Curtea de Conturi acuză o evaziune de proporţii în domeniul comerţului cu alcool. SC Rotact Bev SRL a folosit chiar instrumentele ANAF pentru a frauda statul

Curtea de Conturi a deschis raportul de audit din 2024 cu cazul firmei SC Rotact Bev SRL, producător și comerciant de băuturi alcoolice, și al grupului de firme în care și-a desfășurat activitatea, despre care arată că înregistrează în prezent datorii la stat de 786 de milioane de lei.
Filip Stan
05 sept. 2024, 17:27
Curtea de Conturi acuză o evaziune de proporţii în domeniul comerţului cu alcool. SC Rotact Bev SRL a folosit chiar instrumentele ANAF pentru a frauda statul

Inspectorii Curții de Conturi spun că există o probabilitate redusă ca datoria amintită să mai poată fi recuperată. Cele mai mari obligații fiscale restante se regăsesc la SC Rotact Bev SRL -238.474.183 lei, Murfatlar România SA–151.805.817 lei, Retail Plus Services SRL-216.552.447 lei, Meat King–49.310.868 lei, Nan Ioda Goods SRL–17.303.542 lei.

„Aceste societăți comerciale funcționează după un tipar comun, în care declară obligații fiscale pe  care  nu  le  achită,  utilizează  în  mod  permanent  procedurile  ce  permit  eșalonarea  sau restructurarea  obligațiilor  bugetare,  ajungând  în  cele  din  urmă  în  starea  de  insolvență  sau faliment, cu o probabilitatea aproape nulă în cazul ANAF de a reuși recuperarea vreunei sume la bugetul statului”, explică reprezentanții Curții de Conturi mecanismul prin care grupul de firme amintite a eludat statul cu sute de milioane de lei.

Inspectorii au descoperit că lichiditățile care la un moment dat au trecut prin conturile bancare ale acestor societăți comerciale au fost direcționate catre firmele din linia a doua, respectiv: Wine Solution Brand SRL, Intertrade Distributions SRL, Violeta Beverages SRL și The Winedepot.

„Acest mod de lucru relevă existența unor mecanisme elaborate de eludare a plății obligațiilor fiscale către bugetul statului, grupul de firme având asociați și administrator comuni sau care au derulat  și  în  trecut  operațiuni  comerciale  semnificative,  iar  în  general  utilizează  consultanți comuni care le asigură componenta contabilă, fiscal și juridică”, spun inspectorii Curții de Conturi.

Pe lângă carențele legislative care au permis un comportament fiscal simulat al firmei SC Rotact Bev SRL, inspectorii au descoperit și o serie de sincope în modul de funcționare al organelor de administrare fiscală, respectiv AS1FP București, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) și structura centrală a ANAF.

Citeşte şi: Cum definește Guvernul luxul. ANAF a publicat formularul 216, pentru românii proprietari de case sau mașini scumpe

La Administrația Sectorului 1 a Finanțelor Publice București s-a constatat că angajații făceau solicitări formale până la emiterea acordului de principiu înainte de fiecare modificare a deciziei de eșalonare la plată a situației încasărilor, a balanței de verificare contabilă, a planului de restructurare  și  a  surselor  de  finanțare,  fără  a  le  analiza  în  mod  temeinic  și  a  stabili nesustenabilitatea planului de restructurare.

Acest aspecte ar fi trebuit să aibă ca efect neemiterea acordului de principiu pentru acele modificări, urmate de decizia de respingere a modificării (așa cum a procedat DGAMC abia în anul 2022).

La acestea se adaugă și emiterea eronată a unei decizii de modificare a deciziei de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale, fără a verifica perioada de valabilitate a scrisorii de garanție, care  trebuie să fie cu cel puțin 3 luni mai mare decât scadența ultimei rate de eșalonare la plată.

Inspectorii Curții de Conturi au stabilit și că angajații Administrației Sectorului 1 a Finanțelor Publice București au continuat procedura de emitere a unei decizii de modificare a eșalonării la plată în condițiile în care SC Rotact Bev SRL nu a prezentat garanții valabile pentru emiterea acesteia.

Mai mult decât atât, au emis a  doua  decizie  de  modificare  a  unei  cereri  de eșalonare  la  plată  într-un  an  calendaristic,  în  condițiile  în  care  contribuabilul  nu  a  răspuns favorabil cererii care menținea valabilitatea  primei decizii de modificare.

Citeşte şi: Ministerul Mediului a făcut anunțul! Se dau minim 10.000 de euro de la stat pentru fiecare fermier care respectă această condiție de cel puțin doi ani

În plus, au întârziat emiterea deciziei  de  constatare  a  pierderii  valabilității  eșalonării  la  plată  a obligațiilor fiscale urmare a neprezentării de garanții suplimentare.

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit deficiențe și la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC). Angajații DGAMC au emis o decizie de menținere a eșalonării la plată fără a verifica valabilitatea scrisorilor de garanție, cu consecința directă a soluționării favorabile a contestației depuse de contribuabil la Ministerul Finanțelor și redobândirea calității de antrepozitar autorizat.

În plus, au aplicat cu  întârziere măsurile  de  executare  silită,  după  respingerea  solicitării  de restructurare a obligațiilor fiscale.

Curtea de Conturi a constatat numeroase probleme și în activitatea angajaților ANAF de la nivel central în legătură cu verificarea firmei SC Rotact Bev SRL.

Astfel, au fost efectuate  cu întârziere  verificările solicitate de Curtea de Conturila nivelul Direcției Generale Coordonare Control Fiscal și Direcției Generale Antifraudă Fiscală prin limitarea inițial la corespondență între diferite structuri ale ANAF, urmată în final, cu întârziere de aproximativ un an, de acțiuni concretizate prin derularea verificărilor solicitate de către Curtea de Conturi, de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

Citeşte şi: Guvernul dă bonificaţii pentru achitarea la timp a taxelor şi scuteşte restanţierii de penalităţi, se pot economisi cel puţin 5.000 de lei

Efectuarea formală și superficială a unei acțiuni de control operativ la firma Wine Solutions Brand SRL de către o echipă de inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, fără a surprinde aspectele esențiale solicitate, respectiv cele privind relația comercială a acestuia  cu  contribuabilul Rotact Bev SRL,  aspecte  solicitate  de  Curtea  de  Conturi  pentru reconstituirea relațiilor din grupul societăților care evită plata obligațiilor fiscale la bugetul de stat.

Nesincronizarea  direcțiilor  generale de  la  nivelul  ANAF  a  condus  la  pasarea responsabilității între structurile  competente  ale  organului  fiscal  de  a  efectua  diferite  forme  de control a contribuabililor, la stabilirea unor alte priorități de efectuare a inspecțiilor fiscale, la invocarea lipsei capacității de control (lipsa de personal), iar în final la efectuarea verificărilor solicitate de Curtea de Conturi cu întârziere de un an de către Direcția generală antifraudă fiscală, ceea ce a permis continuarea fără opreliști a activității grupului de firme, iar în mod evident volumul obligațiilor fiscale restante ale acestora a crescut considerabil.

„Urmarea firească a acumulării unor datorii foarte mari față de bugetul de stat a fost că aceste societăți comerciale au intrat în insolvență și apoi în faliment, cu șanse foarte reduse de recuperare a unei părți dindebitele restante. Există o probabilitate ridicată ca activele relevante aflate în proprietatea firmelor intrate în insolvență să fie achiziționate în final în procesul de valorificare de alte firme din grupul  din care acestea au făcut parte”, concluzionează inspectorii Curții de Conturi.

Citeşte şi: Pensii 2024. Vestea care va bucura 4,7 milioane de pensionari vine de la ministerul Finanţelor

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Cea mai rară monedă românească s-a vândut pentru o sumă uriașă. Banul din aur a devenit o adevărată comoară
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
Oferta momentului în România! Mașini precum BMW, Audi sau Mercedes, vândute cu 50 de lei
Adevarul
Abuzurile sexuale tolerate de statul român. Sociologul Gelu Duminică, revoltat de pedeapsa dată preotului Visarion Alexa
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Mesajul care-i va frânge inima Elenei Udrea. Nu va vedea niciodată aceste imagini
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”
Cancan.ro
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate alocațiile și indemnizațiile pentru copii, în luna septembrie. Anunțul făcut de autorități
Capital.ro
Noi reguli pentru românii cu permise de conducere din afara UE. Cum se va obține un nou document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Coreea de Sud vizează dominarea spațială cu planuri de transport orbita terestră
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...