„Acest audit se limitează la animalele de fermă, acestea făcând obiectul celei mai mari părţi din legislaţia UE în materie. În UE, există aproximativ 4,5 miliarde de pui, de găini ouătoare şi de curcani şi circa 330 de milioane de vite, porcine, caprine şi ovine. Pe lângă condiţiile de viaţă ale animalelor în cadrul exploataţiilor agricole, auditul se va axa şi pe aspectele legate de transportul şi de sacrificarea acestora”, se menţionează în comunicat.
Pentru perioada 2014-2020, fondurile alocate de UE, în cadrul dezvoltării rurale, în vederea efectuării de ‘plăţi pentru bunăstarea animalelor’ se ridică la aproximativ 1,5 miliarde de euro. Măsurile sunt menite să încurajeze ameliorarea nivelului de bunăstare dincolo de cadrul minim al cerinţelor naţionale şi ale UE.
„Auditul include vizite în cinci state membre – România, Polonia, Franţa, Italia şi Germania – şi este coordonat de Janusz Wojciechowski, membru al Curţii. Publicarea raportului este prevăzută pentru sfârşitul anului 2018”, anunţă CE,
Curtea de Conturi Europeană a publicat marţi o notă de informare referitoare la acţiunile întreprinse de UE pentru a se asigura conformitatea cu legislaţia privind bunăstarea animalelor şi pentru a se îmbunătăţi coordonarea între activităţile din acest domeniu şi politica agricolă comună.
„Notele de informare au ca subiect o activitate de audit în curs şi sunt publicate după anunţarea auditului respectiv. Aceste documente sunt concepute ca o sursă de informaţii pentru cei interesaţi de politica şi/ sau de programele care sunt auditate. Pentru a încuraja o abordare mai interactivă, fiecare notă include o secţiune în care părţile interesate sunt invitate să contacteze echipa de audit la o adresă dee-mail specială. Nota de informare de astăzi se bazează pe activitatea desfăşurată în vederea unui audit în curs referitor la eficacitatea măsurilor UE legate de bunăstarea animalelor”, precizează comunicatul Comisiei Europene.