Curtea Supremă a SUA amână procesul lui Donald Trump pentru atacul asupra Capitoliului, admiţând cererea acestuia de a beneficia de imunitate

Curtea Supremă a Statelor Unite, majoritar conservatoare, trimite luni instanţelor inferioare problema imunităţii penale a lui Donald Trump în calitate de fost preşedinte şi întârzie astfel ţinerea unui proces federal la Washington.
Filip Stan
02 iul. 2024, 11:15
Curtea Supremă a SUA amână procesul lui Donald Trump pentru atacul asupra Capitoliului, admiţând cererea acestuia de a beneficia de imunitate

Cu şase voturi la trei – ale celor şase judecători conservatori împotriva celor ale celor trei judecători progresişti – Curtea stabileşte că ”preşedintele nu se bucură de nicio imunitate cu privire la actele sale neoficiale”, dar că ”are dreptul cel puţin la o prezumţie de imunitate în actele oficiale”. Donald Trump, care se află în campanie cu scopul de a se întoarce la Casa Albă, a salutat imediat o ”mare victorie” a democraţiei.

Cea mai înaltă jurisdicţie americană a amânat deja mult procesul federal al fostului preşedinte republican cu privire la o tentativă de inversare a rezultatului alegerilor din 2020, în care Joe Biden a obţinut o victorie, printr-o hotărâre, la 28 februarie, de a se sesiza în acest dosar, iar apoi de a stabili dezbaterile aproape trei luni mai târziu.

Întreaga procedură în vederea procesului – prevăzut iniţial de la 4 martie şi amânat sine die – este suspendată de patru luni.

În cursul dezbaterilor, judecătorii s-au arătat în general sceptici faţă de imunitatea absolută revendicată de către candidatul republican, iar mai ales judecătorii conservatori au insistat asupra consecinţelor pe termen lung ale hotărârii lor.

”Noi redactăm o regulă pentru posteritate”, nota Neil Gorsuch, referindu-se la caracterul fără precedent al problemei.

”Acest dosar are implicaţii uriaşe asupra viitorului preşedinţiei şi ţării”, sublinia colegul său Brett Kavanaugh.

Citeşte şi: STUDIU Milenialii sunt pe cale să devină cea mai bogată generaţie din istorie: „Nu au abilităţile, pentru că nu au fost niciodată presaţi”

Vizat de patru proceduri penale, Donald Trump face orice pentru a fi judecat cât mai târziu posibil, în orice caz după alegerile prezidenţiale din noiembrie.

El a fost găsit vinovat la 30 mai, de către justiţia New Yorkului, de ”falsficare contabilă în vederea ascunderii unui complot vizând să pervertească alegerile din 2016”.

Pedeapsa în acest dosar urmează să fie anunţată la 11 iulie.

Însă această primă condamnare penală – fără precedent în cazul unui fost preşedinte american – în cel mai puţin grav dintre cele patru dosare penale riscă să fie şi singura înaintea alegerilor din noiembrie.

Prin intermediul unor recursuri, avocaţii lui Donald Trump au reuşit să amâne până la noi ordine celelalte procese, la nivel federal, cu privire la reţinerea unor documente clasificate după ce a plecat de la Casa Albă, şi în justiţia din statul-cheie Georgia cu privire la amestec în alegerile din 2020.

În cazul în care va fi ales din nou, Donald Trump ar putea, după ce va fi învestiti, în ianuarie 2025, să ordone încetarea oricăror urmăriri penale împotriva sa.

Citeşte şi: Viktor Orban se întâlneşte cu Volodimir Zelenski, la prima vizită în Ucraina de la începutul războiului

Spynews
Bacalaureat 2024. Subiectele la proba la alegere a profilului. Ce exerciții au avut de rezolvat candidații
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 490 de lei pe zi. Angajatorul oferă în plus cazare și mâncare. Nu e nevoie de studii superioare
Capital.ro
Statul VREA BANI de la români. Decizia luată azi, 4 iulie: Clopoţelul va suna pentru fiecare român
Playtech.ro
Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
S-a decis! Liderii coaliției de guvernare au stabilit data alegerilor!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Star Matinal. Bianca Drăgușanu, probleme la întoarcerea din vacanță! Prin ce experiență a fost nevoită să treacă vedeta: „A fost o peripeție” / VIDEO
Spynews
Cine este Mahmut Orhan. Povestea celebrului DJ turc
Evz.ro
Aberația cu testul antidrog, criticată și de polițiști. Modificarea la Codul Rutier care te lasă aiurea fără permis intră curând în vigoare
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Perle amuzante de la Bacalaureat 2024. Ce au scris elevii la Română, la subiectul III, la BAC 2024
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Se suspendă automat permisul 30 zile. ORICINE poate reclama șoferii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”
substantial.ro
O tânără din București și-a dat părinții în judecată pentru o pensie lunară de întreținere
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al României! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!