Peste 30 de nereguli majore au fost descoperite în urma unui control realizat de către Curtea de Conturi la Primăria Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei.
Raportul Curții a fost finalizat, cu aprobările finale, la data de 7 martie 2024, și a vizat execuția financiară din anul 2022, potrivit Fanatik. În acel an, Primăria Sectorului 5 a fost condusă de către Popescu Piedone până în luna mai, atunci când a fost condamnat la închisoare în dosarul Colectiv. Din luna mai, și până în luna iulie 2023, atunci când Piedone și-a reluat atribuțiile la primărie, Sectorul 5 a fost condus de viceprimarul Horaţiu Nicolaidis, un apropiat al primarului și coleg de partid în PUSL.
Printre zecile de nereguli descoperite de către Curtea de Conturi printre cele mai grave se numără plata nelegală a peste cinci milioane de lei, bani pe care instituția trebuie să-i recupereze. De altfel, în cazul acestei sume, Curtea menționează că este vorba de un prejudiciu, iar nedispunerea de măsuri pentru recuperarea acestuia este infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an.
Concret, în cazul acestui prejudiciu este vorba în primul rând de bani plătiți fără acoperire către SC Economat Sector 5 SRL, rețeaua de magazine cu produse ieftine pentru nevoiași care de la înființare înregistrează pierderi uriașe. În acest caz e vorba de aproape 5 milioane lei, plătiți societății comerciale fără niciun motiv și fără a exista documente clare cu privire la această plată.
„Plata nejustificată în anul 2022 a sumei totale de 4.980.219 lei, către SC Economat Sector 5 SRL, cu titlu de „eșalonare de plată”, fără a exista obligația de plată, înregistrată în evidența Sectorului 5, în baza unor documente neclare, din care nu rezultă suma de plată, obiectul achiziției, recepția și prețurile unitare ale bunurilor achiziționate”, se arată în raportul Curții de Conturi, care menționează că Primăria Sectorului 5 a precizat că în legătură cu achizițiile făcute de societatea SC Economat există un dosar pe rolul DNA.
Auditorii Curții susțin că primăria de sector și-a majorat nejustificat cheltuielile cu bunuri și servicii cu 4,9 milioane lei, bani care reprezintă prejudiciu adus bugetului. Acum, primăria trebuie să recupereze acești bani de la societatea la care este principalul acționar, în condițiile în care SC Economat nu a avut niciodată profit, iar în 2022 pierderea înregistrată a fost de peste 10 milioane lei.