„La dosar nu există dovada suspendării din funcţie, dar există dovezi de începerea urmăririi penale. Vorbim de suspendarea acestui dosar civil până la soluţionarea cauzei penale”, a spus judecătorul de la Curtea de Apel, la termenul de marţi. În replică, apărătorul Mihaielei Iorga nu a fost de acord cu propunerea magistratului, însă instanţa a rămas în pronunţare pentru 5 iunie.
Concret, este vorba despre procesul în care procurorul Mihaiela Iorga a cerut, în instanţă, despăgubiri de 10.000 de euro de la Laura Codruţa Kovesi, Marius Iacob şi instituţia procurorului şef al DNA, pentru perioada de după revocarea din funcţia de procuror al Direcţiei.
„Cerem daune în valoare de 10.000 de euro. Sunt daune faţă o mârşăvie procesuală şi e şi orgoliul meu personal: în justiţia în care pledez eu nu se fac porcării. E vorba şi de presiunea exercitată în tot acest timp”, a declarat la acel moment, avocatul Ionuţ Dobrinescu, potrivit Mediafax.
„E de la sine înțeles tensiunea psihică enormă în care s-a găsit (și se găsește și în continuare) Mihaiela Moraru Iorga și familia sa, văzând cum procurorul șef DNA recurge la acte incalificabile pentru a dilata procedura de soluționare a cererii de suspendare, la plângeri disciplinare și chiar acte de urmărire penală (canibalism inchizitorial), semn că miza reală a acestor demersuri abuzive de revocare a fost și a rămas mult dincolo de construcția 940 artificială a acuzațiilor formulate împotriva clientei noastre în acest caz. Pentru toate aceste considerații, susținem că atât dna Laura Codruța Kovesi cât și dl Marius Constantin Iacob au acționat deliberat în scop vexatoriu și intimidant, generând în mod nejustificat presiuni de ordin moral și emoțional pentru care trebuie să răspundă și patrimonial, în solidar, prin obligarea la plata unor despăgubiri de 10.000 euro (46.507945 RON). Suma pretinsă se înscrie în marja uzuală de recunoaștere a dreptului la despăgubiri morale în practica CEDO”, se arată în documentul înaintat instanţei.
În februarie 2018, procurorii DNA Ploieşti au dispus urmărirea penală faţă de Mihaiela Iorga Moraru, la data faptelor şi în prezent procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru favorizarea făptuitorului (Florian Walter – n.r.) şi patru acte de fals intelectual în formă continuată. Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, tot în luna februarie, de suspendarea din funcţie a procurorului Mihaiela Moraru Iorga, după ce aceasta a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.
DNA arăta atunci că procurorul ar fi ajutat, „cu intenţie directă, prin acte comisive şi omisive, în scopul îngreunării cercetărilor”, un inculpat cercetat într-un dosar aflat pe rolul DIICOT pe numele căruia au fost emise mandatul european de arestare şi cererea de dare în urmărire internaţională. Surse judiciare declarau că persoana ajutată de Mihaiela Iorga Moraru este Florian Walter.
Anterior deschiderii dosarului, Kovesi a cerut revocarea Mihaielei Iorga, după ce magistratul a reclamat-o la Inspecţia Judiciară pe şefa DNA. Secţia pentru procurori a admis revocarea, însă instanţa a dispus ca aceasta să îşi reia postul.