Decizia CJUE a fost pronunţată într-un dosar în care sindicatul spaniol Federación de ServiciosComisiones Obreras (CCOO) a încercat să oblige subsidiara spaniolă a grupului bancar german Deutsche Bank să pună la punct un astfel de sistem. În schimb, banca a subliniat că legislaţia spaniolă prevede că trebuie să măsoare doar orele suplimentare.
Curtea subliniază că, în lipsa unui sistem care să permită măsurarea duratei timpului de lucru zilnic al fiecărui lucrător, nu se poate stabili în mod obiectiv nici numărul de ore de lucru efectuate şi repartiţia lor, nici numărul de ore suplimentare, ceea ce face excesiv de dificil pentru lucrători să asigure respectarea drepturilor lor.
„În vederea asigurării efectului util al drepturilor conferite de Directiva privind timpul de lucru şi de carta, statele membre trebuie să impună angajatorilor obligaţia de a institui un sistem obiectiv, fiabil şi accesibil care să permită măsurarea duratei timpului de lucru zilnic efectuat de fiecare lucrător”, se arată în decizia CJUE.
Curtea adaugă însă că revine statelor membre sarcina să definească modalităţile concrete de punere în aplicare a unui astfel de sistem, în particular forma pe care acesta trebuie să o aibă, ţinând seama eventual de particularităţile proprii fiecărui sector de activitate în cauza sau de specificităţi, în special de mărimea anumitor întreprinderi.