Curtea de Conturi a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă pentru investigaţii privind fondurile europene

Curtea de Conturi a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), anul trecut, în vederea continuării investigațiilor pentru un număr de 39 de cazuri în care au fost detectate indicii de fraudă pe fonduri europene, se arată în raportul de activitate al instituției.
Filip Stan
15 feb. 2017, 08:49
Curtea de Conturi a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă pentru investigaţii privind fondurile europene

„În anul 2016, Autoritatea de Audit a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), în vederea continuării investigațiilor, pentru un număr de 39 de cazuri în care au fost detectate indicii de fraudă ca urmare a verificărilor de audit efectuate. În cazul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Autoritatea de Audit a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă în anul 2016, ca urmare a detectării unor elemente care se constituie în indicatori de fraudă în cazul a 12 proiecte. În cadrul acestor proiecte, deficiențele constatate au fost depunerea de oferte de curtoazie, abținerea de la participare la proceduri de atribuire, rotația ofertelor, comisioane ilegale, manipularea ofertelor, manipularea prețurilor, neîndeplinirea specificațiilor contractului”, se arată în document.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în cadrul misiunii de audit de operațiuni 2016, în cazul a trei beneficiari au fost identificați indicatori de fraudă cu privire la posibila existență a unor conflicte de interese, precum și la plata unor lucrări care nu se regăsesc faptic la locul investiției.

„În urma verificărilor efectuate în cadrul auditului de operațiuni pentru Programul Operațional Regional au fost identificate suspiciuni de fraudă în cazul a 13 proiecte. Obiectul acestor sesizări l-a constituit neîndeplinirea specificațiilor contractului, falsul în declarații, nedeclararea conflictelor de interese, practicile de cooperare secretă între participanții la procedura de atribuire, procedura de atribuire a contractului de lucrări, identificarea unor lucrări neexecutate aferente aceluiași contract (două cazuri) și dublarea finanțării lucrărilor de reabilitare de către autoritatea contractantă, fiind constatate neconcordanțe între materialele puse în operă și cele prevăzute prin proiectul tehnic (două cazuri)”, menționează sursa citată.

În urma verificărilor efectuate în cadrul auditului de operațiuni pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au fost identificate suspiciuni de fraudă în cadrul a trei proiecte pentru care nu au fost prezentate documente justificative, dar acestea nu erau suficiente pentru a susține realitatea cheltuielilor și legătura cu activitățile proiectului, fiind identificate și posibile situații de conflict de interese.

„În ceea ce privește Programul Operațional Sectorial Mediu, ca urmare a verificărilor și constatărilor în cadrul auditurilor efectuate, în cazul a trei proiecte au fost constatate indicii privind suspiciuni de fraudă în ceea ce privește autenticitatea documentelor de calificare depuse de terțul susținător, suspiciuni cu privire la realitatea activităților facturate de către experți, decontate cu titlul de servicii de consultanță și suspiciuni privind contravaloarea serviciilor prestate și plătite fără respectarea în integralitate a prevederilor contractuale, având drept consecință neîndeplinirea tuturor obiectivelor specifice prevăzute în proiect. La nivelul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în urma analizei documentelor și al informațiilor referitoare la executarea unor lucrări sau prestarea unor servicii, în cazul a patru beneficiari au fost identificate unele elemente generatoare de posibile fraude în ceea ce privește crearea de condiții artificiale de obținere a sprijinului, derularea procedurii de achiziție publică, prezentarea unor înscrisuri sub semnătură privată, neconforme cu realitatea”, informează Curtea de Conturi.

În ceea ce privește Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA), ca urmare a verificărilor efectuate în cazul unui beneficiar, din analiza documentelor și informațiilor care atestă dreptul de utilizare a terenurilor au fost identificate unele elemente generatoare de posibile fraude. La Programul Operațional pentru Pescuit au fost identificate nereguli în cazul a trei proiecte, care au vizat existența unor potențiale conflicte de interese, posibila manipulare a unei achiziții prin subcontractarea în totalitate a obiectului contractului, lipsa documentelor justificative care să probeze realitatea serviciilor prestate.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Unde trebuie să pui litiera pisicii. Acesta este locul cel mai potrivit, se va simți în deplină siguranță
Capital.ro
A murit un mare actor. E o tragedie. Ne-a părăsit mult prea devreme: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Pensionare în România cu 15 ani mai devreme, Ce s-a schimbat de la 1 ianuarie, cât trebuie să cotizezi
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Negreala și arsura de pe ceaun dispar rapid: Soluția perfectă
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fericire pentru Elena Udrea. Vestea minunată primită direct în închisoare. Alexandrov i-a confirmat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale