UPDATE: „Klaus Iohannis va respecta decizia instanței”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Președinției, potrivit România TV. ”Preşedintele Klaus Iohannis respectă deciziile instanţelor de judecată. Preşedintele României a luat act de hotărârea civilă a Curţii de Apel Piteşti de astăzi. Preşedintele s-a conformat deciziei instanţei încă din noiembrie 2015, când a fost pronunţată decizia irevocabilă de către Curtea de Apel Braşov”, a declarat Dobrovolschi.
Preşedintele Klaus Iohannis respectă deciziile instanţelor de judecată şi s-a conformat deciziei instanţei încă din noiembrie 2015, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi, după ce Curtea de Apel Piteşti a repins contestaţia în anulare făcută de către Klaus şi Carmen Iohannis, în privinţa imobilului din centrul municipiului Sibiu.
”Preşedintele Klaus Iohannis respectă deciziile instanţelor de judecată. Preşedintele României a luat act de hotărârea civilă a Curţii de Apel Piteşti de astăzi. Preşedintele s-a conformat deciziei instanţei încă din noiembrie 2015, când a fost pronunţată decizia irevocabilă de către Curtea de Apel Braşov”, a declarat Dobrovolschi.
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, după ce Curtea de Apel Piteşti le-a respins irevocabil contestaţia în anulare la decizia Curţii de Apel Braşov.
”Ia act de renunţarea la cererea de intervenţie. Respinge contestaţia în anulare. Obligă contestatorii la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 1.700 lei către intimata Antonescu Elisabeta şi 1.700 lei către intimaţii Oargă Ioan, Oargă Ioan Adrian, Oargă Steluţa Ancuţa. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică azi 22.02.2017”, arată Curtea de Apel Pitești.
„Decizia este irevocabilă. A rămas definitivă şi irevocabilă decizia instanţei din Braşov. Motivarea deciziei va fi publicată în termen de 30 de zile, conform legii”, a declarat miercuri, cotrespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti, Rebeca Ion, care este şi preşedintele Secţiei I Civilă a Curţii de Apel Piteşti.
În aprilie 2016, Preşedinţia a anunţat că Iohannis va returna de îndată sumele care au fost virate în baza contractului de închiriere a imobilului după comunicarea deciziei Curţii de Apel Braşov.
„Domnul Klaus Iohannis a luat act de rectificarea Cărţii Funciare numărul 9331 Sibiu, în sensul radierii unor drepturi cu privire la imobilul care a făcut obiectul deciziei civile a Curţii de Apel Braşov. În contextul juridic creat, domnul Iohannis respectă pe deplin hotărârea justiţiei şi, fără nicio îndoială, va returna de îndată sumele care i-au fost virate în baza contractului de închiriere, începând cu data comunicării deciziei civile a Curţii de Apel Braşov”, anunţa atunci Administraţia Prezidenţială.
În urmă cu o săptămână, la Curtea de Apel Piteşti s-a judecat procesul privind imobilul situat pe strada Nicoale Bălcescu, la nr. 29, în Sibiu, magistraţii argeşeni amânând pronunţarea pentru miercuri, 22 februarie.
Imobilul cu numărul 29 de pe strada Nicolae Bălcescu din centrul Sibiului, din care soţii Iohannis au cumpărat jumătate la începutul lunii iunie 1999, a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, casa a ajuns în proprietatea statului român.
În anul 1997 casa a fost cumpărată de chiriaşi, iar în 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat imobilul au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea.
Ulterior, imobilul a ajuns în proprietatea familiei preşedintelui, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea, iar foştii chiriaşi au cerut în instanţă anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept al lui Nicolae Baştea.
Familia Iohannis a pierdut procesul la Braşov, iar la jumătatea lunii noiembrie 2015 preşedintele Klaus Iohannis a făcut recurs, acesta fiind respins la Curtea de Apel Braşov, care a menţinut decizia Tribunalului Braşov.
Carmen şi Klaus Iohannis au cerut atunci strămutarea dosarului.
În aprilie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca dosarul să fie strămutat de la Curtea de Apel Braşov la Curtea de Apel Piteşti, care trebuie să se pronunţe pe o contestaţie în anulare depusă de famillia Iohannis.
Dacă judecătorii îi vor respinge, miercuri, contestaţia în anulare formulată de casa de avocatură angajată familia Iohannis, preşedintele va pierde imobilul şi va fi nevoit să restituie statului român banii încasaţi din chirie.