Instanța supremă a respins marți apelul guvernului britanic depus în urma deciziei Înaltei Curți de la Londra.
Judecătorii au anunțat că orice tip de legislație cu privire la Brexit trebuie să fie discutată de Parlament.
De asemenea, Curtea Supremă a decis că guvernele Scoției și Irlandei de Nord nu trebuie să își dea consimțământul în cazul demarării Brexitului.
Chiar şi în această situaţie, există şanse, chiar dacă minime, ca procedura de Brexit să continue. Astfel, potrivit specialiştilor, sunt șanse mari ca Articolul 50 să fie declanșat înainte de sfârșitul lui martie, așa cum își dorește premierul Theresa May.
Chiar dacă judecătorii celei mai înalte autorități judecătorești din Marea Britanie au decis că parlamentul trebuie să își dea consimțământul cu privire la începerea negocierilor de doi pentru Brexit, acest lucru nu va duce la întârzieri majore, aşa cum și-ar dori unii investitori sau suporteri ai UE.
Motivul este că opoziția britanică este divizată. Deși înainte de referendumul din iunie marea majoritatea a parlamentarilor din camera inferioară își doreau ca Marea Britanie să rămână în UE, cei mai mulți, mai ales cei din Anglia și Țara Galilor, spun acum că vor vota pentru declanșarea negocierilor.
Parlamentarii au susținut într-un vot fără caracter obligatoriu propunerea lui May în decembrie 2016 de a începe negocierile înainte de începutul lui aprilie.
Laburiștii, însă, au o problemă însă cu electoratul lor, format mai ales din clasa muncitoare, care au votat pentru părăsirea UE și care au fost atrași de partide eurosceptice în ultimii ani, informează Agerpres.
Deși nu va bloca Brexitul, Corbyn, el însuși un critic al UE timp de mulți ani, a spus că va lupta ca Marea Britanie să aibă acces la piața liberă, respectând condiția unui management rezonabil al migrației.
Laburiștii ar putea încerca amendarea oricărui proiect legislativ cu ajutorul mai multor conservatori care se opun unui Brexit dur și alte partide mai mici precum Naționaliștii Scoțieni sau Liberal-democrații.
Cea mai mare amenințare vine din partea camerei superioare a Parlamentului, Camera Lorzilor, unde majoritatea parlamentarilor se opun Brexitului și care nu depind de electorat.
Dacă membrii Camerei Lorzilor votează împotriva declanșării negocierilor, planurile pentru Brexit ale guvernului May ar putea fi afectate drastic.
Însă May este încrezătoare că Parlamentul va fi de partea guvernului pentru că membrii Camerei Lorzilor nu ar risca declanșarea unei crize constituționale pe motiv că membrii nealeși ai unei camere a Parlamentului s-ar opune voinței alegătorilor, exprimată prin referendum.