„Prin respectiva decizie, ASF a dispus închiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Carpatica Asig”, se arată într-un comunicat al ASF.
Decizia Curţii de Apel nu este definitivă, societatea având dreptul să formuleze recurs în termen de cinci zile de la comunicarea sentinţei, scrie Mediafax.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a hotărât, în şedinţa din data de 27 iulie 2016, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig SA şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, în temeiul Legii nr. 503/2004 (republicată) şi a Legii nr. 85/2014. Hotărârea Consiliului ASF a avut la bază concluziile Raportului de audit financiar pe 2015 întocmit de firma Mazars, coroborate cu Raportul de evaluare elaborat de Deloitte, precum şi cu Raportul de îndeplinire de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a mandatului de administrator temporar.
Control judiciar pentru Angela Toncescu, Dan Hosu şi Sorin Tatu, în dosarul Carpatica Asig
Judecătorii instanţei supreme au hotărât,, la finele lunii septembrie, punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig Angela Toncescu, a lui Dan Hosu, soţul fostului procuror-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, şi a omului de afaceri Ion Sorin Tatu, în dosarul de trafic de influenţă în care toţi trei au fost reţinuţi, anterior, de DNA. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă.
„În scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpaților de la urmărirea penală și al împiedicării acestora să comită noi infracțiuni, este necesară luarea față de inculpații Toncescu Angela, Tatu Ion Sorin și Hosu Dan a măsurii arestării preventive. (…) Din analiza aspectelor concrete rezultate din comiterea faptelor pentru care au fost formulate acuzații penale (…) rezultă perseverența infracțională, pusă în evidență de existența unor date evidente în sensul că activitatea infracțională a inculpaților denotă o practică cu antecedente în timp, fapt ce rezultă și din măsurile de prevedere luate atât cu ocazia traficării influenței, oferirii, pretinderii și primirii, cât și după oferirea, pretinderea/primirea unor foloase patrimoniale necuvenite”, se arată în referat.
Conform aceleiași surse, există indicii „temeinice” că cercetarea în libertate a celor trei inculpați „ar prejudicia bunul mers al anchetei și lămurirea cauzei sub toate aspectele”. Detalii, aici.