judiciare erau denumite „internări”, potrivit documentelor DNA.
Anchetatorii DNA aratau, într-un document recent transmis instanței supreme, că „din declarația inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe și din cuprinsul agendelor personale ale acestuia, rezultă că membrii grupului infracțional aveau un limbaj codificat și îi spuneau lui Hrebenciuc Viorel, SPITALUL”, potrivit Stiripesurse.
În plus, arată anchetatorii, Roxana Adam a indicat că nici solicitarea unei audiențe la nivelul conducerii Tribunalului Sibiu nu ar avea efectul scontat, întrucât în luna februarie 2014 nu se mai pot acorda termene, respectiv „nu se mai fac internări”:
„ADAM ANCA-ROXANA: M-am trezit cu o plăcintă.
ADAM IOAN: Vai de mine! No asta-i de pomină, păi ziceai că-i tocma vara.
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu are zi.
ADAM IOAN: Păi da… A, credeam că e pă strada… ta..
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu-i stabilită ziua de plecare.
ADAM IOAN: Păi nu aia… păi asta era ideea că așteaptă cu nerăbdare să vadă când se duce, când îl programează la spital, la operație. Era… era cu sufletu’ la gură.
ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27 martie.
ADAM IOAN: Mă așa… mă rog era cu sufletu’ la gură că… că el vrea să facă reprogramare după aia să se ducă la directorul spitalului sau să se ducă la cine dracu…
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu, nu atuncea… nu. Nu pentru că…
ADAM IOAN: Și spitalu’ nu-l poate programa mai repede, măcar mai repede un pic?
ADAM ANCA-ROXANA: Nu poate pentru că dacă-i stabilește regim preferențial te-a făcut praf
ADAM IOAN: Păi nu-i vorba de regim, da dă-l dracu de director.
ADAM ANCA-ROXANA: N-ai, n-ai, n-ai cum, n-ai cum că te face praf, te cântă până la minister.
ADAM IOAN: Nu mă da nu-i nimic…
ADAM ANCA-ROXANA: Tocmai că nu este, nu există nici o urgență, dacă omu’ trebuia operat era altă poveste, da nu e urgență la așa ceva. În condițiile în care…
ADAM IOAN: Poate totuși…
ADAM ANCA-ROXANA: … țara-i în foamete.
ADAM IOAN: … poate găsește domnu’ director ăsta, medicu’ ăsta, directoru’ ăsta, poate găsește o soluție să dea măcar mai repede un pic mă cu vreo săptămână, două dracului.
ADAM ANCA-ROXANA: Mai repede cu o săptămână, două înseamnă decapitarea directorului.
ADAM IOAN: Asta-i de toată pomina, țara asta nu mai are leac mă, să mor eu. 20 ai zis?
ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27.
ADAM IOAN: 20 … 27 …. Doamne ferește. 20 martie, na ce dracu să… Na, hai treaba lui ce să-i fac să… și n-are nici o șansă să se ducă cu… în audiență cu cerere de… să-l pună mai în față.
ADAM ANCA-ROXANA: Păi nu are cum, nu are cum pentru că în luna februarie nu se pot face internări.
ADAM IOAN: Doamne ferește-mă.”.