Curtea Militară de Apel confirmă redeschiderea dosarului privind moartea disidentului Gheorghe Ursu

Un judecător de la Curtea Militară de Apel Bucureşti a confirmat miercuri legalitatea ordonanţei prin care procurorul general Tiberiu Niţu a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu de către Securitate, precum şi în dosarele de cercetare denumite generic 'Procesul Comunismului'.
Iulian Tudor
12 nov. 2014, 14:59
Curtea Militară de Apel confirmă redeschiderea dosarului privind moartea disidentului Gheorghe Ursu

Decizia instanţei este definitivă, scrie Agerpres.

Procurorul general Tiberiu Niţu a adoptat recent o ordonanţă prin care a dispus reînceperea cercetării penale în cazul lui Marin Pîrvulescu, ofiţerul de Securitate care a coordonat ancheta lui Gheorghe Ursu, pentru infracţiunile de crime împotriva umanităţii (art 358, ‘infracţiuni contra păcii şi omenirii’ în vechiul Cod penal).

Decizia lui Niţu a venit după ce Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a stat 17 zile în greva foamei.

Fiul disidentului Gheorghe Ursu a renunţat la GREVA FOAMEI

Pe 7 noiembrie, imediat după ce a ieşit din greva foamei, Andrei Ursu declara că prin ordonanţa procurorului general se dispune infirmarea soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale asupra ofiţerilor de securitate ‘implicaţi în acţiunea de represiune’ împotriva tatălui său, ‘cu participarea nemijlocită a ofiţerului Pîrvulescu Marin’, pentru infracţiunile de crime împotriva umanităţii.

„Ordonanţa dispune redeschiderea cercetărilor, cu ‘semnificaţia redeschiderii procesului penal’, atât în cazul uciderii tatălui meu, cât şi în toate cauzele din dosarele 1304/P/2008 şi 1043/P/2010, cu numele generic ‘Procesul Comunismului’, în care s-au dat anterior NUP-uri”, sublinia Ursu.

El a menţionat că în ordonanţă sunt amintite elemente din vastul probatoriu care ‘indică faptul că represiunea şi, în final, suprimarea lui Gheorghe Ursu au fost ordonate de organele de securitate şi determinate de motive politice, existând date şi indicii că unul dintre autorii faptelor este ofiţerul de securitate Pîrvulescu Marin’.

Andrei Ursu a spus că această ordonanţă, infirmând rezoluţiile de NUP din dosarele amintite, ‘deschide calea urmăririi penale şi trimiterii în judecată a tuturor celor care se fac vinovaţi de represiunea sistematică – uciderea, torturarea, arestarea abuzivă, folosirea bătăii ca metodă de anchetă, eliminarea din viaţa socială – începând din martie 1945 şi până în decembrie 1989, împotriva tuturor victimelor dictaturii comuniste din România – respectiv a celor care erau consideraţi ‘elemente duşmănoase’ ale acelui ‘regim nelegitim şi criminal’.

Gheorghe Ursu, inginer de construcţii, poet şi scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către Europa Liberă şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Andrei Ursu susţine că Pîrvulescu a fost cel care l-a anchetat mai întâi în stare de libertate pe Gheorghe Ursu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să-şi denunţe prietenii (printre care cunoscuţii scriitori Nina Cassian, Geo Bogza, Radu Cosaşu), Securitatea a hotărât ‘continuarea cercetărilor sub stare de arest’, ‘urmând ca în cercetări să se clarifice şi natura relaţiilor’ cu acei prieteni.

Pentru a încerca să evite un caz de persecuţie politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internaţional regimului Ceauşescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun (pentru posesia a 17 dolari), pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985.

A fost închis într-o celulă cu doi deţinuţi de drept comun, Marian Clită şi Gheorghe Radu, care au primit ordin de la securişti să exercite acte de violenţă asupra lui.

Conform mărturiilor aflate în dosar, timp de două luni (până la 17 noiembrie 1985), ofiţerul de securitate Marin Pîrvulescu l-a anchetat şi torturat pe Gheorghe Ursu în arestul Miliţiei din Calea Rahovei (arest aflat în aceeaşi clădire cu Direcţia de Cercetări Penale a Securităţii).

NYTimes laudă autorităţile pentru soluţionarea cazului Ursu. Ponta: Este important să ne cunoaştem trecutul

Inginerul Gheorghe Ursu a murit pe 17 noiembrie 1985, în arestul Miliţiei Bucureşti, în urma bătăilor primite de la Marin Pîrvulescu şi de la alţi ofiţeri de securitate.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col.(r) Udor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col.(r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, fiecare primind câte 20 de ani de închisoare.

Udor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare, invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar deţinutul de drept comun Marin Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani, pentru bună purtare.

La rândul său, Marin Pîrvulescu recunoaşte că l-a anchetat pe Gheorghe Ursu când acesta era liber, însă neagă că l-ar fi torturat.

În 2007, fiul lui Gheorghe Ursu a depus o plângere împotriva lui Marin Pîrvulescu, în care cerea procurorilor de la Parchetul Militar să-l cerceteze pentru tortură motivată politic.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii