Curtea de Apel Iaşi a respins cererea de revizuire formulată de ARCB în cazul Cathedral Plaza

Curtea de Apel Iaşi a respins ca fiind lipsită de obiect cererea de revizuire formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) în legatură cu Cathedral Plaza, informează devoltatorul proiectului, Millennium Building Development.
Romania TV
05 mart. 2012, 20:01
Curtea de Apel Iaşi a respins cererea de revizuire formulată de ARCB în cazul Cathedral Plaza

„Deşi Arhiepiscopia afirma ca instanta ieşeană a confirmat ilegalitatea construcţiei Cathedral Plaza, menţionăm că, de fapt, prin decizia nr. 405/ 2 martie 2012, Curtea de Apel Iaşi a constatat doar ca nu mai există obiectul asupra căruia să se pronunţe, fără a face vreo referire la legalitatea sau ilegalitatea autorizaţiei de construcţie”, spune Millennium Building Development, într-un comunicat de luni.

Astfel, Curtea de Apel Iasi a confirmat ceea ce Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, sustinuse inca de la bun inceput, si anume ca actiunile de revizuire ale Arhiepiscopiei – depuse la Iasi si Alba Iulia – nu mai aveau obiect, din moment ce Curtea de Apel Suceava se pronuntase deja, definitiv si irevocabil, asupra altei cereri de revizuire depusa de Arhiepiscopie.

„Millennium Building Development a obtinut si respecta toate planurile, avizele si autorizatiile cerute de autoritatile guvernamentale si locale pentru a ridica si apoi pentru a opera cladirea Cathedral Plaza, iar anularea autorizatiei de constructie este neintemeiata, aceasta eroare urmand a fi indreptata de catre instantele europene”, arată sursa citată.

Millennium Building Development a înaintat la începutul acestui an o plângere şi o solicitare de soluţionare în procedura de urgenţă la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in Strasbourg. În plangere se reclama faptul ca deciziile Curtii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizatiei de constructie a Cathedral Plaza, violeaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza proprietatea privata si consfinteste dreptul la un proces echitabil.

Arhiepiscopia Română-Catolică Bucureşti (ARCB) a informat, duminică, printr-un comunicat, faptul că s-a emis o a 15-a decizie judecătorească defavorabilă construcţiei Cathedral Plaza din Bucureşti, „prevestind iminenţa desfiinţării proiectului ilegal”. „Curtea de Apel Iaşi, prin decizia numărul 405 din 2 martie 2012, confirmă ilegalitatea construcţiei auto-intitulate Cathedral Plaza, stabilind că rediscutarea valabilităţii autorizaţiei de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fără obiect, iar desfiinţarea autorizaţiei irevocabilă. Decizia Curţii de Apel Iaşi confirmă în fapt decizia 1989/2010 a Curţii de Apel Suceava prin care a fost modificată decizia 1025/2009 a Curţii de Apel Ploieşti. Întrucât decizia Curţii de Apel Ploieşti a fost modificată şi autorizaţia de construire a fost anulată irevocabil, niciun alt litigiu cu privire la această soluţie nu mai poate fi judecat, o astfel de cerere nemaiavând obiect”, informează, duminică, într-un comunicat al ARCB, semnat de Francisc Doboş.

Decizia Curţii de Apel (CA) Iaşi confirmă totodată şi soluţia Curţii de Apel Alba Iulia din 19 ianuarie 2011, care stabilea şi ea că rediscutarea valabilităţii autorizaţiei de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fără obiect. „Atunci, reprezentanţii Millenium Building Development SRL (MBD) au declarat în mod fals că decizia C.A. era în favoarea lor. În realitate, în istoria litigiului pentru anularea autorizaţiei Cathedral Plaza, Justiţia din România s-a pronunţat de 15 ori în favoarea ARCB, pe când MBD a obţinut o singură soluţie favorabilă, cea a C.A. Ploieşti, şi aceea modificată ulterior”, mai spune sursa citată.

„O construcţie ilegală nu poate fi menţinută, întrucât contravine chiar noţiunii de drept. Abuzurile promotorului imobiliar al Cathedral Plaza şi ale puterii de stat care i-a permis construirea ilegală trebuie să înceteze. Aşteptăm cu încredere o decizie a justiţiei şi pentru demontarea colosului, într-un stat în care puterea corupţiei şi corupţia puterii se clatină din ce în ce mai tare”, declară ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, citat în comunicat.

ARCB şi Primăria Municipiului Bucureşti sunt angajate în prezent în diferite procese care vizează desfiinţarea construcţiei ilegale. „Dezavuăm pe această cale încercările promotorilor Cathedral Plaza de a influenţa prin conferinţe de presă şi declaraţii fără acoperire soluţiile pe care urmează a le pronunţa în curând instanţele judecătoreşti, în special Tribunalul Bucureşti şi Judecătoria Sector 1, atât în dosarele penale cât şi în cele civile”, spune ARCB.

În 11 iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cererea de revizuire a procesului dintre Millennium Building Development (dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza) şi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti. Iniţial, Tribunalul Dâmboviţa sistase construcţia Cathedral Plaza pe motiv că „lipseau autorizaţiile legale”, decizie care a fost contestată la Curtea de Apel Ploieşti, care a hotărât irevocabil în favoarea continuării construcţiei.

Episcopia Romano Catolică a formulat o cerere de revizuire în care a adus o serie de argumente împotriva proiectului, acţiunea fiind admisă şi rămânând irevocabilă.

Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, a anunţat că va face plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, solicitând despăgubiri statului român în urma verdictului Curţii de Apel Suceava, care a menţinut decizia de anulare a autorizaţiei de construcţie a clădirii.

„Dezvoltatorul Cathedral Plaza denunţă faptul că decizia Curţii de Apel Suceava a fost nedreaptă deoarece a revizuit o decizie definitivă şi irevocabilă invocând normele dreptului comunitar, care însă nu pot fi aplicate retroactiv, având în vedere că România nu era membru al UE la momentul obţinerii autorizaţiei de construcţie”, se arată într-un comunicat al Millennium Building Development.
Millennium Building Development a precizat că autorizaţia de construcţie pentru Cathedral Plaza a fost emisă în februarie 2006, de către Primăria Sectorului 1, iar România a aderat la UE în ianuarie 2007.

„Considerăm că sistemul juridic românesc este inconsecvent şi neprofesionist, prin urmare ne vom adresa instanţelor internaţionale. Avem de-a face cu un atac la dreptul de proprietate al unui investitor. Suntem surprinşi că Monseniorul Robu, în loc să propovăduiască adevărul, are o atitudine distructivă şi rău-intenţionată. De asemenea, suntem şocaţi că Monseniorul Robu îşi instigă acum enoriaşii la violenţă, chemându-i să demonteze Cathedral Plaza, uitând că, iniţial, şi-a dat în scris acordul pentru ridicarea clădirii de 19 etaje, în forma în care este ea acum. De ce, în 19.11.1999, când a semnat acest document, monseniorul nu şi-a consultat enoriaşii, pe care ulterior i-a instigat împotriva proiectului?”, se întreabă reprezentanţii Millennium Building Development.

Dezvoltatorul Cathedral Plaza precizează că, deşi iniţial, proiectul prevedea construirea unei clădiri cu înălţimea de 17 metri, acesta a fost modificat la sugestia Monseniorului Robu, care a preferat o dezvoltare pe verticală şi a cerut, în plus, acces pentru enoriaşii săi la piaţa publică din faţa Cathedral Plaza. Astfel, s-a ajuns la o clădire de 75 de metri înălţime (19 etaje), aceasta fiind forma în care se regăseşte în prezent.

„Subliniem că această clădire a fost deja intabulată şi a intrat în circuitul civil, iar decizia Curţii de Apel Suceava este cu atât mai surprinzătoare cu cât are ca obiect o clădire care era deja finalizată”, nota dezvoltatorul proiectului.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de Sebastian Stan. A luat fața marilor vedete la Oscar
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Furtuna Eowyn lovește Irlanda și Irlanda de Nord: avertizări cod roșu și măsuri extreme de siguranță
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin